Terug naar Apple Pay
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

Apple Pay

Door Sven Lamers13 november 2019 08:007 min. leestijd

Apple Pay is Apple’s dienst om te betalen met je iPhone, Apple Watch en MacBook Pro. De mobiele betaaldienst ging in 2014 van start. Met Pay is het mogelijk om je creditcard of bankpas aan je iPhone toe te voegen en bij alle winkels met NFC-terminals te betalen. Ook kunnen websites de dienst inbouwen om je zo in een webshop te laten betalen.

Apple Pay naar Nederland

Apple Pay Nederland datum

Apple Pay is sinds juni 2019 beschikbaar in Nederland, in eerste instantie alleen voor klanten van ING. Sinds begin september is de betaaldienst ook beschikbaar via een aantal kleine banken. Grote banken hebben inmiddels aangekondigd dat ze Apple Pay gaan ondersteunen, en wel op korte termijn. Dat is natuurlijk een rekbaar begrip, maar het zou ons niet verbazen als dat dit jaar nog is.

Apple Pay welke banken?

Apple Pay is op dit moment beschikbaar via de volgende banken:

In België ziet het er overigens een beetje anders uit. Hier zijn er al zes banken die de dienst aanbieden: BNP Paribas Fortis, Fintro, Hello bank!, Monese en Revolut. En ook het Nederlands Bunq biedt in België Apple Pay aan.

Hoe werkt het?

Hoe werkt Apple Pay? Om het te kunnen gebruiken voeg je een creditcard of bankpas toe aan Wallet. Deze worden versleuteld opgeslagen. Vervolgens kun je in de winkel betalingen uitvoeren door je iPhone of Apple Watch voor een NFC-scanner te houden en de betaling te verifiëren met Touch ID of Face ID. Naast winkels kunnen ook apps en websites gebruikmaken van de betaaldienst. Enorm handig om bijvoorbeeld een online betaling via Pay te te doen of een taxiritje bij Uber af te rekenen.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:
Dus jij bent een Apple-liefhebber? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Met alles wat je moet weten over Mac, iPhone en iPad.

Welke toestellen?

Apple Pay iPhone en Mac

Apple Pay werkt op meer Apple-producten dan je zou verwachten. De mogelijkheden verschillen per apparaat. Zo kun je met de iPhone en Watch in fysieke winkels en horeca betalen, dankzij de fysieke NFC-chip die je ook in pinpassen vindt. Dan zijn er nog een aantal andere Apple-apparaten die niet geschikt zijn voor draadloos betalen in winkels, maar waar je wel online mee kunt betalen. Bijvoorbeeld bepaalde iPads en Macs. Lees meer over Apple Pay-ondersteuning om te weten te komen welke toestellen ermee werken en wat de precieze mogelijkheden zijn.

Apple Pay welke winkels

Apple Pay werkt met alle betaalterminals die NFC ondersteunen. In Nederland zijn dat grofweg álle betaalterminals, als winkelier krijg je bijna geen andere meer. Als je kunt pinnen, dan kun je ook Apple Pay’en. Vaak zie je ook een logo van Apple Pay of het golfvormige logo voor contactloos betalen. Of controleer het in Apple Kaarten – lees daarvoor Check of een winkel Apple Pay accepteert. In principe kun je ook overal in het buitenland betalen. Houd er wel rekening mee dat NFC-betaalterminals hier misschien nog niet overal beschikbaar zijn. Op websites moet de ondersteuning eerst ingebouwd worden. Meer informatie hierover vind je op deze supportpagina van Apple.

Met Apple Pay betalen in winkels, horeca en meer

pay_winkel

Betalen met Apple Pay op de iPhone en Watch werkt in de basis net als met elke andere contactloze pinpas of creditcard. Bij iPhones met Touch ID houd je je vinger op de vingerafdruksensor. Houd je iPhone dicht bij de betaalterminal om de NFC-verbinding tot stand te brengen en de betaling wordt bevestigd. De Wallet-app hoef je niet te openen, dat gebeurt automatisch. Bij de iPhone X of nieuwer werkt het allemaal net iets omslachtiger. Duw eerst twee keer op de zijknop en identificeer jezelf via Face ID. Daarna is de betaalfunctie actief en kun je je iPhone boven de betaalterminal houden. Ook bij de Apple Watch druk je twee keer op de zijknop om de functie te activeren.

Gebruikers met een oudere iPhone zijn dus in het voordeel. Met Touch ID werkt het toch iets sneller en intuïtiever dan met Face ID. Geen wonder dat de geruchten van een reïntroductie van Touch ID weer oplaaien. Apple zou de vingerafdrukscanner dankzij een ingenieus staaltje techniek ditmaal in het scherm kunnen verwerken. En dan op zo’n manier dat je je vinger overal op het scherm kunt leggen om Touch ID te gebruiken.

Online betalen

Webshops kunnen Apple Pay als een betaalmethode toevoegen. Zo kun je op je iPhone, iPad en Mac Apple Pay gebruiken om betalingen op websites uit te voeren. Dat lijkt dan op betalen met PayPal, maar dan met het gebruikelijke Apple-gemak. Op de ­iPhone of iPad bevestig je aankopen met Touch ID of Face ID, op de MacBook Pro’s met Touch Bar en de MacBook Air gebruik je Touch ID. Heeft je Mac geen Touch ID, dan bevestig je betalingen via je iPhone of Watch.

pay_online

Veiligheid

De ‘onveiligheid’ van Apple Pay wordt vaak gebaseerd op de stelling dat het gemakkelijk is om onrechtmatige betalingen te doen. Hierbij houdt iemand een NFC-lezer bij de broekzak waar je je iPhone in hebt zitten of bij je Apple Watch en voert bij het voorbijgaan een transactie uit. Maar: je moet eerst een handeling uitvoeren om Pay en de NFC-chip op de iPhone in te schakelen. In dit geval is een NFC-pinpas dus vele malen onveiliger, want daarbij hoeft dat niet. Hierbij is het voor kwaadwillenden gemakkelijker om dergelijke aanvallen uit te voeren. Maar wat als je iPhone wordt gestolen? De dief kan je iPhone niet ontgrendelen, dus hij kan ook niet betalen. Voor de zekerheid kun je Pay ook nog verwijderen van een gestolen apparaat. Ga hiervoor naar www.icloud.com en kijk bij ‘Instellingen>Mijn apparaten’.

Apple Pay privacy

Veel brancheorganisaties scheren Apple en Google over een kam. Ze zeggen dat de Amerikaanse bedrijven niet alleen nieuwe markten in de financiële sector willen veroveren, maar dat ze een beter beeld van het koopgedrag van hun gebruikers willen verkrijgen. Wat hierbij genegeerd wordt is dat Apple héél duidelijk aangeeft dat er geen gegevens geanalyseerd worden. Onder het kopje ‘Je betalingen blijven privé’ laat Apple weten: ‘Wanneer je met een bankpas [via Pay] betaalt, bewaart Apple geen transactiegegevens die naar jou persoonlijk te herleiden zijn’. Vergelijk dat maar eens met Google: in de kleine lettertjes van Google Pay wordt erop gewezen dat je gegevens geanalyseerd worden om ‘beslissingen te nemen over overige legitieme zakelijke doeleinden’. Echt privacy-vriendelijk klinkt het niet.

Bij een betaling met een pinpas of creditcard worden standaard je naam en de gegevens van de kaart overgedragen. Bij Apple Pay ziet de winkelier helemaal niet wie iets heeft gekocht. Hij of zij krijgt alleen een melding die aangeeft of de betaling succesvol was. Op basis hiervan is op geen enkele manier de opgeslagen kaart van Pay te achterhalen. Waarschijnlijk zorgt juist het feit dat Apple zó weinig gegevens opslaat juist voor samenzweringstheorieën bij andere bedrijven en organisaties. Er wordt geen informatie over je identiteit naar de winkeliers verstrekt. Het enige wat zij zien is dus het unieke trans­actienummer. Alleen jij kunt nog wel je meest recente aan­kopen bekijken en zo de geschiedenis achterhalen. Maar ­opgelet: gebruik je daarnaast een klanten- of ­bonuskaart van een winkel, dan kun je natuurlijk wel geïdentificeerd worden.

De toekomst: Apple Card

iOS 12.4 bèta 2

Apple Pay is in Nederland beschikbaar sinds 2019 en daarmee zijn we rijkelijk laat. Alle ons omringende landen hadden het al eerder. En in het buitenland, in Amerika, is in de zomer van 2019 de volgende stap al gezet. Daar is inmiddels Apple Card geïntroduceerd: Apple’s eigen creditcard. De kaart leeft in digitale vorm op je iPhone, maar is ook beschikbaar als echt plastic kaartje. We durven nog geen uitspraken te doen over of en wanneer Apple Card naar Nederland komt. We verwachten dat het nog een hele tijd gaat duren.

Volgend dossier
HomeKit
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden