Review: MacBook (2015)
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de MacBook is de mooiste MacBook die Apple ooit gemaakt heeft. Hij sprak bij de presentatie en op de plaatjes al tot de verbeelding, maar in werkelijkheid is hij nog veel mooier. De MacBook is extreem dun, extreem licht en klopt gewoon helemaal. Zelfs de gouden kleur, waarover wij aanvankelijk wel wat sceptisch waren, is in werkelijkheid prachtig. De MacBook Air en Pro waren prachtige apparaten, maar de Retina MacBook ademt futurisme.
Retina-display
Ook het glimmende Apple-logootje op de achterkant is vernieuwend, al blijft het jammer dat het niet meer oplicht. Schakel je de MacBook in, dan word je verwelkomd door het prachtige Retina-display. Ondanks dat we er bij iPhones en iPads inmiddels behoorlijk aan gewend zijn, blijft zo’n scherp scherm op een Mac genieten. Dat zal ongetwijfeld ook wennen, maar zo lang je in het dagelijks leven nog regelmatig met mindere computerschermen in contact komt (op je werk bijvoorbeeld), dan blijft het elke keer genieten als je het scherm van de MacBook openklapt.
Het schermformaat van exact 12 inch zit overigens niet precies tussen de twee MacBook Airs in, want die zijn 11,6 en 13,3 inch, maar toch voelt het scherm van de MacBook lang niet zo klein als dat van de 11,6-inch Air, omdat de randen rondom een stuk smaller zijn.
Force Touch-trackpad
kooptip
De iPhone 16 Plus nu vanaf €383,- bij inruil!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Behalve een scherp display zie je nog twee nieuwigheden zodra je de MacBook openklapt: het toetsenbord en het trackpad. Het trackpad is revolutionair vernieuwd, maar in eerste instantie zie en voel je dit niet. Het bestaat niet meer uit een plankje dat je indrukt, maar uit druksensoren die meten hoe hard je drukt en een ‘taptic engine’ die voelbare feedback geeft. Oftewel: je drukt het trackpad niet meer echt in, maar het voelt wel precies zo. En dat is echt een knap staaltje techniek.
Zelfs als je weet dat je het trackpad niet daadwerkelijk indrukt, merk je het niet. Bijkomend voordeel is dat het niet meer uitmaakt waar op het trackpad je drukt; het werkt overal hetzelfde. Doordat het trackpad voelt hoe hard je drukt, kan het hier ook onderscheid in maken, in gradaties welteverstaan. Druk je bijvoorbeeld op de spoelknop in QuickTime, dan spoelt de film sneller voor- of achteruit naarmate je harder drukt. Zet je een handtekening in Voorvertoning, dan schrijft de pen dikkere lijnen naarmate je harder drukt.
Dit werkt erg goed en is ook erg intuïtief. Dat geldt wat minder voor Force Touch; de extra klik-optie als je harder op het trackpad drukt. Hieraan zijn extra functies gekoppeld, zoals het openen van de snelle weergave of het opzoeken van een woorddefinitie, maar het is nog behoorlijk zoeken naar de functies en het duurt ook wel even voordat Force Touch in je systeem zit.
Nieuw toetsenbord
Aan het toetsenbord zie je wel dat het helemaal is vernieuwd. De toetsen zijn groter en de onderlinge ruimtes kleiner. Dit betekent in de praktijk dat het toetsenbord even groot is als het standaard toetsenbord van de Mac en je dus net zo blind kunt typen als op het ander. Wat wel anders is, is het mechanisme onder de toetsen. De toetsen scharnieren niet meer maar gaan in zijn geheel naar beneden. Bovendien zijn ze lichter en hoef je ze minder ver in te drukken. Dit voelt behoorlijk anders, maar derhalve niet vreemd. Je moet even wennen aan het nieuwe gevoel, maar je gaat er echt niet langzamer of minder foutloos van typen. Het is gewoon iets anders, maar ook fijn en dat went heel snel.
Toch is er één klein minpunt aan het toetsenbord: de pijltjestoetsen. De pijltjes naar links en rechts zijn net zo groot als de normale toetsen, de pijltjes omhoog en omlaag zijn samen één toets groot. Dat ziet er beter uit dan op de oude toet- senborden, waar boven de pijltjes naar links en rechts wat ruimte over was. Nu is het toetsenbord ‘vol’, maar hierdoor zit je in plaats van op het pijltje omhoog steevast op Shift te drukken. En dat went niet.
Usb-c
Een ander futuristische eigenschap van de MacBook is de usb-c-aansluiting; de enige aansluiting behalve de koptelefoonpoort. Deze poort is multifunctioneel; je kunt er de MacBook mee opladen, maar ook alle randapparatuur op aansluiten. Als we beginnen bij het eerste, dan gaat de MacBook erop achteruit. De MagSafe-aansluiting van alle andere MacBooks klikt heel gemakkelijk magnetisch vast en loop je er per ongeluk tegenaan, dan schiet de oplader los in plaats van dat de MacBook op de grond valt. De usb-c-kabel moet je echter met meer moeite in en uit de poort halen en hij zal bij een ongelukje ook niet losschieten. Gelukkig is de accu van de MacBook zo goed dat je het best een hele werkdag op één lading uit kunt houden. Kun je daarna de MacBook veilig op een tafel aan de oplader leggen.
Op de usb-c-poort kun je ook alle randapparatuur aansluiten, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat dit eigenlijk niet de bedoeling is. Ten eerste heb je een verloopkabel nodig om oudere usb-apparaten aan te sluiten, ten tweede kun je dan de MacBook niet gelijktijdig opladen (tenzij je ook daar een plug voor koopt). Het kán dus allemaal wel, maar dit moet
je eigenlijk niet willen. Als je kiest voor de MacBook, moet je ook kiezen voor draadloos. Omarm de iCloud-foto- en muziekbibliotheek en iCloud Drive of Dropbox en er is eigenlijk geen reden meer om randapparatuur op de MacBook aan te sluiten. En dan is die ene poort ook geen probleem meer.
Snelheid MacBook
De minpunten die we tot dusver hebben genoemd (de pijltjestoetsen en niet-MagSafe-oplader) zijn geen reden om niet voor
de MacBook te kiezen als je een Apple-laptop gaat kopen. Die is er echter wel. Eén van de redenen dat de MacBook zo dun is, is dat het moederbord piepklein is en er geen ventilators meer in zitten. Hiervoor zijn zeer energiezuinige, mobiele processoren ontwikkeld, maar deze zijn een stuk minder snel dan de echte computerprocessoren van de MacBook Pro.
Wanneer merk je dit? Niet met het typen van teksten en ook niet met internetten in Safari. Je merkt het zodra je zware taken gaat uitvoeren, zoals het bewerken van foto’s en video. Kan dit niet met de MacBook? Jawel, iMovie en Foto’s werken ook op de MacBook prima. Maar je voelt aan je Mac dat hij hard zijn best moet doen bij deze programma’s en dat het geheel minder snel en vloeiend wordt. Naarmate de Mac ouder wordt en voller komt te staan, zal dit alleen maar erger worden.
Zo biedt de MacBook voor nu een interessante blik in de toekomst. Een toekomst waarin hij zelf waarschijnlijk al verouderd zal zijn.
Prijs: € 1449
Praat mee
0