Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Waarom de iPhone 9 nooit verscheen (maar nu misschien tóch)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 8 verpakking


Lees verder na de advertentie

Apple brengt dit voorjaar hoogstwaarschijnlijk een nieuwe budget-iPhone uit. De media heeft deze iPhone alvast ‘iPhone 9’ gedoopt. Dat leidde op onze Facebook-pagina tot de volgende opmerking: ‘Huh, de iPhone 9? We zitten toch al een paar nummers verder?’ En dat klopt, want de meest recente versie is de iPhone 11. Waarom is er geen iPhone 9 verschenen? En waarom komt die dit jaar misschien toch?

Namen van de iPhone

Even een stapje terug in de tijd. De namen van de iPhones waren jarenlang net zo voorspelbaar als de opkomst van de zon. In het ene jaar kreeg de iPhone een compleet nieuw ontwerp én een nieuw cijfer, bijvoorbeeld iPhone 4. In het jaar daarop werd de iPhone op kleinere punten verbeterd en veranderde ook de naam maar een klein beetje: er werd een s aan toegevoegd. Bijvoorbeeld iPhone 4s.

In 2016 kwam de iPhone 7 uit, en dus verwachtten we in 2017 aanvankelijk een iPhone 7s. Maar in dat jaar brak Apple opeens drastisch met het vertrouwde patroon.

Waarom is er geen iPhone 9?

In 2017 verscheen in plaats van de iPhone 7 meteen een iPhone 8, met als belangrijkste nieuwe functie draadloos opladen. Deze iPhone 8 – hij is nog steeds te koop bij Apple – had nog het klassieke iPhone-design. Dat wil zeggen: met een relatief dikke rand om het lcd-scherm en de kenmerkende thuisknop met Touch ID.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

iPhone X waterdicht

Maar 2017 was een bijzonder jaar. Apple vierde in dat jaar namelijk het 10-jarig bestaan van de iPhone. Daarom verscheen tegelijkertijd met de iPhone 8 ook de iPhone X (spreek uit als tien). De naam refereert aan het jubileum. Maar met het sprongetje naar de tien, wilde Apple ook de drastische stijlbreuk aangeven. Want de iPhone X had een compleet ander ontwerp – één en al scherm, zonder thuisknop – en allerlei geavanceerde functies. Deze telefoon komt uit de toekomst, dat was eigenlijk de boodschap.

iPhone met thuisknop

Na de iPhone X verschenen er nog een hele reeks iPhone X-achtigen. We hebben inmiddels de iPhone XS, de iPhone XR, de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro. Al deze opvolgers hebben in de basis hetzelfde ontwerp als de iPhone X.

En dan is er nog de iPhone 8. Die is tot op de dag van vandaag de laatste iPhone met thuisknop en Touch ID. Een opvolger is er nooit gekomen en dus bleef ook de iPhone 9 uit. Maar … daar zou dit jaar zomaar verandering in kunnen komen.

iPhone 9 (of iPhone SE 2)

Naar verluidt komt er dit jaar een nieuwe budget-iPhone uit. Apple heeft al eens eerder een relatief goedkope iPhone uitgebracht, dat was de iPhone SE uit 2016. Toen de eerste geruchten over een nieuwe budget-telefoon de kop opstaken, werd deze door de media iPhone SE 2 genoemd.

Maar naarmate er meer informatie over deze nieuwe iPhone naar buiten komt, vindt hierin een verschuiving plaats. De iPhone krijgt naar verluidt een 4,7-inch scherm – net zoals de iPhone 8. Het gaat om een lcd-scherm – net zoals de iPhone 8. En deze nieuwe iPhone heeft het klassieke iPhone-design met thuisknop – net zoals … je raadt het al. De concepten zeggen genoeg. Onder de motorkap krijgt de iPhone wel de nodige vernieuwingen.

Kortom: echt een opvolger van de iPhone 8. En hoe kun je die anders noemen dan de iPhone 9? We gaan het binnenkort horen, tijdens een eventuele Apple-keynote in maart.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws en andere Apple-ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!