Terug naar ‘Siri luistert naar verborgen commando’s in muziek’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Siri luistert naar verborgen commando’s in muziek’

Door Laura Grootaarts14 mei 2018 10:022 min. leestijd0

Langzamerhand raken we eraan gewend om spraakopdrachten te geven aan Siri en andere virtuele assistenten. Maar nu blijkt dat de spraakassistenten ook geheime opdrachten ingefluisterd kunnen krijgen via bijvoorbeeld muziek …

verborgen siri commando's

In de afgelopen twee jaar hebben onderzoekers in China en in de Verenigde Staten aangetoond dat ze verborgen commando’s kunnen versturen naar Apple’s Siri, Amazons Alexa en Google’s Assistant. Het menselijk oor kan de opdrachten niet horen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Verborgen Siri-commando’s in muziek

In 2016 slaagden onderzoekers er al in om de commando’s te verpakken in witte ruis. Deze techniek werd DolphinAttack genoemd: in de video hieronder zie je hoe deze aanval werkt:

Inmiddels is het onderzoekers van de Berkeley-universiteit gelukt om de opdrachten te verpakken in audio-bestanden: muziek maar ook zelfs in een onschuldig klinkend stukje gesproken tekst. Zo werd er een commando verstopt in een vier seconden durende clip van Verdi’s Requiem. De technologie zorgt er ook voor dat de telefoon gemutet wordt, zodat de gebruiker niet hoort dat deze in actie komt.

In het laboratorium van de universiteit kregen ze het voor elkaar om systemen op smartphones en slimme speakers telefoonnummers te laten bellen, of om ze websites te laten openen. De opdracht ‘O.K. Google, browse to evil.com’ werd bijvoorbeeld keurig uitgevoerd.

In verkeerde handen

Komt de technologie in verkeerde handen terecht? Dan kunnen kwaadwillenden deuren met een slim slot openen, geld overmaken of online aankopen doen. En dat alles via een liedje op de radio, in frequenties die niet waarneembaar zijn voor het menselijk oor.

Een PhD-student die betrokken was bij het onderzoek zegt dat de technologie voorlopig nog alleen bekend is binnen het lab. Hij verwacht echter dat er in het criminele circuit ook aan wordt gewerkt. Apple zegt dat Siri voldoende is dichtgetimmerd: iPhones en iPads moeten bijvoorbeeld ontgrendeld worden voordat Siri reageert op commando’s waarbij gevoelige data betrokken zijn.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar