Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Review: F1 2016 voor iOS

Auteur: Daan Jeuken
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Eindelijk heeft weer een grote gametitel de stap naar iOS gezet. F1 2016 is sinds gisteren te spelen op iPhone, iPad en zelfs Apple TV. Hoe ‘big’ deze ‘deal’ is, blijkt wel uit het feit dat de bekendmaking tijdens de iPhone-keynote werd gedaan. Ook de prijs bewijst dat het hier een serieuze game betreft. Tien euro is serieus geld in app-land. Het goede nieuws is dat je dan wel de complete game hebt. Je hoeft dus geen miljoenmiljard game-coins of echt geld bij te tellen om Max Verstappen te selecteren.

f1-2016-iphone

F1 2016

De titel F1 van Codemasters is de geautoriseerde Formule 1-game. Dat houdt in dat het spel alle echte auto’s, rijders en circuits van dit jaar bevat. Dat is voor F1-liefhebbers geweldig nieuws. Racespelletjes worden pas écht leuker als je in de auto van je helden stapt en dezelfde bochten trotseert als zij. Bovendien is zo’n spel een goede aanvulling op het kijkplezier op zondagmiddag. Als je de circuits zelf ook op je duimpje kent, begrijp je beter wat zich op tv afspeelt. Overigens heeft Codemasters gelukkig niet de situatie aan het begin van het seizoen als uitgangspunt genomen: Verstappen heeft zijn transfer naar Red Bull in het spel al afgerond.

Race-beleving

De game kent verschillende racemodi, zoals een snelle race, een heel raceweekend of seizoen en een tijdrit. Voordat de race start, ziet dit er veelbelovend uit. De graphics zijn goed, de auto’s en circuits zijn tot de kleinste details nagemaakt en alles staat klaar om er een geweldige show van te maken. Dat geldt in ieder geval voor de iPhone 7; de iPhone 6 heeft beduidend meer moeite om deze game te draaien.


kooptip

F1 2016

Zodra de lampen op groen springen, gaat het echter mis. Het valt niet mee om de bolide in het gareel te houden. Nou is dat ook redelijk waarheidsgetrouw voor een F1-auto, maar in zo’n game wil je toch het gevoel krijgen op het scherpst van de snede mee te kunnen racen. Real Racing 3 slaagt hier uitstekend is, F1 2016 moet nog veel leren. Zelfs met rem-, gas- en stuurhulp is het schier onmogelijk om de auto op het grijze deel te houden. Dan merk je overigens wel een mooie functie op: de taptic engine van de iPhone 7 laat je voelen dat je over de kerbs of door het gras rijdt. Ook tijdens het racen merk je wat tekortkomingen op: pitstops worden niet getoond en schade aan de auto is niet zichtbaar.

Conclusie

F1 2016 app

Er werd jaren reikhalzend uitgekeken naar de komst van F1 naar iOS. Nu het echter zo ver is, slaat dit sentiment snel om in teleurstelling. De hoge prijs doet vermoeden dat het hier een geweldige game betreft, maar helaas … Je krijgt nooit het idee écht op de limiet te racen. Dat het F1-seizoen 2016 inmiddels bijna is afgelopen, helpt ook niet om die hoge prijs te verantwoorden. Volgend jaar staan er geen nieuwe circuits op de kalender, maar veranderen de auto’s wel aanzienlijk. Op versie 2017 van deze game is het nog wel even wachten, maar hopelijk gebruiken de makers die tijd om het racegevoel van Real Racing te brengen.

F1 2016 is te downloaden in de App Store en kost € 9,99.

Pluspunten

Minpunten