Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews iPhone iPhone 13 Mini iPhone 13 Pro (Max)

iPhone 13 Pro (Max) review: niet de camera, maar het scherm steelt de show

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Een betere camera, een veel langere batterijduur en een 120 Hz-scherm: de iPhone 13 Pro is meer pro dan een iPhone ooit is geweest. Maar is het genoeg? Dat ontdek je in onze iPhone 13 Pro (Max) review.

Voor het derde jaar op rij zijn ze er: twee nieuwe Pro-iPhones. Ze waren al bewapend met een prachtig oled-beeldscherm, de snelste smartphone-processor en een superieure camera. En toch voelen de nieuwe iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max nog meer aan als een ‘Pro’-apparaat. Het zijn de beste iPhones die je kunt kopen (bijvoorbeeld bij Coolblue), maar is de beste iPhone ook de beste keuze?

Ontwerp

De iPhone 13 Pro (Max) is een lust voor het oog. Het toestel heeft opnieuw een elegante rand van roestvrij staal, met een matglazen achterkant. Alles wat je ziet, ademt kwaliteit. Qua kleur heb je naast het bekende trio van grafiet, goud en zilver de keuze uit Sierra Blue – een soort lichtblauw. Wij hebben de iPhone 13 Pro Max in deze uitvoering en de lichte tint is prachtig. Eigenlijk is de 13 Pro te mooi om in een telefoonhoesje te verstoppen, maar hij is ook te mooi (en duur) om dat niet te doen.


kooptip

Leg je de iPhone 13 Pro op z’n buik, dan zal één ding je vooral opvallen: de grote cameralenzen. Ze zijn groter dan op elke eerdere iPhone en steken een stuk verder uit. Hierdoor wiebelt het toestel iets meer als je hem plat op tafel legt, maar echt hinderlijk is het niet.

Wat wel hinderlijk begint te worden, is de inkeping aan de bovenkant van het scherm. Die is weliswaar twintig procent kleiner geworden, maar daar merk je alleen wat van als je de iPhone 12 en iPhone 13 naast elkaar legt. Nog steeds neemt de inkeping een flinke hap weg uit het scherm en dat voelt inmiddels gedateerd aan. De vlaggenschepen van Android-concurrenten zien er wat dat betreft al jaren eigentijdser uit, met een selfiecamera die is verstopt in een klein gat in het scherm. Deze designverandering staat ook bij Apple in de pijplijn, maar de tech-gigant lijkt het te bewaren voor de iPhone 14 van volgend jaar.

Formaat

De Pro-modellen zijn er weer in de bekende formaten: de iPhone 13 Pro heeft een scherm van 6,1 inch, bij de iPhone 13 Pro Max meet het schermdiagonaal 6,7 inch. In tegenstelling tot vorig jaar zijn de camera’s van de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max identiek. De toestellen verschillen alleen qua grootte, batterijduur en prijs.

Voorheen reviewde ik de 6,1-inch-versie, maar dit keer was ik nieuwsgierig naar de Pro Max, een bakbeest van een iPhone. Ik dacht tot het kamp ‘hoe meer scherm, hoe beter’ te behoren, maar dit kamp heb ik alweer verlaten. Voor iemand die het gewend is om zijn iPhone veel met één hand te gebruiken, is de Max-versie te zwaar. De iPhone steekt bij het vasthouden verder naar boven uit, waardoor hij meer achterover helt. Na een paar minuten scrollen op Twitter voelt de pols al stijf en vermoeid aan. Met een gewicht van 238 gram is de iPhone 13 Pro Max ook de zwaarste iPhone tot nu toe.

Display

Bij het aanzetten van de iPhone 13 Pro Max valt het meteen op dat het toestel ongelooflijk soepel aanvoelt. Dit is niet vanwege de nieuwe processor, maar komt door iets wat Android-vlaggenschepen al langer hebben: schermen met hoge verversingsfrequenties. Apple noemt dit scherm ProMotion, dat al jaren bij de iPad Pro aanwezig is.

Alle eerdere iPhone modellen (en de iPhone 13 en iPhone 13 mini) hebben 60 Hz-schermen, wat betekent dat ze 60 keer per seconde het beeld verversen. De iPhone 13 Pro ververst het paneel tot 120 Hz – oftewel 120 keer per seconde. Ik verwachtte geen verschil te merken, want ik vond de 12 Pro al behoorlijk soepel. Maar bij bijna alles wat je doet, is de invloed van ProMotion merkbaar. Alles wat op het scherm beweegt, oogt vloeiender. Bijvoorbeeld het swipen tussen de thuisschermen, of het openen van apps. Het scherm reageert ook sneller op je aanrakingen, wat ideaal is bij games. En bij het scrollen door een tekst blijven zinnen goed leesbaar, in plaats van dat ze wazig worden. Haal ik de iPhone 12 Pro nu tevoorschijn, dan voelt het toestel zowaar langzaam aan.

Het verversen gebeurt ook op een slimme manier, zodat het vernieuwde scherm niet te veel batterij verbruikt. Je iPhone houdt in de gaten wat er op het scherm gebeurt en past de frequentie daarop aan: de framerate is adaptief. Ben je aan het scrollen, dan ververst het scherm tot 120 Hz. Bekijk je een video, dan is de frequentie hetzelfde als de snelheid waarmee de beelden zijn opgenomen – vaak 24 fps. Bij het lezen van een boek wordt het nog langzamer, met als laagste frequentie 10 Hz. Jammer is dat de frequentie van het ProMotion-scherm niet daalt tot 1 Hz. Daarmee was het mogelijk geweest om Always On te introduceren, en dan wordt het adaptieve scherm pas écht functioneel. We willen de tijd en meldingen kunnen zien zonder de iPhone wakker te tikken. Een vergelijkbaar kunstje deed Apple al eerder bij de Apple Watch.

Het ProMotion-scherm is een premium-functie die in deze tijd niet mag ontbreken bij een high-end telefoon. Maar is het een reden om naar de 13 Pro te upgraden? Waarschijnlijk niet. Als je nog nooit een scherm met 120 Hz in handen hebt gehad, dan is er niets wat je mist. Het omgekeerde is ook waar: als je het eenmaal hebt mogen ervaren, wil je niet meer terug. En dan verlang je ineens ook van je MacBook, iPad en monitor dat ze kunnen verversen met 120 Hz. Verder is er nog een kunstje dat het vernieuwde scherm kan: helderder worden. De maximale helderheid gaat tot 1000 nits, terwijl dat 800 nits was op de 12 Pro. Hierdoor is het iPhone-scherm beter afleesbaar als je in de zon staat.

Camera: betere foto’s met weinig licht

De belangrijkste reden om een Pro te kiezen, in plaats van een niet-Pro iPhones, blijft nog steeds de camera. Die heeft aan de achterkant opnieuw een opstelling met drie lenzen en ze zijn alle drie verbeterd. De groothoekcamera heeft de grootste sensor die ooit in een iPhone is geplaatst, met een groter diafragma van f/1.5. Ook het diafragma van de nieuwe ultragroothoeklens is met f/1.8 beter dan voorheen, waardoor de iPhone beter overweg kan met weinig licht. En als laatste heeft de telelens een betere optische zoom: 3x in plaats van 2x.

Fotograferen we overdag, dan zijn de foto’s prachtig. Scherp, veel details, natuurgetrouwe kleuren. Maar dat was bij eerdere iPhones ook zo. De foto’s zijn nauwelijks te onderscheiden van de goedkopere iPhone 13-modellen, of de iPhone 12. Leggen we er een loep over, dan zien we soms iets meer contrast en detail in schaduwen. Hier doet het nieuwe HDR-algoritme zijn werk, dat zorgt voor beter gebalanceerde plaatjes. Maar bij daglicht is het verschil klein.

Waar het Pro 13-camerasysteem het verschil in maakt, zijn situaties die voor een cameralens niet ideaal zijn. Bijvoorbeeld als er weinig licht aanwezig is. Het is verbluffend om te zien wat voor een prachtig beeld de camera in duisternis kan vangen. Terwijl ik in het pikkedonker een donkere schim van het Erasmusgebouw in Nijmegen zie, lijkt het bij het bekijken van de foto alsof de foto bij daglicht is geschoten. Zelfs bij het inzoomen zie je vol details, zonder ruis. Maar eerlijk is eerlijk: de vorige Pro was ook een ster in de duisternis. Bij het vergelijken van de foto’s van de 12 Pro en 13 Pro heb je een fotografisch oog nodig om de verschillen te zien. De kleurweergave is bij het nieuwste model iets beter en de plaatjes wat scherper. Ook springt de 13 Pro vaak beter om met felle lichtbronnen, die minder vaak reflecties veroorzaken. Groter zijn de verschillen als je in de avonduren met de ultragroothoeklens fotografeert. De lens vangt volgens Apple 92 procent meer licht op dan voorheen en dat is goed te zien, zoals op de foto hierboven. Zo leg je nu ook ’s avonds spectaculaire vergezichten vast.

Macromodus

De nieuwe macromodus

Waar een cameralens over het algemeen ook moeite mee heeft, is om van dichtbij op een object scherp te stellen. De 13 Pro Max kan dit echter zeer goed, dankzij een verbeterde ultragroothoeklens. Breng je je iPhone dichtbij je onderwerp (zo’n 10 centimeter of minder), dan schakelt de Camera-app automatisch over op de macromodus. Dit kan van zeer dichtbij; we drukken de cameramodule nog net niet in een kersengebak en hebben nog steeds een scherpe foto. Ook bij close-ups van dieren en planten zien we fantastische details en fraaie diepte-effecten. Een fantastische functie voor de fervente iPhone-fotograaf. Wat soms hinderlijk is, is dat er geen manier is om de macromodus uit te zetten als je dichtbij je onderwerp bent. Gelukkig heeft Apple al beloofd dit in een toekomstige software-update op te lossen.

Nieuw bij de iPhone 13 Pro Max is ook de Filmmodus, die in feite een Portretmodus voor video is. Je maakt er dus opnames met een scherptediepte-effect mee. De functie is leuk en de beelden zien er al snel cinema-achtig uit. Toch voelt het nog aan als een gimmick. Leuk om even uit te proberen, maar geen serieuze tool voor de professionele videograaf. Misschien dat Apple daarom ook besloot de functie beschikbaar te stellen op de goedkopere iPhone 13-modellen.

Dat de Filmmodus niet zo ‘Pro’ is, komt bijvoorbeeld door de beeldkwaliteit, die niet verdergaat dan 1080p met 30 fps. Bovendien kan de modus zeer slecht overweg met situaties met weinig licht. Wat de iPhone 13 Pro wel als voordeel heeft ten opzichte van zijn minder geavanceerde broers, is dat de Filmmodus werkt met de telelens. Maak je beelden met scherptediepte-effect, dan sta je doorgaans dicht op je onderwerp. Bij groothoeklenzen treedt dan een kleine vervorming op en lijkt het gezicht boller. Bij de 13 Pro ziet dit er natuurgetrouwer uit. Wat erg cool is, is dat de Filmmodus de focus automatisch verschuift als er iets in de scène gebeurt. Dit gaat niet altijd goed, maar je kunt dit gelukkig in de nabewerking aanpassen.

Processor en batterij

In tegenstelling tot voorgaande jaren, hebben de Pro-iPhones een betere processor dan de goedkopere modellen. De A15 Bionic van de 13 Pro heeft een krachtigere 5-core grafische chip. Hierdoor worden grafisch intensieve taken iets sneller uitgevoerd. Dit merk je bijvoorbeeld bij het gamen. De spellen die we in Apple Arcade speelden (Asphalt 9, Sociable Soccer en Sonic Racing) voelen soepeler aan, al vraag ik mij af of dit niet vooral te maken heeft met het snelle ProMotion-scherm. Ook bij iets als het renderen van een videoproject in iMovie haal je voordeel uit de gpu-krachten; dat gaat vaak ruim twee keer sneller dan bij de standaardmodellen. In het dagelijkse gebruik merk je echter geen verschil. Ook niet tussen de iPhone 13 Pro en iPhone 12 (Pro). Video’s bekijken, wisselen tussen apps, foto’s bewerken en fotograferen: dat kan al jaren zonder enige vertraging.

Apple heeft ook een grotere batterij in de Pro-modellen gestopt. Met de iPhone 12 Pro kwam ik al met een acculading de dag door, maar met de iPhone 13 Pro Max moet ik mijn best doen om het batterij-icoon rood te laten kleuren. Ook op een dag met veel YouTube-video’s, social media, fotografie en het aantikken van vijf uur schermtijd, blijft het accupercentage aan het eind van de dag boven de twintig procent steken. Is dit dan de eerste iPhone met een batterijduur van twee dagen? Voor mij net niet. Maar gebruik je je iPhone minder intensief, dan kan twee of drie keer opladen in de week met de Max-versie genoeg zijn. Ook bij het kleinere 6,1-inch Pro-model is de batterij beter dan bij zijn voorganger. Opvallend is dat de accu beter presteert dan de niet-Pro versie van 6,1-inch, die een iets grotere batterijcapaciteit heeft. Dit komt door het efficiënte ProMotion-scherm. Die ververst soms zeer snel, maar ook langzaam als het kan.

Moet je de iPhone 13 Pro (Max) kopen?

Van de iPhone 13 Pro (Max) verwachtte ik eerlijk gezegd niet veel. Er leken geen écht grote nieuwe functies te zijn, en over de camera, scherm en processor was ik al erg te spreken. Maar het nieuwe vlaggenschip is een leukere en waardevollere update dan ik dacht. Het ProMotion-scherm is verbluffend, de macromodus sensationeel goed, de camera nóg geavanceerder en de batterijduur beter dan een iPhone ooit heeft gehad. Ik wil niet meer terug naar de 12 Pro.

Toch is upgraden vanaf een iPhone 12 Pro een beetje overbodige luxe. Een scherm met 120 Hz is geweldig, maar je hebt het pas nodig als je het ooit hebt gezien. De macromodus is een waardevolle toevoeging, maar hoevaak heb je het in de afgelopen jaren gemist dat je een object niet op 2 centimeter kon fotograferen? De camera van de 13 Pro is op bijna alle facetten beter, maar de verschillen zijn subtiel. Pas als je overstapt vanaf een iPhone 11 (Pro) of ouder, merk je dat het camerasysteem van de iPhone een grote sprong heeft gemaakt.

iPhone 13 review: ons oordeel

Heb je een oudere iPhone dan de 12-serie, dan zijn de verbeteringen aanzienlijk. Dat is ook zo als je voor de iPhone 13 of iPhone 13 mini kiest, die voor de meeste mensen meer dan goed genoeg zijn. (Dat lees je ook in onze iPhone 13 (mini) review.) Maar Apple maakt het verleidelijk om voor de Pro-versie te gaan. Het prijsverschil van 250 euro is vrij groot, maar je krijgt een betere batterijduur, een echte zoom-camera, de macromodus en een luxe 120 Hz ProMotion-scherm. Functies waar je goed mee zonder kunt, maar die je straks niet meer wilt missen.

Pluspunten

  • Snel ProMotion-scherm
  • Macrofoto's
  • Lange batterijduur
  • Beste camera

Minpunten

  • Design mag eigentijdser
  • Filmmodus is beperkt