Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

MacBook Air 2022 review: alles is nieuw, maar niet alles is beter

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Air 2022 review


Lees verder na de advertentie

In 2020 waaide er een frisse wind door de MacBook Air. Dankzij de M1-chip werd Apple’s instap-laptop plotseling een ware krachtpatser, maar het exterieur bleef hangen in de verheerlijkte deurstoppervorm die we al sinds 2010 kennen. Het werd dus hoog tijd voor een nieuw ontwerp. Ziedaar: de nieuwe MacBook Air 2022, maar hoe scoort hij in onze review?

MacBook Air 2022 review

Het oude design is helemaal exit. De deurstopper-, wig- en/of kaasvorm maakt plaats voor afgeronde hoeken, en een chassis wat op ieder punt slechts 1,13 centimeter dik is. Dat ziet er niet alleen moderner uit, maar het voelt ook prettiger om mee te sjouwen, dankzij een gebrek aan scherpe randjes. Ook is de Air nu 50 gram lichter, wat je echt merkt als je het oude model gewend bent.

Wel vinden we de kleuren teleurstellend: het champagne-achtige Sterrenlicht en het zeer donkere Middernacht zijn leuke toevoegingen, maar vergeleken met iMac 2021 is het aanbod wel erg veilig. En dat terwijl deze producten een beetje in dezelfde categorie vallen. Overtuigd van de nieuwe ‘pootjes’ aan de onderkant zijn we ook niet, want de MacBook lijkt er alleen maar dikker door.


kooptip

Klap je de Air open, dan word je begroet door een gloednieuw 13,6-inch scherm met dunnere randen dan voorheen. En, jawel, een inkeping voor de webcam – daarover straks meer. Het toetsenbord heeft nog steeds het excellente schaarmechanisme, maar heeft in de bovenste rij nu grotere functietoetsen. Ook is er een grotere, ronde Touch ID-sensor die wat gemakkelijker blind te vinden is.

Links en rechts van het toetsenbord vind je overigens geen speakergrille meer – die trok eerst nog wel eens de nodige hoeveelheid stof aan. De speakers zitten nu in het scharnier van het scherm verwerkt. Het zijn veel kleine verbeteringen die het design objectief beter maken.

MagSafe: terug van weggeweest

MacBook Air 2022 review

Aan de zijkant van de MacBook Air vind je een gloednieuwe aansluiting. Alhoewel, eigenlijk is het een oude aansluiting die weer terug is gekomen: MagSafe. Deze magnetische oplaadpoort voorkomt dat iemand je MacBook naar de grond sleurt als hij over de oplaadkabel struikelt. Ook handig: in het oplaadplugje zit een lampje om aan te geven of je MacBook al vol is.

En in tegenstelling tot de oude versie van MagSafe kun je de kabel gewoon loskoppelen van de meegeleverde stekker. Dus je hoeft niet álles te vervangen als de kabel breekt. Al is die kans nu een stuk kleiner geworden doordat hij van stof is gemaakt, in plaats van het breukgevoelige rubber van voorheen.

Verder heeft de nieuwe MacBook Air dezelfde aansluitingen als het vorige model. Oftewel: tweemaal usb-c met Thunderbolt 3 en USB 4 (tot 40 Gbit/s), en een mini-jack-aansluiting die nu studiokoptelefoons met een hoge impedantie ondersteunt. Helaas zijn de beperkingen qua externe schermen nog hetzelfde: je kunt één scherm aansluiten tot een resolutie van 6K. Dat maakt een goede Apple monitor uitzoeken extra belangrijk!

De vraag is of dit echt een technische beperking is, of een manier om potentiële kopers richting de duurdere 14- en 16-inch MacBook Pro te sturen met ondersteuning voor ten minste twee monitoren. Hoe dan ook hadden we liever dat je in ieder geval twee schermen kunt aansturen, want op (thuis)werkplekken komt een tweede scherm steeds vaker voor. En gezien één 6K-scherm evenveel pixels heeft als tien ‘normale’ full hd-schermen, moet de M2 dat toch wel aankunnen.

Geen mini-led, wel goed

Waar we bij de MacBook Pro 2021 achteroversloegen van het waanzinnige mini-led-scherm, moet de MacBook Air het nog steeds doen met een ‘normale’ lcd. Toch is er genoeg verbeterd. Aan de bovenkant is er 0,3-inch bijgekomen (dat is ongeveer een dikke macOS-menubalk extra), waardoor je nét wat meer ruimte hebt om mee te werken.

Het scherm is verder 100 nits helderder (500 nits) dan bij de voorganger. Met name dat laatste maakt een verschil. Want ook buiten is het scherm nu goed af te lezen – mits de zon er niet vol op schijnt.

Bovenaan vind je nu een inkeping, die bijna identiek is aan de ‘notch’ van de iPhone X en nieuwer, waarin de webcam zit verwerkt. Over het algemeen zit deze notch niet in de weg: links en rechts ervan zit altijd de menubalk, dus het voelt niet alsof er een hap uit je werkruimte is. En zodra je een app op volledig scherm draait, wordt hij zelfs zo goed als onzichtbaar doordat de ruimte er omheen zwart wordt.

Je krijgt er ook veel voor terug: de nieuwe 1080p-webcam is véél beter dan zijn voorganger, met name als het licht niet optimaal is. Hierdoor heb je eindelijk niet meer het slechtste beeld van al je collega’s tijdens een Teams-gesprek.

Zij klinken overigens ook beter. De nieuwe speakers hebben namelijk een iets vollere sound dan voorheen, alhoewel de speakers in de 14- en 16-inch MacBook Pro nog steeds veel indrukwekkender zijn. We zouden onze externe speakers er nog niet voor inruilen. Maar het is een stap vooruit, en je kunt er prima een afspeellijstje mee luisteren.

M tot de macht 2

MacBook Air 2022 review

De nieuwe MacBook Air wordt aangedreven door de M2. Dit is de tweede generatie Mac-processor die volledig door Apple ontworpen is. Dezelfde voordelen van de M1 blijven in stand: laag energieverbruik, geen vertraging bij het wekken uit de sluimerstand, en ingebouwde ondersteuning voor iPhone– en iPad-apps.

Net als bij de vorige MacBook Air is er geen ventilator aanwezig: werken met de MacBook Air betekent werken in stilte. Bovendien kun je lang werken in die stilte, want de MacBook Air gaat volgens Apple maar liefst 18 uur mee. En die claim is niet overdreven, zo merken wij.

De M2 tilt de prestaties van de M1 verder tot een iets hoger niveau: hij is tot 18% sneller, heeft tot 35% snellere grafische prestaties, en het geheugen heeft een tweemaal grotere bandbreedte gekregen. Wat merk je daarvan? Bij alledaags gebruik – en daar verstaan we browsen, typen en streamen onder – eigenlijk niets.

Alleen als je meer vraagt van de chip, bijvoorbeeld bij het gamen of bij zware programma’s voor video, muziekproductie of 3D-werk, ga je merken dat de M2 echt sneller is dan zijn voorganger. Dit geldt dan met name voor het duurdere model met 10 grafische cores. Het basismodel heeft slechts 8 grafische cores, net als bij de M1, en maakt daardoor een minder grote sprong.

Heter en trager?

Als je de verbeteringen van de M2 optimaal benut, loop je ook tegen een nadeel aan. De chip wordt bij zware programma’s namelijk significant warmer dan voorheen. Dat voel je met name aan de onderkant van de laptop, maar ook door het toetsenbord heen.

De Air wordt zelfs dusdanig heet, dat hij na zo’n vijf minuten écht zwaar werk zichzelf vertraagt om af te koelen. Denk hierbij aan het renderen van complexe videoprojecten of andere berekeningen die 100% van de chip vragen. Dit komt met name doordat Apple geen stappen heeft gemaakt bij het zogenaamde procedé van de chip: dat is nog steeds 5 nanometer, net als bij de M1.

Om een technisch verhaal kort te houden: hierdoor is de M2 ‘slechts’ even efficiënt als zijn voorganger. En er is dus geen ruimte om meer van de chip te vragen zonder extra hitte te krijgen. Het 3 nanometer-procedé moet dit oplossen, maar laat in ieder geval nog op zich wachten tot de M3-chip.

Nu zal het overgrote deel van het Air-publiek nóóit last hebben van de hitte. Maar voor veel semi-professionals is het dus wel van belang. Zij moeten goed controleren hoe belastend hun taken zijn voordat ze een Air in huis halen.

Als graadmeter kun je kijken naar hoelang het belastende werk is wat je doet. Zijn het korte berekeningen die altijd binnen vijf minuten zijn afgerond, zoals fotobewerking, designen of code compileren? Dan zit je goed met de Air. Ben je echter video’s aan het monteren, 3D-werelden aan het renderen of aan het gamen? Dan loop je snel tegen de grenzen van het ventilatorloze design aan.

Ook is er wat gedoe rondom de ingebouwde SSD van de MacBook Air. Waar het vorige instapmodel twee chips had van 128 GB, heeft het nieuwe model er één van 256 GB. Hierdoor is de opslag gemiddeld zo’n 40% trager dan bij de MacBook Air 2020. Pas als je voor 512 GB opslag of meer gaat, krijg je weer twee opslagchips.

Ook hier geldt: de meeste mensen merken er niets van, en hoeven de MacBook Air hier niet voor te laten liggen. Maar we zijn niet van Apple gewend dat een nieuw product op welk vlak dan ook trager is. Dus deze keuze is teleurstellend.

Air in de naam, Pro in de prijs

rvw_MB_141

Waar de MacBook Air met M1-chip met een startprijs van € 1129 een waanzinnig goede deal was, is dit bij de nieuwe MacBook Air een ander verhaal. De startprijs is nu € 1519: maar liefst € 390 duurder dan de originele prijs van zijn voorganger. Goed, het M1-model kost inmiddels ook al € 1219 wegens inflatie, maar dan spreken we alsnog over een prijsverschil van € 300.

Nu valt er zeker wat voor te zeggen dat je voor dat geld een veel betere laptop krijgt. Want volgens onze MacBook Air 2022 review heeft hij een beter scherm, een nieuw design, een betere webcam, voller klinkende speakers, en een stuk snellere chip. Grotendeels dingen die je in het dagelijks gebruik echt merkt. Maar tegelijkertijd krijg je ook een tragere SSD en een processor die bij zware programma’s een stuk heter wordt.

De Air wil een pro-laptop en een budgetmodel tegelijk zijn, maar past uiteindelijk in geen van beide categorieën. Uiteraard zal de prijs van de MacBook Air 2022 nog zakken, maar tot die tijd is het een relatief duur model voor ‘alledaags gebruik’. Dit geldt des te meer als je voor een uitgebreider model gaat: de prijs kruipt dan richting die van de 14-inch MacBook Pro, die op bijna alle vlakken een véél betere laptop is.

Vlees noch vis

De nieuwe Air is een plezier om te gebruiken. Hij is degelijk gebouwd, snel, heeft een mooi scherm, scherpe webcam, goede speakers en een lange accuduur. Eigenlijk heeft de MacBook Air 2022 volgens onze review dus alles wat je van een alledaagse laptop kunt wensen. Qua prestaties kruipt hij weer wat meer tegen de Pro aan – maar dat is ook wat een koopadvies moeilijk maakt.

De Air kan nu meer dan wat de meeste mensen ervan willen, en heeft een prijs die daarbij past. Tegelijkertijd voldoet hij niet aan de hoge eisen van álle professionals. Fotobewerking en coderen gaan hem prima af, complexe video-montage en 3D-renders zijn te veel.

Voor alledaags gebruik – bestaande uit typen, surfen en streamen – ben je nu beter af met de M1-variant, en € 300 surplus in je portemonnee. Pro’s moeten daarentegen goed kijken wat ze van hun MacBook willen. Voor veeleisende taken die lang duren, is een MacBook Pro geen overbodige luxe. Bestaan je pro-taken echter uit kortere berekeningen? Dan is de nieuwe MacBook Air de perfecte laptop.

Twijfel je toch nog tussen een Pro of Air? Neem dan een kijkje naar onze uitgebreide vergelijking van de MacBook Air M2 vs. 14-inch Macbook Pro.

MacBook Air 2022 review: conclusie

De nieuwe MacBook Air 2022 is op bijna alle vlakken verbeterd, en daardoor een betere laptop dan ooit. Helaas is hij te duur voor de meeste gebruikers, en te heet voor professionals. Hierdoor valt hij voor nu in een soort niemandsland – totdat de prijs flink zakt, want dan wordt het wat ons betreft wél een aanrader.

MacBook Air 2022 kopen

Ben je eruit, ga je de MacBook Air 2022 kopen? Dat kan bij Apple zelf, zowel online als in een fysieke Apple Store. Al raden wij je aan om eerst even verder te kijken. Bij externe aanbieders lopen namelijk regelmatig acties, dus wellicht kun je de nieuwe MacBook Air momenteel ook met korting scoren. Neem bijvoorbeeld een kijkje via de volgende links:

Wil je direct een overzicht van de beste prijzen? Bekijk dan de onderstaande prijsvergelijker:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Pluspunten

  • Fris design.
  • Fel scherm.
  • Verbeteringen voor webcam en speakers.
  • M2-chip is supersnel.

Minpunten

  • Veel te duur voor een Air.
  • Wordt heet bij zware taken.
  • Instapmodel heeft tragere SSD.