Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Transcend JetDrive 825 review: puzzel-upgrade voor je Mac

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Als het gaat om het sneller maken van je Mac, dan blijven we een maatregel herhalen: als je een oude Mac met een ouderwetse harde schijf hebt, dan is het verstandig om er een SSD in te bouwen. Hiermee blaas je hem weer nieuw leven in. Maar wat als je Mac al een SSD heeft? De MacBook Pro en Air zijn bijvoorbeeld al heel lang voorzien van een interne SSD. Valt daar nog iets aan te upgraden? Transcend vindt van wel en komt met de Transcend JetDrive 825.

Transcend JetDrive 825

Op het eerste gezicht lijkt dit product op een doodnormale externe SSD – misschien in een gek jasje. Bij nadere inspectie van de doos komen we echter nog twee schroevendraaiers tegen. De Transcend JetDrive 825 is bedoeld als upgrade-kit voor je oude Mac. Vind je de ingebouwde SSD te traag of dreigt die inmiddels helemaal vol te raken, dan biedt de SSD uit de JetDrive meer snelheid en opslagruimte.

Thunderbolt 2?

Om te beginnen sluit je de JetDrive aan op je Mac. Dat gebeurt via de oude Thunderbolt 2-aansluiting – het is immers een upgrade voor een oude Mac. Eenmaal aangesloten, maak je met een programma als Carbon Copy Cloner een kopie van je huidige schijf op de externe SSD. Vervolgens koppel je hem weer los en verwissel je de SSD uit je Mac met de SSD uit de JetDrive. Daarvoor zijn de meegeleverde schroevendraaiers. Daarna start je je Mac weer op vanaf de JetDrive SSD. Als alles werkt, kun je je oude SSD, die nu in de JetDrive-behuizing zit, wissen en als externe schijf gebruiken.

Uitlegfilmpje


kooptip

Uiteraard heb je dit niet zo snel gedaan als je dit artikel hebt gelezen, maar het is prima te doen. Alleen hadden wij bij een ingrijpende operatie als het upgraden van je Mac wel een uitgebreidere handleiding verwacht. Die is er wel, in een uitermate handig YouTube-uitlegfilmpje, maar dat moesten we zelf zoeken. Dat leed zullen we jou besparen: je vindt het hieronder.

Pluspunten

  • Handige upgrade-kit
  • snellere SSD dan de ingebouwde

Minpunten

  • Veel te korte handleiding