Terug naar Myst Mobile review: klassieker in een nieuw licht
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Myst Mobile review: klassieker in een nieuw licht

Door Ward Edema21 februari 2023 08:583 min. leestijd0

Met Myst Mobile komt de mooiste versie van de klassieke point-and-click adventure tot nu toe naar de iPhone en iPad. Is de remake geslaagd? Je leest het in onze Myst Mobile review.

Myst Mobile review

Myst Mobile review

Myst heeft eigenlijk geen introductie nodig. De mysterieuze point-and-click adventure uit 1993 is een begrip in de wereld van computergames. Door zijn toegankelijke bediening en stressloze setting was het destijds niet alleen een succes bij gamers, maar bij zowat iedereen met een computer. Het is dan ook niet gek dat het spel zelfs 30 jaar na zijn release nog steeds in het lijstje staat van bestverkochte games allertijden – en dat voor software die helemaal in HyperCard op een oude Macintosh is geprogrammeerd!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Nu zullen de meesten geen moeite hebben om met een nostalgisch gevoel door al die voorberekende plaatjes te klikken, maar voor de nieuwere generatie is die nostalgie er niet. En dan voelt dat toch wel érg ouderwets. Goed, in 2000 kreeg het spel nog een remake met 3D omgevingen, en in 2014 kreeg die remake een opfrisbeurt, maar vergeleken met de andere spellen van tegenwoordig voelde deze interpretaties niet bepaald modern. Gelukkig is er nu een nieuwe versie, Myst Mobile, die wél modern aanvoelt.

Levensechte omgevingen

Het spel is helemaal opnieuw opgebouwd, en ziet er daardoor geweldig uit: iedere wereld heeft nu een haast levensechte omgeving, met prachtige lichteffecten en animaties. Alle knopjes, schakelaars en hendels voelen een stuk realistischer, en doen je iPhone zelfs een beetje trillen als je ze bedient. En de ouderwetse QuickTime-filmpjes van de personages zijn vervangen door computergeanimeerde versies die een stuk beter in het spel passen – al krijg je ook de keuze om deze verandering terug te draaien.

Myst review iPhone

Alle dingen die verder ongemoeid moesten blijven, zijn dat ook: de puzzels zijn hetzelfde – en dus nog net zo lastig én net zo satisfying om op te lossen, de muziek is nog net zo goed, en de mysterieuze atmosfeer blijft goed in stand. Ook is de touch-bediening prettig, en de ondersteuning voor toetsenbord en muis op de iPad-versie is een welkome verrassing. En, leuk voor wie het origineel al honderd keer heeft uitgespeeld: er is een optie om de puzzels om te gooien, zodat de gebruikelijke oplossingen niet meer werken en je dus weer op zoek moet naar alle aanwijzingen.

Niet perfect

De re-re-rerelease van Myst is met gemak de beste versie van het spel tot nu toe – maar er kleeft wel één nadeel aan. Doordat Myst Mobile grafisch zo geavanceerd is, gaat de beperkte rekenkracht van (de meeste) iPhones en iPads een negatieve rol spelen. Het is duidelijk zichtbaar dat het spel ge-upscaled wordt. Oftewel: het spel wordt op een lagere resolutie berekend en vervolgens scherper gemaakt, om zo rekenkracht te besparen. Dit is een prima techniek, maar het zorgt voor de nodige verstoringen in het beeld terwijl je beweegt, en het is helaas niet uit te schakelen.

Myst iPad

Heb je een gloednieuwe iPhone, een iPad Air met M1-chip, of een iPad Pro met M1- of M2-chip, dan ga je weinig last hebben van deze beperking. Maar heb je een minder krachtig apparaat, dan ben je misschien beter af met de Mac-versie uit 2021. Die is verder gelijk is aan Myst Mobile, maar kan gebruikmaken van de krachtigere hardware van de Mac, én heeft meer instellingen om het beeld aan te passen.

Myst Mobile is nu beschikbaar in de App Store. De eerste wereld, Myst Island, is gratis te verkennen. Het volledige spel is te ontgrendelen via een in-app aankoop van € 17,99.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Plus
  • Prachtige omgevingen
  • Puzzels zijn nog net zo goed als toen
  • Optie om puzzels te 'randomizen'
Min
  • Grafisch nét iets te zwaar voor de meeste iPhones en iPads
Bekijk Myst Mobile in de App Store
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar