iMac 2023 review: net zo stijlvol, maar nu met M3-chip
De iMac 2023 is een kleurrijke alles-in-één computer die gezien mag worden. Wat we van de iMac met M3-chip vinden, lees je in deze iMac 2023 review.
Review iMac 2023
De vorige iMac verscheen dik twee jaar geleden en het design daarvan is nog altijd nieuw en fris. Daaraan heeft Apple niet gesleuteld, waarom zouden ze ook? Met 11,5 mm is de iMac M3, net zoals de iMac 2021, nog steeds superdun en compact; hij weegt minder dan 5 kilo. Hij is er in zeven verschillende kleuren, waarbij de achterkant donkerder is dan de voorkant.
De accessoires, tot en met de stroomkabel aan toe, hebben bijpassende accenten. Er zijn geen nieuwe kleuren, maar kijk je naar de nogal fletse tinten van de iPhone 15, dan is dat niet iets om over te treuren.
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Display
De iMac is er in één maat: hij heeft een 24,5-inch 4,5K Retina-scherm, met een helderheid van 500 nits. True Tone zorgt er opnieuw voor dat de kleurtemperatuur van het scherm wordt afgestemd op het omgevingslicht. Het ziet er allemaal prachtig uit, maar het blijft jammer dat Apple de 27-inch iMac heeft afgeserveerd.
Het scherm wordt omringd door witte randen van ongeveer een centimetertje breed. Bovenin zit een camera voor videobellen, het betreft opnieuw de 1080p FaceTime HD-camera. Daarmee kom jij nog altijd goed voor de dag – en Apple dus ook.
Krachtiger dankzij M3-chip
Op het eerste gezicht is er niets wat de nieuwe iMac onderscheidt van zijn voorganger, maar onder de motorkap vinden we de M3-chip. Voor een huis-tuin-en-keukencomputer – wat de iMac altijd geweest is – kun je je niet beter wensen. Ik moet daarbij wel aantekenen dat ik als redacteur geen hardcore gebruiker ben: professionele videobewerking laat ik over aan een ander en ik werk niet met honderden sporen in Logic Pro.
Mijn slechtste eigenschap is dat ik altijd talloze apps en browsertabs open heb staan. Dat leer ik ook niet af, want alles blijft razendsnel. Ben jij wél semi-professioneel bezig, dan is de Mac Studio een beter alternatief: de M3 legt het af tegen de M2 Max en Ultra. Overigens hoef je je nog totaal niet te schamen voor een iMac met M1, want die is nog steeds vliegensvlug en overstappen is niet nodig. Heb je nog een Intel-iMac of is de iMac nieuw voor je, dan zul je versteld staan.
Welke iMac 2023-configuratie moet je kiezen?
Apple haalt met de nieuwe iMac overigens een trucje uit dat ze vaker toepassen. Er is een instapmodel van 1619 euro en een luxere uitvoering die start bij 1849 euro. Bij die luxere variant heb je niet het gevoel dat je meer krijgt; de instapper voelt juist als een stap terug. Dat je op het instapmodel alleen wifi hebt en geen bedraad internet (via een poort op de voeding), zal veel mensen een zorg wezen. Of dat de chip een 8-core in plaats van een 10-core GPU heeft. Maar Apple geeft je ook zomaar twee usb-c-poorten in plaats van vier. Ook is de instapper beschikbaar in slechts vier van de zeven kleuren, en het zijn natuurlijk de sprankelendste kleuren die ontbreken. Op het Magic Keyboard schittert de Touch ID-knop door afwezigheid.
Op naar het luxere model dus: daarmee heb je een fantastische alleskunner voor het hele gezin. De iMac blijft een icoon dat de tand des tijds doorstaat, met zijn unieke mix van stijl en prestaties. Misschien kijken we over 25 jaar opnieuw met nostalgie terug op deze variant.
iMac 2023 kopen
Wil je de iMac 2023 kopen? Bekijk hieronder de beste prijzen.
Praat mee
0