Terug naar Een week op stap met de iPhone 7 Plus
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Een week op stap met de iPhone 7 Plus

Door Redactie iCreate23 september 2016 13:436 min. leestijd5

Zeven dagen geleden werd de iPhone 7 losgelaten op de wereld. Extreem veel verrassingen zaten er niet in en het oogde vooral als een doorontwikkeling van de iPhone 6s. Je kunt je alles laten vertellen door Tim Cook c.s. op de keynote en alle beschouwingen lezen op diverse fora op het internet, maar je weet pas echt hoe het is als je het apparaat een week intensief gebruikt. Dat hebben we gedaan, met de iPhone 7 Plus. En dit zijn onze bevindingen.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Strak

De iPhone 7 Plus zit uitermate strak in zijn jasje. De integratie tussen display en zijn omhulsel is nog nooit zo egaal geweest. Het is niet te voelen waar het display overloopt in zijn kader. De rondingen zijn mooi en gestroomlijnd. Wel is het apparaat groot. Zelfs nog een fractie (0,1 mm) groter dan de iPhone 6s Plus. Het bedienen van de Plus met één hand blijft daarmee voor veel handelingen onmogelijk. Dit was toch ooit één van de belangrijkste pijlers van de iPhone. Heel erg is dat niet voor het gebruiksgemak. Wel even wennen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Scherm

Waar de klasse van de nieuwe iPhone in volle glorie ontluikt, is als je een filmpje gaat kijken of een spelletje gaat spelen. De kleuren zijn kraakhelder en uiterst duidelijk. Met zijn tweeën tegelijk kijken is geen enkel probleem. Het beeldscherm is van diverse kanten uitstekend te bekijken. Haperingen in het beeld bij games zijn ook verleden tijd. Het loopt razendsnel. Vertraging is met het blote oog niet waarneembaar.

iPhone 7

Stereospeakers

Doordat de iPhone nu stereospeakers heeft – als je het apparaat in de breedte vasthoudt – is het geluid in kwaliteit fors toegenomen. Een ontploffing in een spelletje geeft bovendien een gevoel aan het apparaat mee op de plek waar de ontploffing ook daadwerkelijk gebeurt. Wel blijft het af te raden om direct via je telefoon muziek te luisteren. Het blijft blikkerig en er is een te groot gemis aan bas.

Thuisknop

Naast het touchscreen is in de geschiedenis van de iPhone de thuisknop toch wel het meest herkenbare aan het apparaat. Bij de 7 is deze knop volledig geïntegreerd in de telefoon. Hij beweegt niet meer en vereist een andere manier van bedienen. Je kunt kiezen uit drie mogelijkheden om de thuisknop zijn werk te laten doen. Het is even wennen maar binnen de kortste keren weet je niet beter meer.

De keuze voor deze knop doet vermoeden dat hier sprake is van een tussenstap. Keihard kunnen we het niet bewijzen, maar dit lijkt de verbinding te zijn naar een iPhone waarbij de voorkant wel eens volledig touchscreen zou kunnen zijn. Met daarin verzonken de thuisknop.

Een stukje inleveren

Het grootste bezwaar tegen de nieuwe iPhone is het verdwijnen van de koptelefoon-ingang. Gelukkig hoeft er geen nieuwe aangeschaft te worden omdat Apple met een compromis komt middels een kleine adapter. Bij intensieve beluistering viel wel op dat dit gepaard gaat met een lichte ruis en een wat vlakker geluid. Muziekpuristen leveren simpelweg een stukje in. De bijgeleverde oortjes – die wel in de iPhone 7 ingeplugd kunnen worden – zijn zoals we gewend zijn van de bijgeleverde oortjes van Apple: redelijk. Goed te gebruiken voor wat radio luisteren maar niet goed genoeg voor intensieve luisterbeurten.

Lightning iPhone 7

AirPods: geen jubelstemming

Een van de redenen om de koptelefoon-ingang te vervangen is omdat Apple stappen wil zetten richting draadloos. In oktober komen bijvoorbeeld de AirPods op de markt. Een technologisch hoogstandje dat waanzinnig presteert in fraaie foefjes. Zo dempt de muziek zodra je er eentje uitdoet en reageren de AirPods op je stem. Handig als je een telefoontje krijgt. Je kunt opnemen zonder je iPhone uit je broekzak te hoeven halen. Bovendien kun je de ‘oortjes’ opladen in het bijgeleverde doosje. Prachtig allemaal.

We hebben de oortjes echter al even in gehad en dat zorgde niet voor een jubelstemming. Het geluid maakte zeker geen verpletterende indruk. Ze zaten niet heel erg lekker in je oren en je buren kunnen meer dan goed is mee‘genieten’ van de muziek die je op hebt staan. Positief is dat ze, hoe hard je ook je best doet, niet zomaar uit je oren vallen.

Fotografische vooruitgang bij iPhone 7 Plus

De iPhone 7 heeft als primeur de dubbele fotocamera. Dat is een forse vooruitgang. De kleuren ogen frisser en het inzoomen heeft een forse opwaardering gehad. Nooit eerder maakte een iPhone zulke goede foto’s. Dat werkt op een manier zoals we van Apple gewend zijn: simpel, eenvoudig en intuïtief. Je hebt de nieuwe instellingen en mogelijkheden in no time door. Als resultaat hebben we hieronder twee ongefilterde en niet bewerkte foto’s geplaatst. De linker is een gewone afbeelding. De rechter is tien keer ingezoomd. Over twee maanden komt een update waarin er gespeeld kan worden met het scherper stellen, zodat het onderwerp van de foto prominent afgebeeld wordt en de achtergrond wazig blijft. Een extra opwaardering, en een extra koopargument, voor alleen de 7 Plus.

img_7930-nieuw

Praktische zaken

Ook op het gebied van ‘praktische zaken’ is bij de iPhone 7 progressie te zien. De batterij heeft een langer leven en stof lijkt geen vat te krijgen op het apparaat. We zien alleen mogelijkheden voor stof om binnen te dringen bij de Lightning-poort. Voor het overige is de iPhone hermetisch afgesloten. Al moet gesteld worden dat stof in een week tijd sowieso niet echt een gevaar is.

Wat betreft de waterbestendigheid hebben we gelukkig afgelopen week niet kunnen testen hoe wandelen door de regen gaat. Maar mocht je je iPhone in een moment van mindere concentratie in het water laten vallen, dan kan het apparaat een half uur overleven – mits het water niet dieper is dan een meter. Bad, wc of afwasbak zijn dus niet meer de iPhone-verwoesters die het ooit waren. Het is dezelfde waterwering die we kennen van de eerste Apple Watch. De nieuwe versie van de smartwatch heeft een forse upgrade gekregen, dus dit belooft wat voor de iPhone 8. Laat je overigens niet verleiden tot experimenten. Apple geeft geen garantie op waterschade. En in de kleine letters op de gebruiksvoorwaarden valt te lezen dat naarmate de iPhone ouder wordt de prestaties onder water minder worden.

Conclusie over de iPhone 7 Plus

In praktisch alles is de iPhone 7 beter. Hij voelt steviger en meer solide. Ook de snelheid heeft een impuls gekregen. Het samenspel met iOS 10 levert ook alleen maar een tevreden gevoel op. Toch is het geen bittere noodzaak om je nog goed werkende iPhone 6(s) per ommegaande in te ruilen. En zeker niet als je graag geconcentreerd (met een koptelefoon) naar muziek luistert. Daar presteert de iPhone 6s beter. Voor het overige is de iPhone 7 een degelijke doorontwikkeling van zijn voorganger. De revolutie is uitgebleven maar een weekje intensief gebruiken laat een bevredigde indruk achter. Ook deze iPhone is een fraai product.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 7
Bekijk dit dossier

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Evert van der Scheer
Lezer
Evert van der Scheer

Ik hoor dat de koptelefoon via Lightning aansluiten een betere geluidskwaliteit geeft dan de oeroude minijack aansluiting. Ik snap dan de opmerking in de conclusie niet over als je geconcentreerd naar muziek wilt luisteren. dan zou de 7 toch beter moeten zijn?

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Als je een koptelefoon met Lightning-aansluiting gebruikt, is er in theorie een betere geluidskwaliteit mogelijk. Maar een high-end koptelefoon met mini-jack zal nog altijd beter klinken dan de oortjes van Apple. De kritiek uit de conclusie slaat dan ook meer op het gebruik van de Lightning-adapter, want die zorgt juist voor een slechtere geluidskwaliteit.

Jasper Steppé
Lezer
Jasper Steppé

Beste Evert,
Ik heb met mijn eigen koptelefoon (met een ‘ouderwetse’ kabel) geluisterd op zowel de iPhone 7 als de iPhone 6. Dus bij de 7 met een adapter.
Daarbij kwam ik tot de conclusie dat de 6 een iets fijner geluid heeft. Fractioneel, maar wel net waarneembaar.
Het is me dus niet bekend hoe het klinkt met een koptelefoon met een lightning aansluiting. Die vergelijking heb ik dus nog niet kunnen maken.

Ik hoop dat het nu duidelijker is!

Groet,
Jasper

Pipo Aerhu
Lezer
Pipo Aerhu

Mijn iPhone7 is ,jammer genoeg, niet beter qua batterijduur dan mijn 6. Of is er toch iets fout met IOS 10?

Patsounds
Lezer
Patsounds

Een nutteloze aanschaf dus. Ik laat me niet meer opjutten en hoop nog lang met mijn 6s te mogen doen. Ik ga voor duurzaamheid. Helaas is dat geen item voor Apple meer. Waarom ieder jaar of iedere twee jaar een nieuwe smartphone?