Terug naar Apple Music vs. Spotify: welke muziekdienst past bij jou?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumReviews

Apple Music vs. Spotify: welke muziekdienst past bij jou?

Door Annemiek Lourensen24 mei 2023 09:0010 min. leestijd2

Spotify en Apple Music zijn elkaars grootste concurrenten, maar welke het beste bij je past, ligt maar net aan je luistervoorkeuren. Daarom werd het hoog tijd dat we de twee muziekdiensten tegenover elkaar zetten. Apple Music vs. Spotify: wat zijn de grootste verschillen en overeenkomsten? Apple Music vs. Spotify


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in


Apple Music vs. Spotify: prijs en beschikbaarheid

Bepaalde specificaties ­maken meteen duidelijk of een abonnement de moeite waard is, waaronder de prijs en beschikbaarheid.

Beschikbaarheid

Apple Music vs. Spotify

Spotify en Apple Music zijn beide beschikbaar voor Android, Windows en uiteraard alle besturingssystemen van Apple. Denk hierbij aan iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS. Ook zijn de diensten compatibel met CarPlay en de HomePod – al werkt Spotify op laatstgenoemde alleen via AirPlay, en dus niet via Siri.

Maak je daarentegen gebruik van andere apparaten? Dan wordt mogelijk alleen Spotify ondersteund. Denk hierbij aan een gameconsole of een slimme speaker van een ander merk.

Ook kies je voor elke muziekdienst of je hem in een browser gebruikt of toch de bijbehorende app downloadt. In principe heeft de app altijd de voorkeur.

Wat schuift dat?

Apple Music vs. Spotify

Wat je betaalt voor een muziekdienst, ligt maar net aan het abonnement dat je neemt. Voor Apple Music heb je drie opties: student (€ 5,99 per maand), individueel (€ 10,99 per maand) en – als je zes afzonderlijke accounts wilt – gezin (€ 15,99 per maand).

Ook kun je je abonneren op Apple One. Hiermee heb je niet alleen toegang tot Apple ­Music, maar ook Apple Arcade, Apple TV+ en ­iCloud+. Daar betaal je maandelijks € 16,95 of € 22,95 voor, afhankelijk van je gekozen iCloud-­opslagabo en of je een gezinsabo wilt.

De opties bij Spotify zijn nét iets ruimer en goedkoper. Zo kies je voor een Premium-abonnement tussen student (€ 4,99 per maand), individueel (€ 9,99 per maand), duo (€ 12,99 per maand) of familie (€ 14,99 per maand). Met het derde abonnement krijg je toegang tot twee ­Premium-accounts, wellicht voor jou en je partner, en met laatstgenoemde wel zes. Ideaal voor het hele gezin dus.

Als je jouw portemonnee dicht wilt houden, is Spotify de duidelijke winnaar. Het is namelijk de enige dienst met een gratis versie. Al heeft dit wel wat beperkingen, want hoewel je zelf een album, artiest of afspeellijst kiest om naar te luisteren, kun je niet zelf een specifiek nummer aanzetten.

In plaats daarvan word je altijd gedwongen om de shuffle-knop te gebruiken. En gezien je maar zes keer per uur de mogelijkheid krijgt om een liedje over te slaan, heb je zo amper controle over je luistergedrag. Om nog niet te spreken over alle advertenties die voorbijkomen. Tja, de dienst mag dan wel gratis zijn, maar je hebt wel geduld nodig.


Catalogus Spotify vs. Apple Music

Van muziek tot podcasts en audioboeken – welke dienst vertegenwoordigt jouw luistervoorkeuren het best?

Spotify: meer dan muziek

Apple Music vs. Spotify

Spotify is ideaal voor luisteraars die een allround audiodienst zoeken. Te beginnen met de indrukwekkende muziekcatalogus: je vindt er meer dan 80 miljoen nummers, inclusief songteksten. Geen zorgen dus als je muzieksmaak wat niche is, want ook de meest obscure genres worden vertegenwoordigd.

Een deel van deze catalogus is zelfs exclusief voor Spotify-gebruikers. Artiesten worden namelijk regelmatig uitgenodigd om liveoptredens op te nemen. En dan zijn er nog de geautomatiseerde radiostations en miljoenen afspeellijsten die je helpen om deze catalogus te ontdekken.

Toch heeft Spotify meer dan alleen muziek. Zo is de muziekdienst hard op weg om de wereld aan podcasts te veroveren, met meer dan 5 miljoen shows om naar te luisteren en een interface die hier speciaal voor is ontwikkeld. Ook zijn er talloze audioboeken om bij weg te dromen.

Apple Music: voor de echte fans

Apple Music vs. Spotify

Kunnen podcasts en audioboeken je gestolen worden en ga je puur voor muziek? Dan past Apple Music beter bij je. Alleen al door de catalogus, want deze muziekdienst heeft meer dan 100 miljoen beschikbare nummers. Dit aanbod komt grotendeels overeen met dat van Spotify, maar toch is de kans kleiner dat een van jouw favoriete nummers ontbreekt.

Bovendien staat Apple Music vol met andere muziekgerelateerde content. Denk hierbij aan songteksten, interviews, (geautomatiseerde) radiostations, liveoptredens, mini documentaires en video’s die onthullen hoe het er achter de schermen bij je favoriete artiesten aan toe gaat. En dankzij Dolby Atmos kun je veel van deze muziek zelfs beluisteren in ruimtelijke audio, waardoor het voelt alsof het geluid van alle kanten komt.

Audiokwaliteit

De catalogus heb je, nu de audiokwaliteit nog. Spotify en Apple Music zijn dan lastig te vergelijken, omdat ze verschillende muziekcodecs gebruiken. In de hoogste instelling zijn beide redelijk vergelijkbaar. Spotify heeft ogg-bestanden van 320 kbps, Apple gebruikt aac met 256 kbps.

Toch heeft Apple Music een troef in handen: Lossless audio. Dit zorgt ervoor dat je muziek niet wordt gecomprimeerd, waardoor je naar cd-kwaliteit luistert. Lossless audio wordt gestreamd in 24-bit/48kHz, oftewel zo’n 2304 kbps. Heb je de juiste koptelefoon of speakers, dan kun je dit zelfs opschalen naar 24-bit/192 kHz (3730 kbps)!

Nogal een tegenslag voor Spotify. Althans, voor nu, want in 2021 kondigde de dienst Spotify HiFi – hun variant van Lossless audio – aan. Al is dit op het moment van schrijven nog steeds nergens te bekennen.


Zoek de verschillen

Deze functies vind je zowel op Spotify als Apple Music. Weinig verschil, maar wel zo handig om te weten.

Artiesten volgen

Apple Music vs. Spotify

Door artiesten te volgen, blijf je op de hoogte wanneer zij nieuw materiaal uitbrengen. Zeker als je notificaties inschakelt. Bovendien krijg je zo accuratere aanbevelingen voor artiesten met een vergelijkbaar geluid of publiek.

Afspeellijsten

Er zijn miljoenen playlists om te volgen, al kun je ze ook zelf maken. Hier zit geen limiet op, ook niet op hoeveel nummers je kunt toevoegen. Maak een afspeellijst compleet met een pakkende titel, omschrijving en coverafbeelding.

Muziekbibliotheek

Apple Music vs. Spotify

Gelikete nummers, bewaarde albums, opgeslagen afspeellijsten – het belandt allemaal in je muziekbibliotheek. Sla alles consistent op: na een tijdje heb je al je lievelingsmuziek verzameld. Daar navigeer je dan ook sneller naartoe.

Aanbevelingen

Soms wil je wat muziek opzetten, maar heb je eigenlijk alles grijsgedraaid. In dat geval ben je toe aan wat nieuw geluid, dus probeer eens een van de vele aanbevelingen. Die zijn allemaal gebaseerd op je luistergeschiedenis.

Samen met vrienden

Nieuwsgierig naar de muzieksmaak van je vrienden? Volg ze dan! Zo ontdek je wat er in hun muziekbibliotheken staat en welke nummers zij onlangs hebben afgespeeld. Wie weet, misschien betrap je ze op een gênante guilty pleasure.

Wrapped en Replay

Beide diensten genereren traditiegetrouw eindejaarslijstjes die aangeven welke muziek je het afgelopen jaar het meest hebt beluisterd. Bij de een staat dit bekend als ‘Spotify Wrapped’, bij de ander heet dit ‘Apple Music Replay’.

Onderweg

Om mobiele data te besparen, kun je de muziekkwaliteit verlagen. Apple Music schakelt dan over naar 128 tot 160 kbps. Spotify heeft meer opties: je kunt downgraden naar 160 kbps (High), 96 kbps (Normal) of 24 kbps (Low).

Downloaden

Wil je überhaupt geen data verbruiken terwijl je naar muziek luistert? Dat kan, want Spotify en Apple Music bieden ook de mogelijkheid om nummers vooraf te downloaden. Daardoor kun je ook offline je muziekbibliotheek opzetten.


Exclusief voor Apple Music

Deze toffe functies vind je alleen bij Apple’s eigen muziekdienst. Zijn ze overtuigend genoeg?

Apple Music Classical

De meest recente aanwinst in Apple’s muziek­assortiment is Apple Music Classical. Deze nieuwe app staat in het teken van klassieke muziek, met meer dan 5 miljoen nummers en duizenden exclusieve albums om naar te luisteren. Die spoor je zelfs gemakkelijk op. Classical heeft namelijk een speciale zoekfunctie om specifieke uitvoeringen te vinden op basis van componist, werk, dirigent en catalogusnummer.

Verder heeft de app ondersteuning voor ruimtelijke audio en vind je er duizenden redactionele opmerkingen, zoals biografieën van componisten en omschrijvingen van muziekstukken. Overigens, ook al is Classical een losstaande app, je hebt wel een Apple Music-abonnement nodig om het te gebruiken. Vandaar de vermelding.

Apple Music Sing

ftr_muziek_148

Waarom passief luisteren als je ook luidkeels mee kunt zingen? Voor alle nachtegaaltjes is er daarom de karaoke-functie Apple Music Sing. Speel een nummer af, activeer Sing en de stem van de oorspronkelijke artiest wordt weggefilterd. Daardoor wordt alleen de achtergrondmuziek nog afgespeeld. De songteksten verschijnen vervolgens op het scherm van je compatibele Apple-toestel en een kleurverloop geeft aan welke lettergreep er op dat moment wordt gezongen.

Bovendien heeft Sing voor ieder wat wils, want volgens Apple Music werkt het met zo’n 80 procent van de nummers in hun catalogus. Benieuwd hoe je de functie gebruikt en welke mogelijkheden het biedt? Ontdek dan alles over Apple Music Sing.

Apple Music Live

ftr_muziek_148

Concertregistraties van Apple – komt bekend voor, niet? Apple heeft vanaf 2007 tot 2016 namelijk talloze concerten georganiseerd: eerst onder de naam ‘iTunes Festival’, daarna ‘Apple Music Festival’. Totdat hier plots de stekker uit werd getrokken.

Gelukkig bleek dit vorig jaar slechts tijdelijk te zijn, want de concertregistraties maakten toen plots een comeback met ‘Apple Music Live’. Abonnees op Apple’s muziekdienst hebben hiermee toegang tot concerten van ‘de grootste sterren in de muziekwereld’. Deze kun je live kijken in de Apple Music-app, maar je kunt ze daar ook on-demand terugkijken via een speciale Live-categorie.

Op het moment van schrijven is er al heel wat te beleven. Zo heeft de muziekdienst concertregistraties van onder anderen Alicia Keys, Billie Eilish en Harry Styles. Maar er zullen er nog veel meer volgen.


Exclusief voor Spotify

Ook Spotify heeft – naast de audioboeken en podcasts – wat exclusieve functies achter de hand.

Spotify Connect

ftr_muziek_148

Met Spotify Connect wordt je complete stereosysteem aan elkaar gekoppeld. Het spoort namelijk alle slimme speakers, soundbars, game consoles, wearables en andere apparaten in de buurt op. Dit gebeurt via wifi – niet bluetooth – dus zorg ervoor dat al je toestellen contact hebben met hetzelfde netwerk. Vervolgens maakt Connect hier verbinding mee, waardoor jij overal in huis Spotify kunt streamen.

De muziek die op deze apparaten wordt afgespeeld, bedien je met een iPhone, iPad, Mac of een ander apparaat waarop de Spotify-app staat. Al geldt dat ook voor gasten. Dus organiseer je een feestje, dan kunnen alle bezoekers met een Premium-abonnement en toegang tot je wifi-netwerk hun smartphones gebruiken als afstandsbediening. Dat belooft chaos, maar wel gezellige chaos.

Optredens en merchandise

ftr_muziek_148

Stel, je bent fan van een popster of rockband en denkt tijdens een luistersessie: verdorie, ik wil ze eigenlijk wel eens live horen spelen. Neem dan eens een kijkje op hun artiestenpagina op Spotify. Als een artiest bij jou in de buurt komt optreden, wordt dit weergegeven onder ‘Live evenementen’.

Nou is ‘in de buurt’ in Nederland en België nogal een ruim begrip. Zodra een internationale artiest onze kant op komt, wordt het hier namelijk ongeacht de afstand van je huis weergegeven. Maar je weet wel meteen of het de moeite waard is om een kaartje te kopen. Zo ja, dan vind je hier meteen een link naar de betreffende verkooppagina.

Valt de prijs buiten je budget? Scrol dan naar het kopje ‘Merchandise’ en troost jezelf met een leuk aandenken aan de artiest. Wat dacht je van een gloednieuwe plaat?

Canvas

ftr_muziek_148

Spotify Canvas staat ook wel bekend als de ‘albumhoes van het streamingtijdperk’. Met deze feature kunnen artiesten korte filmpjes toevoegen aan hun nummers en albums, die vervolgens pal in beeld verschijnen wanneer je de betreffende muziek afspeelt. Deze ‘visuals’ hebben vaak een geinige of artistieke insteek – al zijn het soms ook fragmenten van de bijbehorende muziekvideo’s – en dragen doorgaans wat bij aan de sfeer van een nummer.

Bovendien worden ze in een oneindige loop herhaald. Althans, tot het volgende liedje begint. Sommige artiesten gebruiken Canvas zelfs om alvast te hinten naar hun volgende muziekreleases. Haal je detectivehoed dus ook maar uit de kast.

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
Apple Music
Bekijk dit dossier

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Paul
Lezer
Paul

Voor mij zijn er twee duidelijke redenen waarom ik voor Spotify kies en (helaas) niet voor AppleMusic:
-AppleMusic kan ik niet streamen naar mijn stereoinstallatie (BluOs)
-Veel playlists worden gedeeld (door programma’s, podcasts ed.) via Spotify en bijna niet via AppleMusic.

René
Lezer
René

Het liefst zou ik voor apple music kiezen in mijn apple universum, maar: het hapert, geen mooie overgangen, niet goed te streamen (zeker niet naar Blue OS) en als ik met AirPlay 2 mijn iPhone uitzet dan stopt de muziek.
Er zal ongetwijfeld wat te tweaken zijn, maar als 1 merk in de wereld zich sterk heeft gemaakt voor gebruiksgemak…