Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Studio Display review: een scherm met premium gemak

Auteur: Ward Edema
1 reacties
Studio Display review

Er is eindelijk een heuse vervanger voor Apple’s Thunderbolt Display, compleet met een hippe nieuwe naam: Apple Studio Display. Het enige nadeel is dat hij 780 euro duurder is dan zijn voorganger. Is het scherm die hogere prijs waard? Dat lees je in deze Studio Display review.

Studio Display review

Typisch Apple

Eerst even op een rij zetten wat je krijgt voor je geld. Het Studio Display is een 27-inch Retina-scherm met een 5K-resolutie en IPS-techniek voor een zeer brede kijkhoek. Hij is qua specificaties grotendeels gelijk aan het scherm van de 27-inch iMac (moge hij rusten in vrede), maar dan met een iets hogere helderheid van 600 nits. Waarschijnlijk was Apple’s motto hierbij een oorspronkelijk Engels spreekwoord: ‘Wat niet kapot is, hoef je niet te repareren.’

In het scherm zit een 12-megapixel ultragroothoekcamera met drie microfoons, een audiosysteem met maar liefst zes speakers, en een A13 Bionic-chip om het allemaal aan te sturen. Aan de achterkant vind je een viertal aansluitingen: eenmaal Thunderbolt 4 voor het aansluiten (en opladen) van je Mac, en driemaal usb-c voor het verbinden van accessoires. Ook hangt er aan de achterkant een stroomkabel die alleen met een speciale tool losgemaakt kan worden door Apple-reparatiepunten. Daarvoor hebben we één woord: zucht.

Bovenstaande krijg je allemaal als je de normale uitvoering van het Studio Display koopt. Maar een Apple-scherm zou anno 2022 geen Apple-scherm zijn als er geen dure opties voor waren. Betaal je bijvoorbeeld 460 euro meer, dan krijg je een in hoogte verstelbare standaard. De ‘standaard’ standaard is enkel kantelbaar. Goed, 460 euro is goedkoper dan een paar bezoekjes aan de fysiotherapeut als gevolg van een slechte houding, maar je kunt de normale standaard ook op een monitorverhoging als de Ikea Sigfinn plaatsen (ter waarde van 20 euro) om hem op de gewenste hoogte te krijgen.

Een andere ‘premium’ optie is het glas met nanotextuur, waardoor je scherm bijna geen reflecties heeft – zonder in te leveren op contrast of kleurenweergave. Daarvoor betaal je 250 euro extra. Ga je dus voor het ultieme Studio Display, dan ben je maar liefst 2489 euro armer.

Gewoontjes

Ons testmodel van het Studio Display heeft alle zojuist genoemde opties. Daardoor valt alleen maar meer op hoe ‘gewoontjes’ het scherm eruitziet. Ja, hij is van aluminium en glas gemaakt en oogt daardoor een stuk hoogwaardiger dan zowat alle andere schermen op de markt, maar het design is niet bepaald opvallend. Ook zijn de schermranden niet heel aantrekkelijk: ze zijn een stuk dikker dan bij het Pro Display XDR, en lijken daardoor bijna ouderwets. We gebruikten het woord ‘utilitair’ bij de review van de Mac Studio, en ook hier is dit woord toepasselijk.

Onze zoektocht naar een aan/uit-knop na het neerzetten van het scherm levert niks op: het inschakelen gebeurt in plaats daarvan bij het aansluiten van de stekker. Sluiten we daarna een Mac aan – in ons geval de Mac Studio – dan springt het scherm pas echt tot leven. Wie ooit een 27-inch iMac met een 5K-scherm heeft gezien, weet al hoe het paneel van het Studio Display eruitziet.

Het scherm heeft goede (gekalibreerde) kleuren, is bovengemiddeld fel en heeft een kijkhoek waar je u tegen zegt. Qua contrast is er echter weinig te melden: zwart is net zo donkergrijs als bij elk ander IPS-scherm. Wie zoekt naar écht indrukwekkend contrast kan beter kijken naar een LG-monitor met oled, of een mini-led-scherm zoals het Pro Display XDR.

Het glas met nanotextuur op ons model heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat er echt nul reflectie is, terwijl de kleuren en het contrast er niet onder lijden. Tegelijkertijd is het scherm niet zo knalscherp als we gewend zijn, omdat de nanotextuur het licht wat verstrooit. De meningen hierover zijn bij de redactie verdeeld: twee collega’s vinden het rustiger voor de ogen en prettiger om naar te kijken dan een normaal scherm, terwijl ondergetekende een voorkeur heeft voor het ‘normale’ glas. Het is dus niet goed of slecht: je moet het gewoon zelf even bekijken in de winkel.

Foefjes

Studio Display review

Wat het Studio Display echt bijzonder maakt ten opzichte van de concurrentie, zijn alle ingebouwde foefjes. Laten we beginnen bij de speakers: het zijn er zes, ze ondersteunen Ruimtelijke audio, en ze klinken erg goed. Het geluid is breed en heeft voldoende bas, met name als je in de ‘bubbel’ van de speakers zit. De meeste gebruikers zullen dus niet naar externe speakers verlangen, en dat is best een prestatie voor een dun scherm.

De webcam is een wat minder eenzijdig positief verhaal. De ultragroothoeklens wordt goed benut door Middelpunt: hiermee zoomt de camera in- of uit, afhankelijk van het aantal mensen dat voor de camera staat. Maar de kwaliteit is helaas niet helemaal wat je zou verwachten van een volwaardige 12-megapixel sensor. De ingebouwde algoritmes doen je huid net iets te vlak lijken, en het beeld is niet erg scherp.

Wel heeft Apple een update voor het Studio Display uitgebracht waardoor de ruis die we bij de eerste tests zagen is verdwenen. Hoe dan ook: de voorste camera van je iPhone of iPad is echt een stuk beter. De ingebouwde microfoons doen daarentegen wel heel goed hun ding. Die zijn helder, en klinken bij onze test zelfs goed als je een paar stapjes terug doet.

Voor wie?

Na het testen van het Studio Display hebben we een belangrijke vraag: voor wie is hij nou precies? Met een startprijs van 1779 euro is het scherm een stuk prijziger dan het oude Thunderbolt Display, en daardoor komt hij terecht in een prijscategorie die meer bij professionals past. Maar professionals willen vaak een scherm met goed contrast, een hoge piekhelderheid en een formaat van 30 inch of groter, bijvoorbeeld voor werk met fotografie of film. Dat biedt het Studio Display simpelweg niet, maar de concurrentie (en het Pro Display XDR) wél.

Het scherm is dus te duur voor de meeste gebruikers, en tegelijkertijd niet geschikt voor echte professionals. Maar de integratie van een webcam, microfoons, een speakersysteem en een oplader voor je MacBook zijn ook wat waard. Wil je een scherm waarbij je nooit na hoeft te denken over adapters en externe accessoires, waarbij alles wat je nodig hebt ingebouwd zit? Dan is de prijs van het Studio Display even slikken, maar je krijgt er wel heel veel gemak voor terug – gemak wat geen ander scherm je kan bieden. En dat is juist wat Apple-fans zal aantrekken.

Studio Display review: conclusie

Het Studio Display is waar veel Mac-gebruikers al jaren naar smachten, maar het gemak van alle functies van het scherm zal niet voor iedereen de hoge prijs waard zijn.

Pluspunten

  • Fel en kleurrijk paneel.
  • Goede ingebouwde speakers.
  • Laadt je MacBook op.
  • Totaalpakket.

Minpunten

  • Voor een select publiek.
  • Te dure opties.
  • Webcam valt wat tegen.