Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 163Bescherm je gegevens met Apple Wachtwoorden 🔑
iCreate 163

De beste apps voor 2021

Auteur: Sven Lamers
0 reacties

We weten niet hoe jij, lieve lezer, hierover denkt, maar ons gebruik van apps is sinds de eerste lancering van de App Store in 2008 behoorlijk veranderd. Verschenen er in de beginjaren bijna dagelijks ontzettend innovatieve apps, rond het midden van het vorige decennium werd het toch behoorlijk karig in de App Store. Iedereen gebruikte de bekende namen van de grote bedrijven, maar het ontdekkings­gevoel van het begin bleef achterwege. En dat had er uiteraard ook mee te maken dat er gewoon niet meer heel veel coole nieuwe apps verschenen – iedere niche leek zo onderhand wel gevuld te zijn. 

Sinds het redesign van de App Store in 2017 is er echter weer wat beweging in de App Store gekomen. Omdat apps die op de voorpagina van de App Store een plekje krijgen het ontzettend goed doen in de verkoopcijfers, is er bij ontwikkelaars weer de motivatie ontstaan om écht innovatieve apps te ontwikkelen. Het goudzoekersgevoel van de begindagen is terug en zo loont het de moeite om elke dag weer een kijkje in de App Store te nemen. Tegelijkertijd vonden wij het weer noodzakelijk om een uitgebreide app-gids te schrijven voor de beste apps die je in 2021 moet proberen. Want is die ene app die je al sinds 2013 gebruikt eigenlijk nog steeds de beste app voor je doel? Of is er in de tussentijd niet al iets veel beters verschenen? Ontdek samen met ons de beste apps voor 2021.

Reeder 5: maak je eigen nieuws-selectie

Reeder is een oudje uit de App Store en bestaat al meer dan tien jaar. In de basis is het een zogeheten rss-reader. Je abonneert je op favoriete nieuwssites, wat dankzij een ingebouwde zoekmachine erg gemakkelijk gaat. Vervolgens krijg je alle artikelen van die site netjes in de app voorgeschoteld. Voeg dus al je favoriete sites toe, en eventueel nog een paar andere om te ontsnappen uit je filterbubbel, en je krijgt een mooi uitgebalanceerde nieuwsfeed. Bovendien kun je dus zelf ervoor zorgen dat je niet alleen maar negatief nieuws te zien krijgt, door ook wat luchtigere bronnen toe te voegen.


kooptip


De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand


De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

In versie 5 van Reeder zit nog iets speciaals. In vorige versies bleven je rss-feeds altijd alleen op één apparaat, of je moest een toegewijde rss-dienst binnen Reeder gebruiken, zoals Feedly. Maar sinds de nieuwste versie kun je Reeder met iCloud gebruiken. Hierdoor wordt de app als het ware een eigen rss-dienst. Hieronder laten we zien hoe dat werkt.

1. Account toevoegen

Open Reeder en tik op het plusje rechtsboven. Kies in de volgende stap voor iCloud en laat de andere instellingen vooralsnog ongemoeid. We gaan eerst wat feeds toevoegen.

2. Feeds toevoegen

Met een tik op het kruisje sluit je de instellingen van dat account en kun je met de knop rechtsboven een nieuwe feed toevoegen. Tik erop.

3. Welke feed?

Om een feed toe te voegen, voer je de website-url van de betreffende site in. Wij kiezen voor ‘nrc.nl’. Lukt dat niet voor je gekozen site? Zoek dan via Google naar ‘site-naam feed’ en gebruik die link.

4. Abonneren

Tik op ‘Subscribe’ en de site verschijnt bij je geabonneerde feeds. Herhaal de procedure voor andere sites die je wilt toevoegen. Onderin staan de artikelen dan per site, boven bij ‘All items’ allemaal onder elkaar.

5. Instellingen

Wanneer je alle feeds hebt toegevoegd, ga je terug naar de instellingen. Tik op het pijltje linksboven en uiteindelijk op een schuifje. Scrol daar helemaal naar beneden en tik op ‘Feeds iCloud’.

6. Volledige tekst

Kies de optie ‘Reader View (full text)’ en kies bovenaan voor ‘Select All’. Hiermee wordt altijd de volledige tekst van artikelen getoond, zonder dat je daarvoor de website van het artikel hoeft te openen.

Telegram: de beste messenger-app voor 2021

Welke app heb je de afgelopen jaren het vaakst gebruikt? De kans is groot dat je antwoord ‘WhatsApp’ is. En we snappen het. Iedereen heeft WhatsApp, en daarom is het ook de meestgebruikte messenger-app in Europa en in grote delen van de rest van de wereld. Maar is het ook de beste app om te gebruiken? Daar hebben wij wel zo onze twijfels bij. Want veel vernieuwingen die andere apps hebben, zijn bij WhatsApp nog nergens te bekennen.

Volgens ons vormt Telegram dit jaar het toppunt van innovatie wat messenger-apps betreft. En daar hebben de ontwikkelaars de afgelopen jaren al behoorlijk wat werkt voor verricht. Maar wat zijn nu precies de grote voordelen van Telegram ten opzichte van WhatsApp en anderen? We zetten het voor je op een rij, en wie weet, misschien kun je hiermee andere mensen overtuigen om ook over te stappen.

Beschikbaar op al je apparaten

In tegenstelling tot bij WhatsApp ben je bij Telegram niet aangewezen op je telefoon. Je kunt Telegram op al je Apple-apparaten (en andere computers) gebruiken, zonder dat daarvoor je telefoon in de buurt hoeft te zijn. En om andere mensen te schrijven heb je ook niet per se hun telefoonnummer nodig, een gebruikersnaam is voldoende.

Volledige controle

Bij Telegram hebben jij en je conversatiepartner volledige controle over wat je stuurt. Bedenk je je drie dagen later dat je dat ene berichtje toch beter niet had kunnen sturen, dan verwijder je het gewoon. En hetzelfde geldt voor berichten die je ontvangt. Hierdoor heb je het idee dat je echt de baas over je gegevens bent.

Groepen

Ben je op zoek naar mensen met soortgelijke interesses? Grote kans dat er al een grote Telegram-groep voor bestaat. Of het nou een hulp-chat voor Apple is, een fanclub van een band of misschien zelfs van de stad waar je woont.

Bots

Een van de leukste functies van Telegram zijn de bots. Dat zijn kleine apps die als conversatie binnen Telegram draaien. Er is een bot om je pakketjes te traceren (TrackBot), om je Gmail in de gaten te houden (Gmail Bot), voor herinneringen (Skeddy) of voor de statistieken van je website (MetricsBot). Met een simpele zoekopdracht op internet heb je in een mum van tijd een bot gevonden die doet wat je wilt.

Stickers

WhatsApp en Berichten hebben weliswaar stickers, maar nergens zijn ze zo leuk als in Telegram. Hier zijn ze zelfs bijzonder vloeiend geanimeerd. En gebruik je alleen een standaard emoji, dan wordt die ook vaak als geanimeerde sticker getoond. Het maakt communiceren via Telegram toch net wat leuker dan bij de andere diensten.

Crouton: recepten bewaar je zo

In het verleden waren we altijd een grote fan van de app Paprika om onze recepten te bewaren. Maar de tijd staat niet stil en tegenwoordig is er een nog chiquere app in de App Store verschenen. Deze heet Crouton. De app herkent automatisch naar het klembord gekopieerde receptenlinks en kan deze uit vele websites zelf halen. Wanneer de receptherkenning mislukt, voer je handmatig de tekst in of je scant het in. De laatste functie werkt vaak verbazingwekkend goed, maar zo nu en dan worden slechts delen van de ingrediënten die in het kookboek staan vermeld. Dan moet je toch nog even handmatig correcties doen.

Mooi ten opzichte van Paprika is dat je Crouton eerst grondig kunt testen in plaats van meteen de hoofdprijs te hoeven betalen. Je mag tot twintig recepten maken zonder enige beperkingen voordat de in-app aankoop van 3,49 Euro is vereist is om nog meer recepten op te slaan. Tijdens de testfase merk je ook of de Engelse gebruikersinterface begrijpelijk genoeg is voor je, een Nederlandse versie van de app ontbreekt namelijk nog. Maar dat is ook het enige minpuntje van deze anders geweldige app. Hieronder laten we je zien hoe je een recept in Crouton bewaard.

1. Open de website

Ga in Safari naar de website van het betreffende recept en kopieer de url ervan. Tik hiervoor op de adresbalk en daarna op het geselecteerde adres. Kies voor ‘Kopieer’.

2. Naar Crouton

Open nu Crouton en onderin verschijnt al de optie om het recept toe te voegen. Tik op ‘Add recipe’ en voeg desgewenst nog extra informatie toe. Meestal neemt Crouton echter alle informatie van de site over.

3. In een map

Scrol helemaal naar beneden en je kunt er nog voor kiezen om een recept toe te voegen aan een ‘Folder’. Dit is in het begin niet heel belangrijk, maar later zorgt dit wel voor de nodige structuur.

4. Opslaan

Kies ten slotte rechtsboven voor ‘Add’ en je recept is opgeslagen. Vervolgens kun je meteen een weekplan van je recepten samenstellen en de ingredienten op een boodschappenlijstje zetten.

Carbo: handgeschreven notities scannen

Carbo is ontworpen om het scannen en beheren van handgeschreven notities en schetsen te vereenvoudigen. Dankzij speciale technieken worden de scans van notities (direct van de camera, uit de Foto’s-bibliotheek of uit iCloud Drive) geoptimaliseerd voor het digitale gebruik. Visuele artefacten worden automatisch weggepoetst en je krijgt chique monochrome vectortekeningen, wat betekent dat je de scans onbeperkt mag vergroten. Binnen de app kun je de scans met extra bewerkingsmogelijkheden aanpassen, of doorsturen naar andere diensten.

Met de app van de Belgische ontwikkelaar Creaceed kun je de gescande notitie bijsnijden, het contrast verhogen of verlagen en ook ongewenste delen van de scan gummen. Voor bijzonder indrukwekkende presentaties van je notities heb je verschillende effecten tot je beschikking, bijvoorbeeld een schoolbord­afbeelding of blauwdruk, als boekdruk of in een pixelversie. Vooraf gedefinieerde of aanpasbare kleurtags, die voor elke handgeschreven notitie kunnen worden ingesteld, zorgen voor structuur in Carbo – en ook annotaties zijn mogelijk. Wij laten zien hoe je notities digitaliseert met Carbo.

1. Nieuwe notitie

Open Carbo en tik rechtsboven op het plusje. Kies daarna dat je een notitie wilt aanmaken met de ‘Camera’. Had je reeds een foto gemaakt, kies dan voor ‘Fotoalbum’.

2. Scannen

Pak je notitieblokje erbij en maak een foto van de pagina met je schets of notitie. In de volgende stap kun je onderaan met het schuifje het contrast aanpassen en met het blauwe kader exact de hoeken van de pagina selecteren.

3. Extra info

Je scan komt tevoorschijn en onderaan kun je labels toevoegen voor meer structuur of een annotatie schrijven. Wil je verder tekenen, dan tik je op het pennetje rechtsboven.

4. Effecten

Bijzonder leuk zijn de effecten. Tik op de knop helemaal rechtsboven en je kunt onderaan voor verschillende stijlen kiezen, zoals schoolbord, blauwdruk of boekdruk. Exporteer deze via de Deel-knop.

 

Secrets: wachtwoord­beheerder deluxe

Als er één soort programma is dat elke Mac- en iOS-gebruiker zou moeten hebben, dan is dat wel een wachtwoordbeheerder. Het is immers niet te doen (en ook niet aan te raden) om dezelfde gemakkelijk te raden inloggegevens te herhalen op alle websites en diensten die je gebruikt, en het is voor de meesten van ons bijna onmogelijk om zoveel combinaties van letters, cijfers en speciale tekens te onthouden.

Secrets heeft net wat meer functies dan iCloud-sleutelhanger, zonder meteen te overdrijven zoals 1Password. In de basis blijft het natuurlijk hetzelfde: je kunt unieke veilige wachtwoorden genereren, automatisch inloggen op websites in Safari (en in apps) en alles wordt naadloos gesynchroniseerd tussen Mac, iPhone en iPad via iCloud. De wachtwoorden worden opgeslagen in de zogeheten OpenPGP-indeling met de betrouwbare AES-, RSA- en SHA-codering voor maximale veiligheid.

In Secrets sorteer je je wachtwoorden in vijf verschillende categorieën. In veel opzichten is Secrets vergelijkbaar met een basale versie van 1Password, zo’n tien jaar terug. In de navigatiekolom links kies je de categorie van de opgeslagen items en er is ook een zoekveld bovenin dat het gemakkelijk maakt om precies te vinden wat je zoekt. Hieronder laten we zien hoe de app in elkaar steekt.

Categorieën

Links op het scherm van Secrets vind je de verschillende items die je hebt opgeslagen, onderverdeeld in categorieën. Met het plusje onderin voeg je nieuwe items toe. In tegenstelling tot bij iCloud kun je hier bijvoorbeeld ook je softwarelicenties kwijt.

Het wachtwoord

Net als iCloud-sleutelhanger maakt ­Secrets automatisch krachtige wachtwoorden. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de sterkte van je wachtwoorden hier zelf te bepalen.

Automatisch invullen

Dankzij veranderingen in iOS mogen apps nu ook wachtwoorden beschikbaar stellen om bijvoorbeeld in te loggen in apps of op websites in Safari. Het werkt dus net zo vlekkeloos als met iCloud.

Controle

Bij al je wachtwoorden wordt overigens continu gecontroleerd of ze ergens in een hack zijn opgedoken. Is dat het geval, dan krijg je een waarschuwing en kun je snel een nieuw wachtwoord laten aanmaken.

 

Toggl Track: houd je werkuren bij

Hoe fijn en flexibel het ook is om vanuit huis te werken, er zitten ook wat grote nadelen aan. Ten eerste natuurlijk dat je collega’s alleen maar op het scherm in FaceTime, Zoom of Teams ziet. Dat je de lekkere koffie op kantoor mist (oké, misschien ook niet). En dat de werkdag vaak geen einde heeft. Met de app Toggl houd je op een gemakkelijke en mooi vormgegeven manier je uren bij zodat in ieder geval voor jezelf weet of je te weinig, te veel of precies genoeg werkt.

Het mooie aan Toggl is het gemak waarmee je de Timers aan zet. Naast een app voor iPhone en iPad is er ook een app voor de Mac en zelfs Windows. En als je geen programma’s mag installeren, kun je nog steeds een browserextensie of web-app gebruiken. Uiteraard zijn er handige statistieken waaraan je kunt zien hoelang je met elke taak op je werk bezig was. Er zijn zelfs slimme hulpfuncties waarbij Toggl automatisch detecteert welke apps je (op je Mac) gebruikt, zodat je op basis daarvan conclusies kunt trekken waar je precies mee bezig was. Deze informatie blijft dan alleen op het betreffende apparaat staan en wordt niet gesynchroniseerd.

 

Wikiloc: ontdek de beste wandelroutes

Wie van wandelen houdt, moet Wikiloc eens proberen. Die app is een soort Wikipedia voor wandelroutes en voor zo’n beetje elk gebied, die zelfs zonder internetverbinding kunnen worden geraadpleegd. Hij is dus bijzonder nuttig bij alle activiteiten die buiten plaatsvinden, vooral in afgelegen gebieden waar je geen betrouwbare internetverbinding hebt. Naast wandelen ondersteunt Wikiloc ook andere sportieve activiteiten zoals mountainbiken of hardlopen. In totaal zijn er meer dan 75 verschillende activiteiten die je kunt bijhouden en waarvoor je routes kunt zoeken. En je kunt de app ook gebruiken om je eigen routes exact op de kaart vast te leggen met behulp van waypoints. Daar kun je dan zelfs foto’s aan toevoegen.

Dankzij de Wikiloc-community zitten er in de app echt tienduizenden echte routes. Een richtingaanwijzer laat dan zien waar je moet lopen, een audiowaarschuwing meldt het zodra je van het pad afwijkt. Je locatie wordt continu bijgehouden en dat kun je gebruiken om het exacte punt waar je je bevindt te allen tijde te delen met vrienden en familie tijdens de wandeling, wat het volgen van alle onderdelen van een excursie in uitvoering vergemakkelijkt. Bovendien kun je de tracks direct naar een Garmin GPS sturen zonder dat je je Mac hoeft te gebruiken.

 

Apple’s apps van het jaar 2020

iPhone-app van het jaar: Wakeout!

Ten tijde van een wereldwijde pandemie werken meer mensen dan ooit in het thuiskantoor. Dit maakt weliswaar een ongekende flexibiliteit in het dagelijks leven mogelijk, maar het heeft ook zijn nadelen. Want als je elke dag maar een paar stappen van je bureau naar je slaapkamer loopt, beweeg je niet genoeg. Je spieren worden zwakker, de nek wordt gespannen en er groeien kussentjes rondom je heupen. Deze iPhone-app van het jaar moet hiertegen helpen: ‘Wakeout! – Active breaks’ van Andres Canella geeft tips en trucs over hoe je korte, geconcentreerde werksessies kunt combineren met actieve pauzes. De keuze varieert van korte beenoefeningen, die je op je bureaustoel kunt doen, tot vingeroefeningen. Zo heb je de hele dag meer te doen en moet je je aan het eind van je werkdag beter voelen.

iPhone-game van het jaar: Genshin Impact

Het super hysterische free2play-spel Genshin Impact heeft de felbegeerde award voor iPhone-spel van het jaar ontvangen. Deze fantasy-rpg met anime-uiterlijk komt uit China en heeft al fenomenale downloadgetallen in een korte tijd bereikt. We hebben het uitgeprobeerd en het is inderdaad erg mooi vormgegeven en speelt lekker weg. Helaas zitten er wel de nodige in-app aankopen in de game, waarmee je je voordelen kunt kopen. Daar zijn we dan wat minder enthousiast over.

iPad-spel van het jaar: Legends of Runeterra

Hebben we echt nóg een ruilkaartspel nodig? Dat is de vraag die mensen zich stelden toen ‘Legends of Runeterra’ in de App Stores is beland. Want ‘Magic: The Gathering’ domineert al decennialang de speeltafels over de hele wereld en ‘Hearthstone’ is zijn meest succesvolle digitale tegenhanger. Maar Riot Games, de makers van League of Legends, zetten in op een innovatief systeem dat een nieuwe draai aan het genre geeft. Zeker de moeite waard voor liefhebbers van het genre!

iPad-app van het jaar: Zoom Cloud Meetings

Deze app is ook een van de winnaars van de corona-pandemie: Zoom. De app maakt het mogelijk om gemakkelijk videogesprekken te houden, zelfs met grote groepen. Het wordt niet alleen gebruikt in het bedrijfsleven, maar ook als vervanging voor vrijgezellenfeesten, ronde verjaardagen, wijnproeverijen of gewoon een avondje met vrienden. In ieder geval zouden de lockdowns voor veel mensen zonder videotelefonie-apps nog eenzamer zijn.

Apple TV-game van het jaar: Dandara

Dandara: Trials of Fear Edition is een geweldige, gedetailleerd vormgegeven platformtitel, maar met zijn hoge moeilijkheidsgraad is dit spel niet voor iedereen weggelegd. Om de game echt leuk te vinden, moet je een zekere tolerantie voor frustratie hebben!

Apple Arcade-game van het jaar: Sneaky Sasquatch

Vorig jaar lanceerde Apple zijn nieuwe game-abonnementsdienst Apple Arcade. Deze moet nog flink gaan groeien – dus het is logisch dat Apple de ‘Apps van het jaar’ gebruikt om opnieuw reclame te maken voor de dienst. Het spel van het jaar daar is ‘Sneaky Sasquatch’, waarbij je in de schoenen (of zijn het poten?) van niemand anders dan Bigfoot kruipt. Heb je een abo op Apple Arcade, dan moet je het spel voor de schattige beelden alleen al uitproberen.

Apple TV-app van het jaar: Disney+

Gezinsvriendelijkheid staat hier voorop. Voor kinderen biedt Disney+ klassieke tekenfilms en animatiefilms aan, terwijl de ouders genieten van ‘Star Wars’ en ‘Marvel’-films. Onder andere ‘The Mandalorian’ en alle seizoenen van ‘The Simpsons’ zijn aanraders volgens ons.