Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone X review: de spannendste iPhone in jaren

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iPhone X


Lees verder na de advertentie

Met de iPhone X heeft Apple de telefoon na tien jaar helemaal opnieuw gedesignd en daar vraagt het de hoofdprijs voor. Krijg je waar voor je geld of ben je beter af met de iPhone 8? Je leest het in deze iPhone X review.

iPhone X review

iPhone X review

De iPhone X is de meest revolutionaire nieuwe iPhone sinds de eerste. Een radicaal nieuw ontwerp met een bijna randloos scherm, bediening zonder thuisknop en je ontgrendelt hem met je gezicht. Als het aan Apple ligt, is dit een iPhone uit de toekomst – die je nu al kunt kopen. Voor een behoorlijke premium-prijs welteverstaan. Is de iPhone X zo revolutionair dat het dat bedrag rechtvaardigt? Of ben je met een van de oudere modellen eigenlijk beter af?

Op het eerste gezicht is de iPhone X vooral gewoon een iPhone. Een zwarte voorkant en, naar keuze, een spacegrijze of zilveren achterkant van glas met een Apple-logo. Als je wat nauwkeuriger kijkt, lijkt er echter iets niet te kloppen. Waar tien jaar lang iconisch de thuisknop troonde, zit nu … niets.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Omdat de thuisknop verdwenen is, moet je de nieuwe bediening van de iPhone X wel even onder de knie krijgen. Om naar het thuisscherm te gaan, veeg je van onder aan het scherm naar boven, voor multitasken gebruik je hetzelfde gebaar, maar stop je halverwege. Als alternatief veeg je onder aan het scherm van links naar rechts om direct tussen apps te schakelen. Het werkt zo goed, dat we de thuisknop al na een paar minuten met de X niet meer missen.

Formaat

iPhone X iPhone 8 verschillen

Qua formaat lijkt de iPhone X de perfecte mix tussen de 8 en de 8 Plus. Hij is met 143,6 x 70,9 mm maar iets groter dan de 8 (138,4 x 67,3 mm) en beduidend kleiner dan de Plus (158,4 x 78,1 mm). De schermdiagonaal van de X is echter het grootste van alle drie: 5,8 inch ten opzichte van 4,7 (8) en 5,5 (8 Plus). De iPhone X is dus bijna net zo handzaam als de 8, maar qua schermgrootte vergelijkbaar met de 8 Plus.

Het nieuwe schermformaat brengt een oud, bekend probleem terug. Terwijl de eigen apps als Safari en Kaarten er geweldig uitzien en het hele scherm in beslag nemen, zijn veel apps van derden nog niet geoptimaliseerd voor het grote scherm en tonen ze zwarte balken. Zelfs grote namen als Google Maps waren een week na de release nog niet geüpdatet, hoelang zou het dan duren bij apps van kleine ontwikkelaars? Hoe het wel moet, laten Netflix en Instagram zien. De streamingdienst en het fotonetwerk ondersteunden het schermformaat van de iPhone X vanaf dag 1. Hoewel de balken het gebruik niet belemmeren, doen ze toch een beetje afbreuk aan de randloosheid van het X-scherm.

De inkeping

Het opvallendste element aan het scherm van de iPhone X, is echter zonder twijfel de inkeping bovenin. Deze herbergt de onderdelen voor de gezichtsherkenning en deze ‘notch’ (het Engelse woord voor inkeping) was al voor de lancering voer voor veel online discussie. Van ‘storend’ tot de ‘falende designafdeling van Apple’.

Op het eerste gezicht oogt de inkeping inderdaad een beetje raar. De oplossing van fabrikanten als Samsung, om de frontcamera in een iets dikkere rand boven te bouwen, voelt logischer. Maar we moeten bekennen dat toen we de X gingen gebruiken, de inkeping ons al heel snel niet meer opviel. Bovendien geeft de uitsparing de iPhone ook weer karakter – net als de thuisknop voorheen. Zonder ‘notch’ zou de iPhone zomaar een Samsung- of Huawei-telefoon kunnen zijn. We vinden het bijna jammer dat je de inkeping niet meer ziet als je het scherm uitschakelt.

Face ID

Face ID gefopt

In die inkeping heeft Apple bijzonder veel techniek weten te proppen. Hier huisvest die andere revolutionaire nieuwe functie: de gezichtsherkenning, Face ID. De eerste zes iPhones ontgrendelde je met een cijfercode, sinds de 5s doe je dat met je vingerafdruk (Touch ID). Naar de X hoef je maar te kijken. Hiervoor gebruikt hij het zogeheten TrueDepth-camerasysteem, dat bestaat uit een infraroodcamera, een rasterprojector en een infraroodbelichter.  Met behulp van deze drie sensoren, gecombineerd met de A11 Bionic-processor, herkent de iPhone X het gezicht van zijn gebruiker in alle drie dimensies.

De belangrijkste vraag: werkt het ook goed? In het kader van deze test hebben we iPhone waarschijnlijk zo’n 500 keer ontgrendeld. Slechts vijf keer herkende Face ID ons gezicht niet. We hebben getest in het fijne Nederlandse herfstweer, op ons prima verlichte kantoor, in een stikdonkere kelder en thuis op de bank met matige verlichting. Dit maakte allemaal geen verschil. En dat is indrukwekkend. Ook werkt Face ID sneller dan Touch ID. Misschien niet bij het herkenningsproces an sich – daar heeft Face ID ongeveer één seconde voor nodig – maar het ontgrendelen van de telefoon gaat wel iets sneller, omdat een handeling minder vereist. Je veegt het scherm omhoog en automatisch wordt je gezicht al herkend.

Jammer is wel dat je maar één gezicht aan Face ID kunt koppelen. Met Touch ID kon je tot aan vijf vingerafdrukken opslaan en zo je hele gezin toegang geven tot de iPhone. Dat kan nu alleen nog met de toegangscode. Dat is extra jammer omdat het instellen zo gebeurd is: twee keer je hoofd draaien voor de frontcamera en je bent klaar. Een ander nadeel ten opzichte van Touch ID is dat je de iPhone niet meer ‘blind’ kunt ontgrendelen – je moet naar het scherm kijken. Dat is bijvoorbeeld onhandig als je nog in bed ligt en de wekker gaat, of als je iPhone schuin voor je op tafel ligt.

Animoji’s

Animoji iPhone X

De opvallendste en leukste Face ID-toepassing zijn de Animoji’s. In Apple’s Berichten-app geef je hiermee een aantal emoji’s (zoals de kat, robot en zelfs de drol) je eigen gezichtsuitdrukking. In clips van tien seconden kun je een boodschap inspreken, met je ogen knipperen, je wenkbrauwen fronsen, en de Animoji zal je mondbewegingen en mimiek exact kopiëren. Vervolgens verstuur je de clips of je slaat ze op voor het gebruik in een andere app.

Dat werkt altijd goed, of het nou licht of donker is. Met knipogen hadden sommige Animoji’s echter moeite, al kan dat ook aan onze knipoogcapaciteiten liggen. De tong uitsteken werkt helaas helemaal niet. Maar zelfs zonder deze twee uitdrukkingen zijn de clipjes schattig en grappig. We weten nog niet of we ze lang blijven gebruiken, maar uiteindelijk is het toch vooral een leuke demo van wat Face ID mogelijk maakt.

TrueDepth-camera

TrueDepth module iPhone X

Het allerbeste wat de Face ID-camera aan de voorkant mogelijk maakt, zijn de verbeterde selfies. De frontcamera heeft nog steeds zeven megapixels, maar door het TrueDepth-systeem ondersteunt deze nu de portretmodus die we al kennen van de iPhone 7 en 8 Plus. Deze zorgt voor een scherptediepte-effect dat we normaliter alleen kennen van spiegelreflexcamera’s. Dat effect heeft echter niet te maken met de lens – Apple past gewoon slimme softwaretrucjes toe op het vergaarde 3D-beeld van je gezicht. In de meeste gevallen werkt dit prima.

Dat geldt helaas in mindere mate voor de nieuwe portretbelichting. Zoals je wellicht al weet uit de review van afgelopen maand, kun je in de portretmodus kiezen tussen vijf verschillende belichtingstanden die speciale portretlampen nabootsen. Als het werkt, zijn de resultaten geweldig . Maar helaas werkt de portretbelichting niet altijd even goed; vooral brillen en krullen zorgen voor problemen. We moeten echter wel onze kanttekening van afgelopen maand herhalen, want de portretbelichting is nog steeds in bèta. Waarschijnlijk haalt Apple de bèta-sticker er pas vanaf als de functie perfect is.

De dubbele camera

3D-sensor

Net als de iPhone 8 Plus heeft de X aan de achterkant twee camera’s, maar bij de X zijn ze nog iets beter. Hier hebben beide objectieven namelijk optische beeldstabilisatie. Bovendien is het teleobjectief (voor het inzoomen) iets lichtgevoeliger dan op de 8 Plus (diafragma f/2.4 in plaats van f/2.8). Bij weinig licht worden de ingezoomde foto’s van de X hierdoor iets scherper; ingezoomde video’s hebben minder last van onbedoelde bewegingen. We konden uit de hand filmen en van een trap afdalen zonder dat je het wiebelen op de film zag. Film je in 4K, dan werkt dat minder goed, omdat dan de hele sensor wordt gebruikt en er geen reserves zijn voor de stabilisatie.

Voor de rest hebben we weinig op te merken over de camera van de iPhone X. Deze maakt uitstekende foto’s, maar dat gold ook al voor de iPhone 7 en 8. Ook de camera’s daarvan horen tot het beste wat er in mobiele telefoons wordt gebruikt. Foto’s zijn haarscherp, de kleuren zijn heel natuurlijk en er zijn zijn nauwelijks vertekeningen.

Conclusie

Is de iPhone X de beloofde revolutie? Het is en blijft een iPhone: een heel coole, dankzij het nieuwe design, maar hij is niet buitengewoon veel beter dan de iPhone 8. Wel is het voor het eerst weer een iPhone waar functies weer anders werken dan we gewend zijn. Er is Face ID, dat de manier waarop we onze telefoon ontgrendelen weer een stukje handiger maakt. Dan zijn er de intuïtieve nieuwe veegebaren die laten zien dat we de thuisknop al die jaren eigenlijk helemaal niet nodig hadden.  Om de toekomst van de iPhone te ervaren, moet je echter een hoop geld over hebben – de prijs begint bij 1159 euro voor de laagste opslagcapaciteit (64 GB). Is de iPhone X dat geld waard? Als je per se de allerbeste smartphone van het moment wilt hebben zul je er niet omheen kunnen. Maar sta jij hier iets genuanceerder in, dan kun je prima kiezen voor een ander model. Welke je dan moet kiezen, krijg je beantwoord bij het spelen van de quiz in iCreate 93.

Een uitgebreidere versie van deze iPhone X review lees je in iCreate 93:

Pluspunten

  • Gaaf design en display
  • Face ID werkt uitstekend
  • Bediening is nog intuïtiever

Minpunten

  • Wat is-ie duur
  • Veel apps nog niet geoptimaliseerd