Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Sonos Era 300 review: hoe klinkt deze stereospeaker?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Sonos Era 300 review

Muziek hoor je in stereo te luisteren, en dat kan met de nieuwe speaker van Sonos. Maar hoe de Sonos Era 300 klinkt, lees je in deze review.

Lees verder na de advertentie

Sonos Era 300 review

Waar we vroeger nog stereo-installaties in huis haalden om naar onze cd-­collectie te luisteren, zijn de tijden nu behoorlijk veranderd. Met het tijdperk van streaming is ook het tijdperk van slimme speakers aangebroken. En daarbij is Sonos verreweg een van de grootste spelers geworden.

Maar er is één probleem met deze speakers: ze zijn doorgaans mono. Hebben de muziekstudio’s zo veel moeite gedaan om audio over twee kanalen (of meer) te verdelen, en dan perst je slimme speaker het weer samen tot één kanaal. Zonde!

kooptip

Gelukkig ziet Sonos dat nu ook in, en komt het bedrijf met de Era 300. Deze hippe zandloper lijkt weliswaar op een monospeaker, maar niets is minder waar. Hij heeft maar liefst vier tweeters die naar voren, links, rechts en boven zijn gericht. Daarnaast zijn er twee forse woofers voor links en rechts. Dit zorgt niet alleen voor stereogeluid, maar zelfs voor ondersteuning voor nóg meer kanalen met Dolby Atmos.

Stereo boven Atmos

Sonos Era 300 review

Dat klinkt overtuigend. Ga je recht voor de speaker zitten, dan klinkt het geluid een stuk breder dan het formaat van de Era 300 doet vermoeden. Het is niet hetzelfde als twee losse speakers – dat geeft toch nog een wat betere stereo­weergave – maar het komt wel in de buurt. Daardoor onderscheid je een stuk beter verschillende instrumenten of stemmen van elkaar dan bij een monospeaker, wat prettiger luistert, meer details hoorbaar maakt en de kamer beter opvult.

Switchen we naar een Atmos-signaal, bijvoorbeeld een paar nummers van Apple Music, dan zijn we nog niet helemaal overtuigd. Ten eerste is het een gedoe om op te zetten. Via AirPlay is Atmos niet te streamen, dus je moet al in de Sonos-app – die je koppelt met Apple Music – een nummer aantikken. En doordat er in de app geen labeltjes bij de albums of nummers staan, is het lastig om überhaupt te zoeken naar muziek die in Atmos gemixt is.

Maar ook al vind je die muziek, dan zul je niet worden weggeblazen. Instrumenten worden nog iets beter uit elkaar getrokken dan bij stereo, maar tegelijkertijd worden geluiden die verder van het middenpunt af zitten iets te zacht. Daardoor klinken de meeste nummers net niet zoals ze moeten klinken, en heeft stereo toch de voorkeur.

Wat dat betreft is Atmos echt beter geschikt voor volwaardige surround­installaties en koptelefoons. Daarover gesproken: meerdere Era 300-speakers bij elkaar vormen een ontzettend goede surround­installatie. En het Atmos-geluid is dan ook meteen een stuk verfijnder.

Volle sound

rvw_sonos_150

Even los van stereo en Atmos: de Era 300 klinkt érg goed. Met name na het instellen van Trueplay (‘geavanceerd tunen’), waarmee het geluid van de speaker wordt afgestemd op je kamer, komt de sound echt tot leven. Een veel vollere sound ga je niet vinden in een slimme speaker. Wel is het zo dat de hoge- en middentonen beter worden weergegeven dan de basklanken, en dat een losse subwoofer nodig is om dit op te vullen als je van écht diepe bas houdt.

En dan komt dé vraag voor Apple-fans: hoe verhoudt de Era 300 zich tot de grote HomePod? Grappig genoeg kan Apple’s slimme speaker best goed meekomen met de Era, ondanks z’n lagere prijs van 349 euro. Met een maar iets minder volle sound en een bas die soms zelfs nog wat overtuigender klinkt dan die in de Sonos.

Bovendien is de HomePod als slimme speaker een stuk functioneler, met Siri, HomeKit, Handoff en meer. De Era 300 heeft wel een stemassistent, maar niet veel meer dan dat. Wel is de ruimtelijkheid van de Sonos iets waar de HomePod echt niet tegenop kan boksen. Apple moet wat dat betreft de magie van stereo nog ontdekken – of je moet 700 euro over hebben voor een stereopaar.

Conclusie

Wie uit zijn slimme speaker een mooi ruimtelijk geluid wil en geen duur stereopaar wil aanschaffen, zit met de Era 300 helemaal goed. Wel ontbreekt er nog wat slimmigheid. Lees ook ons koopadvies over welke Sonos kopen voor een uitgebreid koopadvies.

Pluspunten

  • Stereo in één slimme speaker.
  • Volle sound.
  • Trueplay-afstemming.
  • Ondersteuning voor Dolby Atmos.

Minpunten

  • Atmos klinkt niet geweldig.
  • Bas kon overtuigender.
  • Stuk minder slim dan een HomePod.