Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBook Air 2023 review: een 15-inch Mac zonder Pro-prijskaartje

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
MacBook Air 2023 review

24 jaar na de release van de eerste niet-Pro laptop van Apple, is er voor het eerst een 15-inch model waarvoor je niet de hoofdprijs moet betalen. Wij hebben deze 15-inch MacBook Air 2023 getest, en vertellen je in deze review hoe die presteert en voor wie hij bedoeld is.

Compleet veranderde line-up

MacBook Air 2023 review

Als je de MacBook Air 13-inch van afgelopen jaar al helemaal kent, zou je verwachten dat je redelijk snel bent uitgepraat over de MacBook Air 15-inch. Want op het grotere scherm (en de behuizing) en twee extra speakers na, moet je de verschillen met een vergrootglas zoeken. Toch is er meer dan genoeg om te vertellen, want de nieuwe MacBook gooit met zijn grotere scherm de complete line-up van Apple overhoop.

Normaal eindigen we ermee, maar dat begint al met de prijs. Het basismodel van de MacBook Air 15-inch kost 100 euro meer dan de 13-inch versie van een jaar geleden. Te­gelijkertijd heeft Apple de prijs van de kleinere MacBook Air nu met 200 euro verlaagd. Dat maakt beide laptops dan weer heel interessant in vergelijking met de 13-inch MacBook Pro, met zijn gedateerde design, en de veel duurdere 16-inch MacBook Pro.

Wij helpen je bij het maken van een goede koopbeslissing tussen al deze modellen. Voor deze review hadden we een MacBook Air met 16 GB centraal geheugen en 512 GB opslag ter beschikking, ter waarde van 2059 euro.

Eindelijk een groter scherm

rvw_Macbook_150

In 2022 presenteerde Apple een compleet vlakke MacBook Air en nam het bedrijf afstand van het voormalige deurstopper-design. De 15-inch versie heeft nu hetzelfde design en is dichtgeklapt slechts 0,2 millimeter dikker dan zijn kleinere broer (11,5 vs. 11,3 mm, zonder voetjes). Hiermee is het de dunste 15-inch laptop ter wereld.

Overigens, de MacBook Air met M1 en het oude design meet op het dikste punt 16,1 mm. Wat de kleuren betreft delen de 13- en 15-inch Air zilver, spacegrijs, sterrenlicht en middernacht.

Boven het enorme trackpad met Force Touch­­­­­­­ zit een toetsenbord met schaarmechanisme,­­ ­­achtergrondverlichting en een rij functietoetsen. In de aan/uit-knop zit de vingerafdruksensor Touch ID, waarmee je de Mac ontgrendelt of betalingen met Apple Pay doet. De toetsaanslag is aangenaam stevig en laat je comfortabel typen met een relatief zacht geluidsniveau, precies zoals we van Apple gewend zijn.

De donkere omlijsting tussen het display en rand van de behuizing is slechts zes millimeter dik; dat is te weinig voor de webcam en de helderheidssensor. Daarom heeft de MacBook wederom een inkeping aan de bovenkant, beter bekend als de notch. De hoeken van het display zijn bovenin afgerond, onderin niet.

Qua schermtechniek gebruikt Apple weer een IPS-paneel met led-­achtergrondverlichting en vaste beeldverversing van 60 Hz. Naast sRGB dekt het ook de volledige DCI-P3-kleurruimte af. Net als bij zijn kleine broer piekt de helderheid van het display op 500 nits: dit is voldoende om in lichte omgevingen te werken, maar direct zonlicht kun je beter mijden. Nog helderdere schermen en 120 Hz beeldverversing krijg je alleen op de 14- en 16-inch MacBook Pro’s.

In plaats van 13,6-inch meet het schermdiago­naal 15,3-inch (38,91 cm). Dat biedt ruimte om met twee vensters van A4-breedte naast elkaar te werken. Het aantal pixels steeg met dezelfde pixeldichtheid (224 dpi) van 2560 x 1664 naar 2880 x 1864. In de breedte heb je dus 320 pixels erbij, in de hoogte 200.

Bijna identieke uitrusting

MacBook Air 2023 review

De webcam voor FaceTime levert 1920 x 1080 pixels (1080p) en 30 beelden per ­seconde, maar ondersteunt geen Face ID of Middelpunt. In vergelijking met de oudere 720p-camera’s is de kwaliteit van de beelden ook hoger door de beeldprocessor van de M2-chip. Deze optimaliseert kleuren, toonwaarde en scherpte met zijn rekenkracht, en dat ziet er goed uit.

Er zitten drie microfoons in de MacBook Air, waarvan twee omgevingsgeluiden wegfilteren. Je maakt dus geen stereo-opnames.

Terwijl de 13-inch Air vier speakers heeft, bevat de 15-inch zes luidsprekers. Het geluid ervan is een stuk beter en ruimtelijker dan van de 13-inch – zeker als je bedenkt hoe dun de behuizing is. Zet je het volume op max, dan kun je er zelfs een kamer mee vullen, maar dan oversturen de speakers wel. Met geschikte programma’s luister je overigens met ruimtelijke audio: dat zorgt vooral bij films voor een cool 3D-effect.

Aan beide kanten van de MacBook zitten daarnaast twee subwoofers. Het geluid komt onder het display uit de behuizing, want in tegenstelling tot bij de MacBook Pro zijn er geen speakergaatjes links en rechts naast het toetsenbord.

MagSafe en aansluitingen

ftr_WWCD23_150

Net zoals bij de MacBook Air 13-inch met M2-chip krijgt de 15-inch stroom via een magnetische MagSafe 3-kabel. Dat heeft textiel aan de buitenkant dat past bij je gekozen Mac-kleur. Struikel je erover, dan vliegt de kabel uit je Mac, en niet je Mac van de tafel. Opladen via een van de twee Thunderbolt 4-poorten (usb-c-aansluiting) kan ook. Standaard krijg je een voeding met 35 W en twee usb-c-aansluitingen, maar je kunt ook voor 70 W en één aansluiting gaan.

Meer dan één extern display kan de grote Air door zijn beperkte M2-chip niet aansturen. Dat display mag dan wel meteen een 6K-resolutie hebben. Aan de rechterkant van de laptop heb je zoals altijd een hoofdtelefoonaansluiting die twee kanten op werkt. Je kunt er niet alleen muziek mee luisteren, maar ook een microfoon op aansluiten.

Benchmarks

Onder de motorkap zit de net al genoemde M2-chip van Apple. Bij de 15-inch versie heeft die altijd tien grafische kernen, terwijl de 13-inch het standaard met acht moet doen. Belangrijker voor de prestaties zijn echter de cpu-kernen, waarvan er altijd acht zijn – vier voor presta­ties, vier voor efficiëntie.

Ook bij de grote Air wordt de chip alleen passief gekoeld. Dat heeft als voordeel dat hij altijd fluisterstil is, maar als nadeel dat hij bij langdurige belasting zijn kloksnelheid moet terugschroeven. In onze benchmarks was de 15-inch overigens net wat sneller dan de 13-inch (beide met 10 gpu-kernen). Zelfs gamen is op deze MacBook zonder problemen mogelijk, sowieso als je de resolutie niet boven 1080p instelt.

Daarnaast heeft de M2 een toegewijde video-unit die naast H.264 en H.265 (HEVC) ook met ProRes met 8K overweg kan. Het renderen van een 4K-project in Final Cut Pro werkt zo’n 600 procent sneller dan met de MacBook Air M1. De Pro-modellen zijn echter nog veel sneller, zeker met 8K-­resolutie.

De SSD met 512 GB behaalde dataoverdrachtssnelheden van 3000 MB/s, iets sneller dan bij de MacBook Air M1. Kies je echter voor de laagste opslagversie met 256 GB, dan gaat die snelheid omlaag. Apple gebruikt dan namelijk slechts één geheugenmodule – anders twee – wat de doorvoersnelheden een stuk laat dalen. Dit merk je niet in alledaags gebruik, maar wel bij het verplaatsen van grote bestanden.

Grotere accu, iets betere accutijd

De accu is ten opzichte van zijn kleinere broer een stukje gegroeid, van 52,5 naar 66,5 wattuur. Dat is in combinatie met het grotere scherm ook hard nodig, want zo’n paneel verbruikt nog steeds de meeste energie bij een laptop. Volgens Apple zelf is de accutijd hetzelfde gebleven: zowel de 13-inch als de 15-inch laten je 18 uur video’s kijken en 15 uur browsen.

Dat kunnen we niet helemaal bevestigen. In onze test met de schermhelderheid op zo’n 50 procent (zo gebruik je hem waarschijnlijk het vaakst) haalden we doorgaans langere accutijden. Alleen als we schermhelderheid op maximaal instellen, houden de twee laptops het pas even lang vol. Sowieso geldt: een hele werkdag met wat teksten typen, surfen, mailen en een paar filmpjes in de pauze haalt de 15-inch MacBook Air met gemak. Zelfs al zit je buiten met maximale helderheid te werken.

De 35 watt-oplader met twee usb-c-aansluitingen haalt binnen een halfuur 24 procent acculading, na één uur zit je op 51 procent. Wil je sneller opladen, dan moet je voor de alternatieve 70 watt-oplader kiezen. Die heeft dan weliswaar maar één usb-c-poort, maar wij vragen ons af hoe nuttig de tweede in de praktijk daadwerkelijk is. Sneller opladen heeft wat ons betreft altijd de voorkeur.

MacBook Air 2023 review: conclusie

Om productiever te kunnen werken, is een groot scherm belangrijker dan een snelle processor. Zeker nu met de M2-chip, die voor alledaagse taken meer dan genoeg rekenkracht heeft. Combineer dat met het chique design en een aardig prijskaartje, en je hebt misschien een van de beste MacBooks van de laatste jaren.

Pluspunten

  • Groot scherm.
  • Superdun.
  • Meer dan genoeg rekenkracht voor alledaagse taken.

Minpunten

  • Prestaties worden slechter onder langdurige belasting.
  • Overdrachtssnelheden met 256 GB opslag zijn aan de lage kant.