Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

watchOS 11 onthuld – met één geniale functie

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
watchOS 11

Apple heeft watchOS 11 officieel onthuld! De aankondiging vond zojuist plaats, als aftrap van de WWDC 2024. Hier lees je alles over de grootste Apple Watch-update van het jaar.

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

watchOS 11 nieuwe functies

Met watchOS 11 wordt Apple’s slimme horloge nog een stukje slimmer, want de update zit vol nieuwe functies. Sommige daarvan zijn gewoon leuk, andere zijn handig of geven je meer inzicht in je gezondheid. Maar er is er één die boven de rest uitsteekt: een splinternieuwe app. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste aankondigingen.

Nieuwe app

watchOS 11

Apple heeft deze keer geen gloednieuwe wijzerplaat aangekondigd, maar wel een gloednieuwe app! Deze heet ‘Vitals’. Hij is bedoeld om gegevens over je dagelijkse gezondheid te laten zien. Deze gegevens kun je dan vergelijken met de meetgegevens die je ‘normaal gesproken’ hebt, want de app maakt ook een gemiddelde van je reguliere gezondheidsgegevens. Zijn er meer metingen die anders zijn dan normaal, dan krijg je een bericht dat uniek is voor jou, dat laat zien wat zulke afwijkingen met je kunnen doen.

Denk je bijvoorbeeld dat je hartslag hoger is dan normaal? Dan kun je dit checken door je huidige hartslag te vergelijken met je ‘reguliere’ meting. Of je kunt controleren wat het nuttigen van alcohol met je doet. Op deze manier krijg je dus meer inzicht in je fysieke gezondheid van dag tot dag, en zie je of je meer aandacht aan je lichaam moet besteden.

Verbeterde wijzerplaat

watchOS 11 Foto's wijzerplaat

De Foto’s-wijzerplaat was al fantastisch, maar Apple heeft deze nu naar een hoger niveau getild. Terwijl je voorheen zelf een foto moest kiezen uit je gigantische fotobibliotheek, doet de Watch dit nu voor je. Hij zoekt aan de hand van machine learning welke kiekjes van je het beste tot hun recht zullen komen als wijzerplaat. Daarvoor kijkt watchOS onder andere naar de compositie van je kiekje, evenals de esthetiek ervan. De kiekjes die volgens watchOS het beste passen, worden dan ook direct aan je voorgesteld.

Dat niet alleen: je kunt de foto die je hebt gekozen ook verder naar je hand zetten. Bijvoorbeeld door er een leuke kleurenfilter overheen te plakken, of door een stijl voor het klokje uit te kiezen. Zo wordt je wijzerplaat nog persoonlijker en nog meer jou!

Bewegingsringen

watchOS 11

De bewegingsringen kun je nu beter naar je hand zetten! Zo kun je aangeven dat je een rustdag wilt nemen, zodat je die dag niet een belangrijke streak verliest. Ook kun je voor elke dag van de week eigen doelen samenstellen. Maar dat niet alleen: je kunt het ook aangeven als je een blessure hebt, zodat je Watch zich niet afvraagt waarom je momenteel geen marathon loopt.

Training Belasting

watchOS 11 Training Load

In watchOS 11 vind je ook een nieuwe functie genaamd ‘Training Belasting’. Hiermee kun je meten hoe de intensiteit en duratie van je work-outs zich ontwikkelen naarmate de tijd verstrijkt, zodat je snel inzicht krijgt in je progressie. Ook is er een nieuw algoritme dat je hartslag, leeftijd, gewicht en meer gebruikt en aan de hand daarvan inschat hoe hard je moet trainen of jezelf moet inspannen om je doelen te bereiken.

Ook zie je na elke work-out die je doet of deze gemakkelijk, gemiddeld of moeilijk voor jou specifiek was. Je weet dan of hij voor herhaling vatbaar is, of dat je toch wat meer of minder hard je best moet doen. Al met al is Training Belasting dus niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid, maar ook je motivatie!

Conditie

watchOS 11

Over je gezondheid gesproken: de Conditie-app kun je straks verder naar je hand zetten. Specifiek het tabblad ‘Overzicht’. Hier kun je met watchOS 11 aangeven welke blokken je wilt zien, en waar je die wilt zien. Ben je bijvoorbeeld vooral benieuwd naar je bewegingsringen, dan kun je die bovenaan zetten – je ziet dit blok dan meteen. Geef je minder om het blok waarmee je gegevens kunt delen, dan zet je die ergens onderaan.

Verbeterde Slimme stapel

watchOS 11 slimme stapel

Vorig jaar – met watchOS 10 – kreeg de Apple Watch een grote nieuwe functie: widgets. Die vind je door aan de Digital Crown te draaien. Ze staan daar op een stapel, oftewel een Slimme stapel. Die stapel heeft Apple nu verbeterd, onder andere door nieuwe widgets. Zo is er nu een ‘Vertaal’-widget, die live gesprekken voor je vertaalt middels de microfoon.

Ook heeft watchOS nu ondersteuning voor Live Activiteiten – nog een functie die de iPhone al had. Hiermee kun je live belangrijke zaken in de gaten houden. Heb je bijvoorbeeld een chauffeur van Uber geregeld? Met Live Activiteiten zie je dan hoelang het nog duurt totdat diegene voor je deur staat. Op deze manier komt Live Activiteiten ook van pas voor de postbode!

Overigens is de Slimme stapel nog een stukje slimmer geworden. Zo komt de Vertaal-widget bovenaan te staan wanneer je arriveert in een ander land. En begint het elk moment te regenen, dan zal de Weer-widget ook direct boven op de stapel belanden.

Vernieuwde Cyclus-app

Met de Cyclus-app is het mogelijk om maandelijks je menstruatiecyclus bij te houden. Bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden. Maar ben je eenmaal zwanger, dan kun je met watchOS 11 meer zicht op je zwangerschap krijgen met relevante statistieken. Zo kom je bijvoorbeeld meer tegen over wat het betekent als je een hogere hartslag hebt.

watchOS 11 ondersteuning

De meeste ‘recente’ modellen kunnen doorgaans gewoon updaten naar het nieuwe besturingssysteem. Meestal is er één uitzondering: het oudste model dat de vorige grote update nog wel ondersteunde, kan niet meer updaten naar de nieuwste versie. Ook deze keer is dat het geval. Want hoewel de Apple Watch Series 4 nog wel kon updaten naar watchOS 10, heeft dit model geen watchOS 11 ondersteuning. Maar dat niet alleen: ook de Apple Watch Series 5 kan niet meer updaten! Je hebt dus een Apple Watch Ultra (2) of een Apple Watch Series 6 of nieuwer nodig om watchOS 11 te installeren.

watchOS 11 bèta

De eerste watchOS 11 bèta is nu al uit! Apple lanceerde deze direct na de aankondiging tijdens de WWDC. Met deze testversie kunnen ontwikkelaars hun software (met name apps) alvast voorbereiden op de aankomende update, bijvoorbeeld door nieuwe functies toe te voegen.

Ook komt er een openbare bèta. Die kan iedereen met een Apple Watch downloaden, mits je je aanmeldt bij het Apple Developer Software Program. Maar voor deze testversie heb je nog wel geduld nodig, want de publieke bèta van watchOS 11 verschijnt volgens Apple pas in juli.

watchOS 11 release

De aankondiging is er, nu de watchOS 11 release nog. Daar moet je nog even op wachten: de update verschijnt waarschijnlijk pas in de herfst van 2024. Over een concrete releasedatum heeft Apple nog helemaal niets verklapt. Wel kunnen we al een maand aanwijzen, want de grote watchOS-updates van het jaar komen doorgaans uit in september. Iedereen met een compatibele Watch kan de software dan gratis downloaden en installeren. Al moet je hiervoor eerst je iPhone updaten naar iOS 18.

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws over watchOS 11? En van ander Apple-nieuws, zoals iOS 18? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!