Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Nikon Z5: solide en betaalbare systeemcamera

Auteur: Terry Stooker
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Nu elke grote fabrikant wel een respectabel aanbod van professionele systeemcamera’s heeft, richten de bedrijven hun aandacht geleidelijk aan op veel betaalbaardere modellen. Nikon is hierop geen uitzondering. Wij nemen de Nikon Z5 onder handen. Hoewel deze met een prijs van ongeveer 1750 euro – inclusief kitlens – niet direct de term ‘instapper’ verdient, is hij ook niet peperduur te noemen. Uiteindelijk telt maar één ding: is hij het waard?

Systeemcamera

De systeemcamera is volledig ingeburgerd in het cameralandschap. In tegenstelling tot een spiegelreflex – of dslr – heeft een zogeheten dslm geen spiegel. Hierdoor is deze minder zwaar, maar mist die een optische zoeker. Je kijkt dus niet daadwerkelijk ‘door de camera’ heen, maar hebt een digitale zoeker waar je je onderwerp op ziet.

Voordelen laten zich raden, want het spiegelsysteem van een dslr is onderhevig aan slijtage. En op de digitale zoeker van een dslm zie je direct het effect van de instellingen zonder dat je hier een foto voor hoeft te schieten.

Nikon Z5 uiterlijk

Terwijl Panasonic, Sony en Canon zich bij hun systeemcamera’s focussen op een compactere behuizing, blijft de Nikon Z5 trouw aan de afmetingen van de Z6 en Z7. En dat is precies wat ons zeer goed bevalt!


kooptip

Met 134 x 101 x 70 millimeter is de dslm slechts twee millimeter dikker dan zijn zustermodellen, dus dat is verwaarloosbaar. De bediening is nog steeds uitstekend en de Z5 is zelfs als je grote handen hebt zeer comfortabel en voelt te allen tijde heerlijk vertrouwd aan.

De positie van de twee vrij programmeerbare knoppen direct naast de grote Z-vatting aan de voorzijde is perfect. Veelgebruikte functies kun je zo heel gemakkelijk met de middel- en ringvinger bedienen, zonder dat dit ten koste gaat van een stevige en veilige grip.

Wat wel enigszins is veranderd, is het bedieningsconcept van de camera, ook al is het maar op een heel specifiek punt. De modusknop is ten opzicht van de Z6 namelijk van de linker bovenkant van de camera naar de rechter bovenkant verschoven. Het praktische display aan de bovenkant is het slachtoffer geworden van deze maatregel. Jammer, maar begrijpelijk met het oog op de zoektocht naar besparingen.

We hebben overigens nog wel een suggestie voor verbetering van toekomstige modellen. Het kleine bedieningskruis aan de achterkant is in feite overbodig. Je kunt op de Z5 namelijk ook navigeren met de focus- joystick, of nog veel intuïtiever via het touchscreen. Bovendien kun je geen extra functies aan het bedieningskruis toekennen. Tijdens het fotograferen heeft het bedieningskruis dus dezelfde taak als de joystick, namelijk het verschuiven van het focuspunt.

Modulair en flexibel inzetbaar

Onder de stevige afdekkingen aan de linkerkant van de behuizing vind je alles wat nodig is voor diverse toepassingen. Naast een aansluiting voor een externe microfoon en een koptelefoon zit daar ook een mini hdmi-poort en een usb-C-poort. Via die laatste kun je de camera nu ook tijdens het gebruik bedienen. Heel goed!

Wanneer de Z5 is uitgeschakeld, kun je de nieuwe EN-EL15c accu (met een verhoogde capaciteit van ongeveer 15 procent ten opzichte van zijn tegenhangers in de Z6 en Z7) opladen. Deze combinatie verhoogt de accuduur van de systeemcamera in combinatie met een powerbank aanzienlijk. Wederom top!

Verder zitten de twee SD-kaartslots nu verborgen onder het klepje aan de rechterkant van de behuizing. Beide slots ondersteunen de snelle UHS-II-standaard. Ook goed!

Het grote touchscreen op de achterkant is in omvang niet veranderd. Het scherm meet nog steeds een aangenaam grote 3,2inch, maar heeft wel maar een resolutie van zo’n 1,04 miljoen pixels. Dat is minder dan de helft van het scherm van de Z 6 en Z 7. Met de leesbaarheid en scherpte van het display zit het wel goed, maar andere camera’s stellen de norm als het gaat om ophanging en beweeglijkheid.

Een blik op het model van Canon zou wat flexibiliteit betreft niet verkeerd zijn. Het display klapt ongeveer 45 graden naar beneden en bijna 90 graden omhoog, maar niet naar voren of opzij.

De elektronische zoeker met een vergrotingsfactor van 0,8 en een dekking van 100 procent is wel weer top en onveranderd ten opzichte van de Z 7. Geen reden tot klagen dus. Integendeel: 3,7 miljoen pixels zorgen voor een helder en scherp beeld. De hoge beeldfrequentie en minimale vertraging zijn indrukwekkend en doen de grens tussen de optische en elektronische zoeker bijna vervagen.

Prestaties

De fotokwaliteit van de Nikon Z5 is uitstekend. Hij schiet foto’s met een resolutie van 24,2 megapixel. In combinatie met de indrukwekkende en betrouwbare 5-assige beeldstabilisator levert dit prachtige scherpe plaatjes op.

De autofocus is perfect. Die is verbeterd en de prestaties van het fase- en contrastsysteem zijn opnieuw aangepast. Zowel de nauwkeurigheid als de snelheid van de bewegingen zijn indrukwekkend, inclusief ogen-AF voor mens en dier. Zelfs het volgen van onderwerpen in situaties met hoog contrast werkt heel goed. Alleen bij weinig licht gebeurde het in de test af en toe dat het volgpunt begon te springen en zo het onderwerp voor korte tijd verloor.

Bij afdrukken op A3-formaat zien afbeeldingen met ISO 12.800 er nog steeds goed uit. Petje af! In de 100 procent weergave op een monitor zijn homogene patronen nog aangenaam tot ISO 3200.

De tussentijdse conclusie over de beeldkwaliteit is dan ook dat de Nikon Z5 en Z6 bijna op hetzelfde hoge niveau zitten. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om op dit punt met het blote oog bij een van de twee systeemcamera’s opvallende voor- of nadelen waar te nemen.

Bij het fotograferen van snelle series neemt de oudere Z6, met 12 foto’s per seconde, echter een voorsprong. De Z5 is slechts in staat om 4,5 foto’s per seconde te schieten, wat voor sommige situaties iets te ontspannen is. De dslm houdt dit tempo voor 100 jpeg’s of raw’s vol, voordat het buffergeheugen een korte geforceerde pauze inlast.

Goede systeemcamera voor alledaags gebruik

De Nikon Z5 is goed uitgerust voor dagelijks gebruik, maar net als bij elke andere camera voor gevorderde fotografen is er een beetje oefening nodig. En dit is precies waar de dslm weer een van zijn sterke punten laat zien.

We hebben het dan over het duidelijk geordende menu met zijn doordachte structuur. Alle belangrijke instellingen en functies bevinden zich direct op het eerste niveau. Daar vinden we alles wat nodig is voor dagelijks gebruik. Van creatieve programma’s, de camera-interne raw-verwerking tot en met videoresoluties en beeldsnelheden. Voor degenen die verder willen, zijn er in het tweede niveau van de menustructuur uitgebreide instelmogelijkheden voor elke functie.

Maar terug naar het dagelijks gebruik en het opnemen van bewegend beeld. Ook hier is de Z5 in eerste goed uitgerust. Uhd-video’s tot 30 fps en clips in full-hd tot 60fps zijn perfect geschikt voor fotografen die af en toe filmen. Het pakket wordt aangevuld met professionele functies zoals tijdcode, zebra en een automatische time-lapse functie.

Daarnaast zijn er ook speciale instellingen, bijvoorbeeld voor stemopname. Op deze manier kun je de gebruikte frequentiebanden doelgericht aanpassen om beter verstaanbare gespreksopnames te realiseren. Erg praktisch.

Een minpuntje is dat het beeld bij het opnemen in uhd zichtbaar wordt bijgesneden met een factor 1.7. Dit betekent dat het beeldveld veel smaller is dan filmmakers gewend zijn van de gebruikte brandpuntsafstand. Daarnaast is er ook een zeer sterk rolling-shutter effect, waardoor snelle bewegingen bij uhd vervormd worden weergegeven.

Conclusie

Voor een prijs van ca. 1750 euro inclusief een compacte kitlens doet de Nikon Z5 veel goed en vormt hij een prima keuze als je een betaalbare en handige fullframe-dslm zoekt. Het is verrassend dat de oudere, maar op sommige punten ook sterkere Z6 momenteel beschikbaar is voor zo’n 1600 euro, ook al is dat zonder objectief. Als je toch al neigt naar een andere lens, ben je momenteel nog beter af met het zustermodel.