Terug naar MacBook Air M2 vs. 14-inch MacBook Pro: baas boven baas
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

MacBook Air M2 vs. 14-inch MacBook Pro: baas boven baas

Door Ward Edema8 augustus 2022 09:465 min. leestijd0

De MacBook Air M2 is uit, en hij is sneller en dunner dan ooit. Maar hij is ook een stuk duurder dan zijn voorganger, en kruipt – met name met wat meer opslag of geheugen – erg dicht bij de prijs van de 14-inch MacBook Pro. Welk model moet je hebben? Wij zetten alle verschillen op een rij: MacBook Air M2 vs. MacBook Pro.

MacBook Air M2 vs. MacBook Pro

1. Display: lcd vs. mini-led

Het grootste verschil tussen de MacBook Air M2 en de 14-inch MacBook Pro zit hem in het scherm. De Air heeft een normaal lcd-scherm dat nu iets groter en feller is dan bij zijn voorganger – verder is hij qua kleur en scherpte onveranderd.

MacBook Pro 2021 display

De Pro heeft echter een veel beter mini-led-scherm. Hierbij is de verlichting van het scherm opgedeeld in zones, die individueel aan- of uitgezet kunnen worden. Het resultaat is een waanzinnig contrast, en ondersteuning voor films en series in HDR met een extreem hoge maximale helderheid. Daarnaast heeft het scherm een verversingssnelheid van 120 Hz (de Air blijft steken op 60 Hz), waardoor het supersoepel aanvoelt.

2. Processor: M2 vs. M1 Pro (en Max)

Hoewel de M2 in de Air de nieuwere chip is, betekent dat niet dat het de snelste is. De chip in de 14-inch MacBook Pro, de M1 Pro, is namelijk een stuk sneller: 44% sneller qua processorkracht, op grafisch vlak 48% sneller, en 100% sneller wat betreft het geheugen.

Apple M2-chip

Dat betekent niet dat de M2 in de MacBook Air traag is: alles laadt ermee razendsnel, en je kunt ermee gemakkelijk 4K-video’s bewerken, spelletjes spelen en meer. Alleen als je nog meer van je MacBook vraagt ga je echt het verschil merken. De M1 Pro is namelijk niet alleen sneller, maar hij wordt ook beter gekoeld voor langdurige zware taken.

3. Aansluitingen: usb-c vs. meer

De MacBook Air M2 heeft naast de twee bekende usb-c-poorten nu een MagSafe-oplaadpoort. Hiermee laad je je MacBook met een gerust hart op, want als iemand over de oplaadkabel struikelt, plopt hij gewoon uit je laptop.

MacBook Pro 2021 aansluitingen

De 14-inch MacBook Pro heeft ook MagSafe, drie usb-c-poorten, HDMI, en een sd-kaartlezer. Je hoeft daardoor wat minder vaak met adapters en dongles te werken dan bij de Air. Ook kun je twee externe schermen tegelijk aansluiten – de Air ondersteunt er slechts één.

4. Design: dun vs. dik

Een flink voordeel van de Air is dat hij érg compact en licht is. Niet zo licht als de lucht waar hij naar vernoemd is, maar toch: 1240 gram. De 14-inch MacBook Pro is 1610 gram, en dus een stuk zwaarder. Bovendien zit er een groot verschil in de dikte: 1,13 cm vs. 1,55 cm. Sleep je je laptop iedere dag met je mee, dan is het belangrijk om dit in je overweging mee te nemen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

5. Speakers: vier vs. zes

Laptopspeakers zijn over het algemeen niet echt geweldig: we vinden het bijna altijd fijner om externe speakers of een koptelefoon aan te sluiten dan om er langdurig naar te luisteren. Bij deze MacBooks is dat toch anders: zowel de Air als de Pro klinken tegenwoordig erg goed.

Maar waar de Air op het niveau zit van ‘goed voor YouTube en Netflix, minder fijn voor muziek’, klinkt de Pro zó goed dat je er ook met plezier muziek mee luistert. De audio klinkt ruimtelijk, heeft veel bass, en komt echt in de buurt van een losse Bluetooth-speaker. Je hoort het verschil in de video hieronder bij 3:44:

6. Prijs: duur vs. duur

De MacBook Air met M2-chip is verkrijgbaar vanaf € 1519. Voor dat bedrag krijg je echte ‘instapspecificaties’: 256 GB opslag, 8 GB geheugen, en de M2-chip met 8-core cpu (4 efficiency-cores, 4 performance-cores) en 8-core gpu. Ga je voor een geüpgraded model van € 1869, dan krijg je een snellere 10-core gpu, en 512 GB opslag. En wil je daar nog wat extra geheugen bij, dus 16 GB, dan kom je zelfs uit op € 2099. Dat is behoorlijk aan de prijs voor een Air.

MacBook Air M2

De 14-inch MacBook Pro heeft een wat hogere instapprijs: officieel start deze bij € 2249. Maar doordat hij al wat maanden in de winkel ligt, kun je hem inmiddels al krijgen voor € 1999. Je krijgt hiervoor 512 GB opslag, 16 GB geheugen, en de M1 Pro-chip met 8-core cpu (2 efficiency-cores, 6 performance-cores) en 14-core gpu. Daarmee is hij qua geheugen en opslag dus gelijk aan de duurdere Air van € 2099, maar je krijgt een snellere chip, een beter scherm, meer aansluitingen en voller klinkende speakers.

Dat maakt de 14-inch dus écht een betere deal als je toch al van plan was om voor meer opslag of geheugen te gaan. Ben je tevreden met het basismodel? Dan is de Air uiteraard een betere deal, gezien de lagere instapprijs. Je kunt dan overigens ook nog de MacBook Air met M1-chip overwegen: die kost bij sommige winkels minder dan € 1100.

MacBook Air M2 vs. MacBook Pro: waar kun je ze kopen?

Je koopt zowel de MacBook Air als de MacBook Pro via de (online) Apple Store en winkels als Amac en Coolblue. Dit zijn momenteel de beste deals:

 

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar