Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Siri luistert naar verborgen commando’s in muziek’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Siri maatregelen


Lees verder na de advertentie

Langzamerhand raken we eraan gewend om spraakopdrachten te geven aan Siri en andere virtuele assistenten. Maar nu blijkt dat de spraakassistenten ook geheime opdrachten ingefluisterd kunnen krijgen via bijvoorbeeld muziek …

In de afgelopen twee jaar hebben onderzoekers in China en in de Verenigde Staten aangetoond dat ze verborgen commando’s kunnen versturen naar Apple’s Siri, Amazons Alexa en Google’s Assistant. Het menselijk oor kan de opdrachten niet horen.

Verborgen Siri-commando’s in muziek

In 2016 slaagden onderzoekers er al in om de commando’s te verpakken in witte ruis. Deze techniek werd DolphinAttack genoemd: in de video hieronder zie je hoe deze aanval werkt:


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Inmiddels is het onderzoekers van de Berkeley-universiteit gelukt om de opdrachten te verpakken in audio-bestanden: muziek maar ook zelfs in een onschuldig klinkend stukje gesproken tekst. Zo werd er een commando verstopt in een vier seconden durende clip van Verdi’s Requiem. De technologie zorgt er ook voor dat de telefoon gemutet wordt, zodat de gebruiker niet hoort dat deze in actie komt.

In het laboratorium van de universiteit kregen ze het voor elkaar om systemen op smartphones en slimme speakers telefoonnummers te laten bellen, of om ze websites te laten openen. De opdracht ‘O.K. Google, browse to evil.com’ werd bijvoorbeeld keurig uitgevoerd.

In verkeerde handen

Komt de technologie in verkeerde handen terecht? Dan kunnen kwaadwillenden deuren met een slim slot openen, geld overmaken of online aankopen doen. En dat alles via een liedje op de radio, in frequenties die niet waarneembaar zijn voor het menselijk oor.

Een PhD-student die betrokken was bij het onderzoek zegt dat de technologie voorlopig nog alleen bekend is binnen het lab. Hij verwacht echter dat er in het criminele circuit ook aan wordt gewerkt. Apple zegt dat Siri voldoende is dichtgetimmerd: iPhones en iPads moeten bijvoorbeeld ontgrendeld worden voordat Siri reageert op commando’s waarbij gevoelige data betrokken zijn.