Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPad 2022 review: de beste iPad – op alle andere na

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPad 2022 review


Lees verder na de advertentie

Apple’s instap-iPad wordt doorgaans beschouwd als de minst favoriete iPad onder tech-fans. Maar kijk je naar de verkoopcijfers, dan schetsen die een heel ander beeld. Deze iPad staat namelijk bovenaan elk eindejaarslijstje van bestverkochte tablets van dat jaar. Logisch, want het instapmodel is perfect voor mensen die graag een iPad willen zonder dat ze hier grootse plannen voor hebben. Alhoewel, dat was het altijd. In deze iPad 2022 review lees je of dat nog steeds zo is.

iPad 2022 kopen

iPad 2022 review

Bij iCreate ben ik het enige redactielid dat dol is op de instap-iPad. Dat laten mijn collega’s me vaak horen, want waarom een gewone iPad gebruiken als je ook voor de krachtigere mini, Air of Pro kunt gaan? Simpel: ik gebruik mijn iPad slechts ‘voor erbij’. Om op een groot scherm te browsen, shoppen of e-books te lezen. Daarvoor heb ik echt geen dure M1- of M2-chip nodig. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben die er zo in staat.


kooptip


Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!


Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Toen afgelopen oktober de iPad 2022 werd aangekondigd, was ik daarom de aangewezen persoon om een review te schrijven. Met een prijskaartje van 200 euro meer dan zijn voorganger keek ik er met hoge verwachtingen naar uit om alle vernieuwingen onder de loep te nemen. Maar toen ik mijn inspectie eenmaal had afgerond, vroeg zelfs ik me af: Apple, voor wie is deze iPad bedoeld?

Modern ontwerp

Werp je één blik op de iPad, dan snap je waarom ik zo enthousiast begon. Het design lijkt op die van de stijlvolle iPad Air 2022, en heeft daarmee eindelijk een inhaalslag gemaakt. De hoeken zijn ronder, de schermranden dunner en de antieke thuisknop is verdwenen. Met laatstgenoemde is vast niet iedereen blij, maar Touch ID blijft wel aanwezig. Dit is verhuisd naar de aan/uit-knop op de bovenkant van het toestel. Ideaal voor families die een iPad delen, want hiermee kunnen tot wel vijf gezinsleden het toestel ontgrendelen, inloggen en aankopen doen.

Het formaat is hetzelfde gebleven, maar door de kleinere randen is het scherm juist 0,7-inch gegroeid. Zelfs een scherm van 10,9-inch blijft daardoor perfect om op schoot te leggen. En de letters zijn groot genoeg om een spannende roman te verslinden.

Dankzij de levendige kleuren kun je er zelfs gemakkelijk een Netflix-serie op bingen. Ook als het donker wordt, want het scherm beschikt weer over True Tone. Daardoor worden de kleuren aangepast aan het omgevingslicht – en dus de warme toon van je binnenlampen. Overigens is er qua kleur voor ieder wat wils. Het toestel zelf is namelijk beschikbaar in zilver, blauw, geel, en mijn persoonlijke favoriet, een zuurstokachtige roze.

Ook de ultragroothoekcamera aan de voorkant is van plek veranderd. Deze zit nu rechts in de schermrand: staat de iPad in de landschapsmodus, dan plaatst de camera je voortaan in het midden van het beeld. Bij het videobellen voor je werk of studie is dit een opluchting, maar plof je op de bank om met een kennis of familielid te FaceTimen, dan zet je de iPad toch liever rechtop. En dan word je weer wél in een ongemakkelijke hoek geplaatst. Dat blijf je dus hoe dan ook houden, maar mijn voorkeur gaat in ieder geval uit naar de nieuwe plek.

Hardware: er zijn pluspunten …

Op het eerste gezicht lijkt de rest van de hardware ook prima. Te beginnen met de ‘nieuwe’ A14 Bionic-chip, die we kennen van de iPhone 12. Dat deze twee jaar oud is, valt totaal niet op: het kostte geen moeite om de geteste apps, games en programma’s te draaien. Ook de camera aan de achterzijde heeft een aantal welkome verbeteringen: hij heeft nu 12 megapixels in plaats van 8, een groter diafragma (van f/2.4 naar f/1.8) en het is voor het eerst mogelijk om 4K-video’s en slow-motion video’s met 240 beelden per seconde op te nemen.

Nog vrolijker werd ik van het nieuws dat de iPad compatibel is met het snelle Wifi 6, en het Cellular-model zelfs met 5G. Het laatste applaus gaat naar de de Smart Connector. Die maakt het net als bij de voorganger mogelijk om een extern toetsenbord aan te sluiten zonder dat je deze moet koppelen of opladen (daarover later meer).

… maar evenveel minpunten

Zodra je de hardware wat verder bestudeert, slaan de twijfels echter toe. Zo is de batterijcapaciteit nu 3,8 wattuur minder dan bij zijn voorganger, wat in totaal neerkomt op 28,6 wattuur. Ook zijn we verdrietig om het afscheid van de koptelefoonaansluiting. Het zat er al aan te komen, maar Apple heeft deze nu uit het hele iPad-assortiment gesloopt. Alle nieuwe gebruikers moeten dus geloven aan een set AirPods, usb-c-oortjes of onhandige adapters. Niet ideaal voor gezinnen, en zeker niet voor scholen waarbij de instap-iPad vaak ingezet wordt.

De echte frustratie begint echter met de oplaadpoort. Het goede nieuws: die heeft eindelijk een usb-c-aansluiting! Deze universele standaard is compatibel met de meeste kabels en accessoires, en de instap-iPad was de laatste die de overstap nog moest maken. Toch voelt dit nu als een anticlimax, want bij de iPad 2022 heeft Apple zich gehouden aan de oeroude usb 2.0-standaard uit het jaar 2000.

Het gevolg: een snelheid van slechts 0,48 Gbit/s. Dit terwijl dezelfde poort in de iPad Air een snelheid van 10 Gbit/s heeft, en die in de iPad Pro zelfs 40 Gbit/s. De beperkte snelheid kan overigens zelfs tot problemen leiden bij gebruik van usb-c-docks voor de iPad. De nieuwe aansluiting schreeuwt daarom ‘last minute beslissing’. En dat zijn we niet gewend van Apple.

Accessoires

De iPad is compatibel met de 1e generatie Apple Pencil. Toen ik dat las, moest ik echt even zuchten. Een Apple Pencil met Lightning-aansluiting die je moet opladen en koppelen aan een iPad met een usb-c-oplaadpoort: hóé dan? Daarvoor heeft Apple de ‘usb-c-naar-Apple Pencil-adapter’ bedacht. Om contact te maken, stop je de Pencil in de ene kant van dit verlengstukje, de usb-c-oplaadkabel van je iPad in de andere kant. Totaal niet stijlvol, want met een bedrade Pencil in hand en een scherm voor je, lijk je net een kind dat op een magnetisch tekenbord kliedert.

Overigens is Apple’s keuze zelfs hartstikke onnodig. Er is namelijk ook een 2e generatie van de Apple Pencil, en die koppel en laad je op door hem vast te klikken aan de zijkant van de behuizing. Dus zonder adapter of kabel. Ik durf het haast niet te schrijven, maar als Apple écht zo graag de ‘oude’ Pencil wilde gebruiken, had ik toch liever een Lightning-aansluiting gehad.

Gelukkig vond ik troost bij het handige Magic Keyboard Folio. Dit tweedelige accessoire bestaat uit een afneembaar toetsenbord dat je op de Smart Connector van de iPad klikt, evenals een beschermende achterkant die ook functioneert als standaard. Eerstgenoemde heeft zelfs functietoetsen en genoeg ruimte om je polsen op te laten rusten. Toch nog een kritiekpunt: de Folio is alleen beschikbaar in wit. Dat verstopt dan weer de felle kleur van je iPad, precies hetgeen wat nou wél zo leuk was.

 review

iPad 2022 review: conclusie

Door het moderne design en enkele hardware-verbeteringen lijkt de 10e generatie iPad een enorme vooruitgang. Maar schijn bedriegt: zodra je verder op ontdekking gaat, merk je dat Apple enkele vreemde keuzes gemaakt heeft. Die kunnen we niet rechtvaardigen, al helemaal niet voor de flink verhoogde startprijs.

De nieuwe iPad is nog steeds een goede tablet, maar helaas vlees noch vis. Wil je een instapper, dan is de veel goedkopere 9e generatie iPad een betere keuze. En wil je extra functies en een modern design, dan kun je beter voor de completere iPad mini of iPad Air gaan.

iPad 2022 aanbiedingen

Wil je op basis van deze review de iPad 2022 kopen? Hieronder vind je de beste aanbiedingen:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Pluspunten

  • Modern design.
  • Groter scherm.
  • Selfiecamera is verplaatst.
  • Compatibel met 5G en Wifi 6.

Minpunten

  • Kleinere batterij.
  • Geen koptelefoonaansluiting.
  • Trage usb-c-aansluiting.
  • Alleen compatibel met 1e generatie Apple Pencil.
  • Hoge prijs.