Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Deze MacBook Pro-modellen mogen niet het vliegtuig in

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Vliegverbod MacBook Pro


Lees verder na de advertentie

Neem je je 15-inch MacBook Pro mee op vakantie? Dan komt hij mogelijk het vliegtuig niet in. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) weert sommige MacBook Pro-modellen vanwege batterij-problemen. Eerder startte Apple al een terugroepactie voor de getroffen MacBooks.

Vliegverbod MacBook Pro

Het gaat om de 15-inch MacBook Pro die verkocht is tussen september 2015 en 2017. De batterij kan oververhit raken en zelfs exploderen. Daarmee vormen de MacBooks een veiligheidsrisico en zijn ze niet toegestaan in zowel de hand- als ruimbagage. Als de batterij al vervangen is, mogen ze het ruim wel in.

In een verklaring laat de FAA weten dat grote luchtvaartmaatschappijen (ook de Europese) op de hoogte zijn gesteld van de terugroepactie. Luchtvaartmaatschappij TUI bevestigt de MacBooks niet mee te nemen. Ook Thomas Cook Airlines, Air Italy en Air Transat voeren een verbod in. Andere luchtvaartmaatschappijen – waaronder KLM – hebben nog niet gereageerd.

Ook de Europese luchtvaartautoriteit (EASA) waarschuwt luchtmaatschappijen voor de MacBooks, maar spreekt niet van een verbod. In een advies schrijft de EASA dat de MacBooks wel kunnen worden meegenomen in een vliegtuig – maar alleen als het apparaat uitgeschakeld is en niet wordt opgeladen.

Check je Mac


kooptip

Wanneer je een oudere 15-inch MacBook Pro hebt, is het dus verstandig om nog even te checken of jouw Mac ook getroffen is. Dat doe je zo:

  • Controleer eerst welke Mac je hebt. Klink linksboven op  en kies voor ‘Over deze Mac’.
  • Staat er ‘MacBook Pro (Retina, 15-inch, medio 2015)’? Kopieer dan in hetzelfde venster het serienummer. Andere modellen hebben geen problemen.
  • Ga naar de Apple-pagina over de terugroepactie.
  • Vul je serienummer in en tik op ‘Submit’.

Hierna zie je meteen of je Mac in aanmerking komt voor een gratis reparatie en welke stappen je dan moet ondernemen. Houd er rekening mee dat een reparatie te laat kan komen voor je vakantie; je bent je Mac ongeveer twee tot drie weken kwijt.

Bron: EASA