Terug naar Apple bevestigt: usb-c komt écht naar de iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple bevestigt: usb-c komt écht naar de iPhone

Door Ward Edema27 oktober 2022 11:563 min. leestijd2

Nadat in de EU is vastgesteld dat een usb-c-poort verplicht wordt op smartphones, bevestigt Apple dat ze geen andere keus hebben dan hier aan te voldoen. Maar wat betekent dit precies voor de iPhone?

AirPods usb-c

Lightning vs. usb-c

Hoewel praktisch iedere andere smartphone tegenwoordig een usb-c-aansluiting heeft, houdt Apple stug vol met zijn eigen Lightning-connector – tot grote irritatie van veel gebruikers. Want hoewel je voor bijna al je apparaten tegenwoordig een usb-c-lader kunt gebruiken, moet je voor je iPhone altijd een extra kabeltje meenemen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Daar heeft Apple zo zijn redenen voor. Het ontwerp van Lightning is, hoe je het ook wendt of keert, erg robuust. De afgeronde hoekjes beschadigen je oplaadpoort niet, de poort heeft geen losse plastic stukjes zoals usb-c, en door de inkepingen aan de zijkant klikt hij stevig vast in je telefoon. Maar er zijn ook nadelen: Lightning is relatief traag (480 Mbps), kan niet supersnel laden, en heeft voor bijna elk accessoire een adaptertje nodig.

iPhone met usb-c

Apple usb-c-kabel

Voor Lightning-critici kwam er een paar weken geleden goed nieuws: de EU gaat usb-c verplichten op smartphones en andere kleine elektronische apparaten. En hoewel we nog altijd het gevoel hadden dat Apple liever een list zou verzinnen dan daadwerkelijk een usb-c-poort te implementeren, lijkt dat toch mee te vallen.

In een interview met twee Apple-topmannen, Craig Federighi (SVP van Software Engineering) en Greg Joswiak (VP van Worldwide Marketing), kwamen de nieuwe regels van de EU aan bod. Joswiak gaf hierbij aan dat Apple ‘geen andere keuze heeft’ dan te voldoen aan de nieuwe regels. Dit zou dus betekenen dat de iPhone écht usb-c krijgt, evenals accessoires zoals AirPods, Beats-koptelefoons, Magic Mouse en Magic Keyboard. Bekijk het gehele interview hieronder:

Hints genoeg

Dat Apple de overstap naar usb-c zou maken, was ook al te merken aan wat eerdere hints. Zo heeft de Siri Remote van de Apple TV 4K 2022 plots een usb-c-aansluiting, en is er geen nieuwe iPad meer zónder usb-c. Bovendien gaan er al langer geruchten dat de iPhone 15 het eerste model met een usb-c-poort wordt, nog voordat de regelgeving van de EU was afgerond.

Of het ook daadwerkelijk de iPhone 15 wordt die ons verlost van Lightning is nog even afwachten. In principe gaat de wet van de EU pas in 2024 in, dus Apple kan het lot nog een extra jaartje uitstellen. Wij verwachten de poort echter in 2023 – wijs ons er volgend jaar maar op als we het mis hadden.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Happy
Lezer
Happy

Apple heeft nergens in dit interview aan dat ze USB-c doorvoeren naar de iPhone. Ze geven aan dat ze zich zullen houden aan de regelgeving.
Een iPhone zonder oplaad-poort voldoet ook aan de regelgeving.