Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zwarte Zaterdag: 4 apps om de verkeersdrukte te vermijden

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
zwarte-zaterdag-apps


Lees verder na de advertentie

De beruchte Zwarte Zaterdag staat voor de deur. Op 4 augustus trekken Fransen massaal naar het zuiden, wat resulteert in honderden kilometers aan vakantiefile op de Franse snelwegen. Ga jij dit weekend ook bepakt en bezakt naar het zuiden? Dan doe je er goed aan om de verkeersdrukte te checken – en daarvoor hebben we de beste Zwarte Zaterdag apps op een rij gezet.

Zwarte Zaterdag apps

In heel Europa liggen dit weekend enorme files op de loer. Een file vermijden is vaak onmogelijk, maar je wilt wel zo kort mogelijk in de polonaise staan met je auto. Met deze navigatie- en verkeersdrukte apps weet je zeker dat je onderweg goed op de hoogte bent van de actuele verkeersinformatie:

1. Google Maps

Dankzij de gegevens van de tientallen miljoenen gebruikers kan Google Maps – veruit de grootste kaarten-app – zeer snel en nauwkeurig berekenen hoe het met de verkeersdrukte zit. Tijdens het navigeren zie je door het kleurgebruik op de kaart hoe druk het op de weg is. Blauw is normaal verkeer, oranje betekent langzaam rijdend verkeer en rood wil zeggen dat er een file staat.

Een groot voordeel van Google Maps is dat de dienst niet alleen bij het plannen rekening houdt met de verkeersdrukte, maar ook tijdens de rit. Ontstaat er tijdens de rit een extreme file op Route du Soleil, waarschuwt Maps je voor een langere reistijd. Eventueel biedt de app een alternatieve (en snellere) route aan.

2. Waze


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Waze (ook een app van Google) is misschien wel de beste app om files te vermijden. De navigatie-app maakt niet alleen gebruik van de gegevens van Google, maar ook van de informatie die gebruikers kunnen doorgeven – zoals ongelukken op de weg en files. Hierdoor weet je razendsnel dat er een file opdoemt en kun je op tijd een andere route nemen.

Verder is het fijn dat de app nog allerlei andere handige informatie geeft. Het meldt bijvoorbeeld waar er flitspalen staan en waar er trajectcontroles zijn. Ook geeft het de maximum-snelheid weer. Een minpuntje is dat er geen rijstrookaanwijzingen zijn en er geen mogelijkheid is om de app offline te gebruiken.

3. Flitsmeister

Sta je op Zwarte Zaterdag in een gigantische file en wil je weten hoe lang het nog duurt? Dan moet je Flitsmeister hebben. De app geeft aan hoe lang de file nog duurt, wat de gemiddelde snelheid is en waarom je stil staat.

Verveel je je tijdens de ellenlange zit? Dan is het wellicht leuk om te fileflirten. Op het forum van Flitsmeister kun je achteraf een oproep plaatsen met informatie over je flirt – en wie weet komen jullie met elkaar in contact.

En uiteraard waarschuwt Filtsmeister je onderweg als je een mobiele flitser of flitspaal nadert. Zo voorkom je dat je je eindbestemming bereikt met een stapel verkeersboetes.

4. Apple Kaarten

Veel iPhone-gebruikers navigeren met de navigatie-app van Apple: Kaarten. Die heeft erg veel weg van zijn concurrent Google Maps. Ook Apple’s Kaarten houdt live de verkeersdrukte in de gaten. Met oranje strepen op de weg laat Kaarten zien dat er sprake is van langzaam rijdend verkeer. Bij een rode kleur staat er waarschijnlijk een file. Nader je een file, dan biedt de app een alternatieve route aan die mogelijk sneller is.