Terug naar TP-Link XE75 Pro review: decoratieve wifi voor thuis
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumReviews

TP-Link XE75 Pro review: decoratieve wifi voor thuis

Door Sven Lamers23 oktober 2022 09:003 min. leestijd0

Als je een setje mesh-routers met ­ondersteuning voor de allernieuwste Wifi 6E-standaard wilde halen, dan had je daar tot nu toe een goed gevulde portemonnee voor nodig. Een prijs boven de duizend euro was voor een goed uitgeruste set bestaande uit drie routers heel normaal. Wat dat betreft is de TP-Link XE75 Pro echt een koopje: voor 579 euro krijg je drie mesh-stations én ondersteuning voor Wifi 6E. Moet je dan wel concessies doen op andere vlakken? Dat verraadt onze TP-Link XE75 Pro review.

TP-Link XE75 Pro review


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Middenklasser met Wifi 6E

We controleren de specificaties op concessies. Ah, de Deco XE75 Pro werkt met drie 2-stream in plaats van vier 4-stream wifi modules en heeft ‘slechts’ 2,5-gigabit ethernet in plaats van tot 10 Gbit/s op de netwerkpoorten. Maar eerlijk is eerlijk: dat is ruim genoeg voor de meeste huidige internetdiensten. Bij de gebruikelijke apparaten – iPhones, iPads en MacBooks – is het verschil in de praktijk alleen merkbaar wanneer veel apparaten tegelijk grote downloads doen via een zeer snelle verbinding.

Tijdens de praktijktest dan de grote verrassing: de TP-Link doet ondanks de net wat slechtere specs nauwelijks onder voor de veel duurdere systemen, zoals de Netgear Orbi RBKE963. Met onze testopstelling hebben we met beide systemen ongeveer dezelfde ­wifi-snelheden gemeten op twintig meter door muren heen. Zelfs via de mesh-repeater (op 26 meter) waren er geen grote verschillen.

Bovendien heeft de zuinigere hardware-apparatuur van TP-Link ook een positief effect op de stroomrekening. Een Netgear-router verbruikt ongeveer 14 watt, een XE75 Pro slechts de helft.

Configratie

Het Deco-systeem is eenvoudig te installeren via een app, maar vereist wel een TP-Link-account. Na de door de wizard geleide installatie moet je nog een paar handelingen verrichten: activeer IPv6, schakel over op de verbeterde encryptie ‘WPA3-Personal + WPA2-PSK’ en stel het gastnetwerk in.

Jammer: om ervoor te zorgen dat Wifi 6E-compatibele apparaten ook efficiënt verbinding kunnen maken op 6 GHz-band, moet je dat apart activeren. Enerzijds begrijpelijk, want zelfs alle Apple-apparaten ondersteunen nog geen Wifi 6E. Anderzijds raar om een van de unieke kenmerken van de Deco te verstoppen in de router-instellingen. Daarover gesproken: de webinterface is voornamelijk bedoeld om de instellingen te controleren, daar kun je weinig instellen. De Deco-app is daarom een must.

Het systeem beschikt verder over basisfuncties voor ouderlijk toezicht, met profielen per apparaat, url-filters, contentfilters met negen categorieën en online tijdslimieten. Een andere interessante optie is ‘Fast Roaming’ waarmee je in theorie altijd verbinding maakt met de dichtstbijzijnde mesh-router. In de praktijk bleven we echter lang plakken op de router die verder weg was.

Overigens, van de Deco XE75 Pro is er ook een niet-Pro-versie. De enige twee verschillen? De ethernet-poorten ondersteunen 1 gigabit in plaats van 2,5 en de set kost 80 euro minder.

TP-Link XE75 Pro review: conclusie

TP-link maakt met de Deco XE75 Pro eindelijk Wifi 6E beschikbaar voor de massa. Hij kost veel minder dan vergelijkbare producten, maar je levert niet in qua prestaties. Een mooie deal dus.

Plus
  • Eindelijk betaalbare Wifi 6E.
  • Zuinig en snel.
Min
  • Vereist een account.
  • Fast Roaming werkt niet perfect.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar