Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

FRITZ!Repeater 6000 review: streamen tot de zolder

Auteur: Ward Edema
0 reacties
FRITZ!Repeater 6000 review

Tien jaar geleden mocht je van geluk spreken als je een dekkend netwerk van je kelder tot je zolder had. Dat is de laatste jaren nogal verandert – mits je niet afhankelijk bent van de modem/router-combinatie van je provider. Maar zelfs met de routers van nu kan een wifi-signaal er moeite mee hebben. Zo heb je nog steeds een repeater nodig die het signaal opvangt en verspreidt. In deze review lees je of de FRITZ!Repeater 6000 daar het antwoord op is.

Zo ingesteld

Een repeater van hetzelfde merk als je router is tegenwoordig helemaal hip. Dit heeft te maken met ‘mesh’, een techniek waarbij je router en de repeater als het ware met elkaar praten. De router en de repeater kijken waar je apparaat – zoals een iPhone – zich bevindt, en kiezen afhankelijk van de signaalsterkte met welk kastje hij verbonden moet worden. Zo heb je overal in je huis de best mogelijke verbinding. Zonder dat je ooit zelf van toegangspunt hoeft te wisselen.

Ook de FRITZ!Repeater 6000 is wat dat betreft helemaal ontworpen om samen te werken met een FRITZ!Box. Alleen met die combinatie kun je zo’n mesh-netwerk opzetten. En hoewel je zou verwachten dat dit toch even wat instelwerk vergt, is dat niet het geval. Je plugt de repeater in een stopcontact, drukt op een knopje, en drukt vervolgens ook op een knopje op je FRITZ!Box.

Ja, dat is alles. Je hoeft eigenlijk alleen even na te denken over de locatie van de repeater. Hij moet je router nog goed ontvangen, dus als je merkt dat je verbinding vanaf de zolder niet ideaal is, dan zet je hem op de verdieping eronder. Bedraad aansluiten kan overigens ook – dan zit het met de snelheid al helemaal snor.

Hand in hand

De software van de repeater en de FRITZ!Box werken prachtig samen. Je kunt vanaf de interface van je FRITZ!Box de instellingen van de repeater benaderen, en vice versa. En je ziet in die interface direct welk apparaat met welk kastje op dat moment is verbonden, evenals de interne netwerksnelheid van al die apparaten. Die snelheid loopt flink op, want de FRITZ!Repeater 6000 ondersteunt Wifi 6. Al die informatie is overigens ook allemaal in te zien vanaf de handige MyFRITZ!-app.

Wat merk je in de praktijk van die snelheid? Wij testen de repeater vanaf de tweede verdieping, met de originele FRITZ!Box op de begane grond. Waar je op de zolder voorheen niet veel verder kwam dan 10 megabit per seconde – dat is lang niet genoeg voor een goede streamingervaring – komen we daar nu uit op maar liefst 500 megabit. We zouden nog op het dak kunnen klimmen, maar we gaan er maar vanuit dat ook de duiven daar nu fatsoenlijk Netflix kunnen kijken.

FRITZ!Repeater 6000 review: conclusie

Veel gemakkelijker wordt het bouwen van een mesh-netwerk niet dan met een FRITZ!Repeater. En deze uitvoering maakt dat netwerk ook nog eens supersnel.

Pluspunten

  • Zeer gemakkelijk in te stellen.
  • Prettige software.
  • Ondersteuning voor mesh.
  • Wifi 6 is erg snel en stabiel.

Minpunten

  • Kost evenveel als een hele router.