Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

Eerste indruk Steam Deck: voor de games die je mist op de Mac

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Steam Deck

Met de Steam Deck kun je op een betaalbare manier zowat alle Windows-games spelen, en daarmee is het de ideale aanvulling voor je Mac. Dit is onze eerste indruk.

Games op de Mac? Liever een Steam Deck!

Hoewel we bij iCreate grote fans zijn van onze MacBooks, kunnen ook wij niet ontkennen dat games en macOS Monterey heel slecht samengaan. Veel games komen niet uit op de Mac, en wat er wel wordt uitgebracht is vaak slecht geoptimaliseerd en daardoor niet bepaald een plezier om te spelen.

Je kunt dan denken: koop een Windows-pc! Maar dankzij de chiptekorten is een krachtige computer duurder dan ooit, en ben je al snel 1500 euro kwijt voor een fatsoenlijk exemplaar. Dit is nogal een fors bedrag om bovenop je MacBook te betalen. En hoewel gameconsoles zoals de PlayStation 5 een stuk betaalbaarder zijn met een prijs van rond de 500 euro, zijn deze op het moment bizar slecht verkrijgbaar en ben je door de hoge kosten van de spellen alsnog duur uit.

kooptip

Om al deze redenen is de komst van de Steam Deck iets om als Mac-gebruiker blij van te worden. Deze handheld gamecomputer van Valve draait dezelfde games als een Windows-pc (inclusief gloednieuwe spellen), maar heeft een instapprijs van slechts € 419. Voor dat bedrag krijg je dus een computer, een scherm en een controller in één – en zelfs een hoesje om de Deck in op te bergen.

Hardware en controls

Direct uit de doos voelt de Deck hoogwaardig aan. Hij is aan de grote kant vergeleken met andere handhelds zoals de Nintendo Switch, maar tegelijkertijd is hij relatief licht en komt de grootte de ergonomie eigenlijk alleen maar ten goede.

De grote hoeveelheid knoppen valt ook direct op: naast de gebruikelijke inputs heb je twee trackpads aan de voorkant, en vier extra knoppen aan de achterkant. Ze voelen stuk voor stuk degelijk aan, dus ook de joysticks – in tegenstelling tot de Nintendo Switch. Aan de bovenkant vind je een usb-c-poort en een koptelefoonpoort. Dat komt voor een MacBook-gebruiker bekend voor! Aan de onderkant zit ook nog een microSD-kaartlezer om je opslag uit te breiden: dit is bij het instapmodel 64 GB.

Software en SteamOS

De software van de Deck, SteamOS, is gebouwd rondom Steam. Dit is een programma waarmee je spellen kunt kopen en spelen, en waarin je je vrienden toe kunt voegen om samen te spelen. Steam is niet nieuw: het is al jaren beschikbaar op Windows, macOS en Linux, maar het grootste deel van de games in Steam draaide tot nu toe alleen op Windows.

De Deck brengt hier verandering in. Hoewel SteamOS gebaseerd op een versie van Linux, werken Windows-games er toch op. Dit komt door een speciale vertaallaag, Proton, die ingebouwd zit in de Deck. Dit klinkt indrukwekkend, maar hoe goed werkt het?

Spelen met Proton

SteamOS

In twee woorden: verrassend goed. Na de nodige updates hebben we verschillende spellen geïnstalleerd. Deze variëren van ‘Geverifieerd voor Deck’ (een relatief klein deel van Steam’s aanbod) tot niet-geteste spellen.

De eerste categorie werkt als een zonnetje: na installatie van een spel kun je direct aan de slag met je spel, en draait alles zo soepel dat je niet doorhebt dat je niet op een Windows-computer zit. Zelfs Age of Empires II HD, een game die normaal gesproken alleen prettig werkt met een muis en toetsenbord, is goed geoptimaliseerd voor de grote hoeveelheid knoppen van de Deck zonder dat we daar ook maar iets voor hoefden te doen.

De tweede categorie, dus de niet-geteste spellen, is een ‘hit or miss’. Sommige spellen werkten soepel en moesten alleen even ingesteld worden qua bediening, terwijl andere spellen soms haperden of helemaal niet op wilden starten. De verwachting is dat er snel meer geverifieerde games zullen zijn, maar voor nu is dit dus wel nog iets om rekening mee te houden.

Accuduur

Dit noemen de Amerikanen zo mooi de elephant in the room. Als je een volwaardige game-pc in een handheld bouwt, dan kan het met de accuduur toch bijna niet goed gaan?

Dit blijkt dus ontzettend mee te vallen. Ja, doordat je vrij bent om je spellen op de hoogste instellingen te draaien kun je ook je snel door een lading gaan. Maar als je de instellingen van geverifieerde spellen met rust laat, en die van niet-geteste spellen niet al te absurd opkrikt, gaat de Deck met gemak een uur of vier mee.

Overigens zit er ook een handige functie ingebouwd in het snelle menu waarmee je de framerate van je spel beperkt tot 30 fps. Zet je dit aan, dan zie je direct de voorspelde accuduur omhoog schieten. Misschien doet dit pijn voor de 60 fps-puristen, maar zo kun je wel langer genieten van je spellen.

Vrijheid van een pc

Doordat de Deck op Linux draait, ben je overigens niet beperkt tot SteamOS. Het is namelijk een volwaardige computer, met alle vrijheid die daarbij hoort. Een game downloaden van een andere webshop dan Steam? Windows installeren voor betere ondersteuning van games? Een cd-speler aansluiten op de usb-c-poort en op die manier oude spelletjes opstarten? Alles is mogelijk, maar wij hebben nog niet de tijd gehad om dit allemaal te testen. Dat gezegd hebbende: wij gaan verder met het uitproberen van de Deck. Zei er iemand Fallout: New Vegas in de trein?

De Steam Deck is te koop via Steam vanaf € 419.