Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

8 toffe iPhone-functies die Apple je niet vertelde over iOS 13

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
iOS 13.1 bèta 1


Lees verder na de advertentie

Tijdens de WWDC-keynote onthulde Apple de grote vernieuwingen van iOS 13, zoals een donkere modus, verbeterd toetsenbord, Log in met Apple en meer. Maar er zijn ook functies die niet op het toneel verschenen, maar die ook een plaatsje in de spotlights verdienen.

Verborgen functies van iOS 13

Het nieuwe besturingssysteem komt pas in september officieel uit, maar er met bètaprogramma’s wordt er al volop getest met iOS 13. Hierin duiken allerlei nieuwe functies op die niet door Apple zijn aangekondigd. We zetten de 8 interessantste verborgen functies van iOS 13 op een rij.

1. iPhone laadt slim op

Apple wil de iPhone-batterij langer in leven houden en heeft daarom ‘Geoptimaliseerd opladen’ in het leven geroepen. Wanneer je de iPhone aan de lader hangt, laadt het in snel tempo op naar 80 procent. De laatste 20 procent worden pas aangevuld in het laatste uur voordat je je iPhone doorgaans weer in gebruik neemt. Dit berekent iOS op basis van je dagelijkse routine. Zo voorkomt Apple dat de accu niet voor lange tijd volledig is opgeladen, waardoor de batterij sneller slijt. De functie staat standaard aan, maar is in Instellingen uit te zetten.

2. Data overzetten via een kabeltje


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Het lijkt erop dat je in de toekomst data van de ene naar de andere iPhone kunt overzetten via een kabeltje. Dit blijkt uit de bovenstaande pictogram in de iOS 13-bèta dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Bekabelde data-overdracht zou van pas kunnen komen wanneer je overstapt naar een nieuwe iPhone. Nu heb je daarvoor een veilig wifi-netwerk nodig, of een Mac of Windows-pc.

3. FaceTime-aandachtscorrectie

Als je aan het FaceTimen bent, lijkt het al snel alsof de ander een beetje naar beneden kijkt. Met een slim AR-trucje (alleen op de iPhone XS (Max)) corrigeert Apple dit, waardoor het altijd lijkt alsof je de ander recht in de ogen aankijkt.

4. Safari-tabbladen sluiten automatisch

iOS 13 tabbladen sluiten iphone

Om te voorkomen dat het aantal openstaande Safari-tabbladen onnodig oploopt, heeft iOS 13 een handige nieuwe functie die lekker opruimt. Tabbladen kun je in Safari namelijk automatisch laten sluiten. Je geeft zelf aan hoe vaak dat moet gebeuren en Marie Kondo zal trots op je zijn.

5. Grote apps downloaden zonder wifi

Wil je een app downloaden die groter is dan 200 MB, maar is er geen wifi in de buurt? Dan is het nu nog onmogelijk om de app te installeren. In iOS 13 is er geen downloadlimiet meer; óók gigabytesgrote apps zijn via het 4G-netwerk te downloaden.

6. Paginavullende screenshots

Als je in iOS 13 een schermafbeelding maakt in Safari, dan kun je ervoor kiezen om de pagina in zijn geheel vast te leggen. Dus ook het gedeelte dat buiten beeld valt. Dit zou bij verschillende andere apps moeten werken, maar het is nog niet precies bekend welke apps dat zijn.

7. Anonieme bellers blokkeren

Op telefoontjes van mensen of bedrijven die je niet kent, zit je waarschijnlijk helemaal niet te wachten. iOS 13 biedt de oplossing: door een functie in te schakelen, worden onbekende en anonieme bellers meteen doorgeloodst naar je voicemail.

8. ‘3D Touch’ voor iPhone SE

De iPhone SE moest het altijd doen zonder 3D Touch, maar binnenkort komt het er dan tóch. Of tenminste: een soort van. In plaats van dat je hard drukt, houd je je vinger wat langer op het scherm om de extra opties tevoorschijn te toveren. Dit werkt vergelijkbaar met het Haptic Touch van de iPhone XR.

Andere vernieuwingen

Wil je weten wat de andere, bekendere vernieuwingen van iOS 13 zijn? Bekijk dan de onderstaande video, of lees het dossier over iOS 13.