Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Vanaf 2021 ‘updateplicht’ voor slimme apparaten

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone update


Lees verder na de advertentie

Verkopers van onder meer telefoons en tv’s krijgen in de toekomst te maken met een ‘updateplicht’. Nu komt het regelmatig voor dat producten al snel geen updates meer krijgen en dan snel verouderd zijn.

Slimme apparaten: updateplicht vanaf 2021

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend over deze kwestie, in navolging van de Europese regelgeving. Nu is de updateplicht er nog niet, waardoor consumenten niet goed weten wat ze van apparaten kunnen verwachten. En een slim apparaat dat je niet meer kunt bijwerken, voelt al snel juist wat dommig aan. Het is de bedoeling dat een iPhone of ander smart apparaat ‘minimaal blijft functioneren op hetzelfde niveau als ten tijde van de aankoop’. Dat betekent dat er regelmatig updates moeten verschijnen – vanaf 2021 zou het zover moeten zijn.

Wat betekent dit voor Apple?

Bij slimme televisies kan het zomaar gebeuren dat een bepaalde app van de ene op de andere dag niet meer ondersteund wordt. Bij smartphones zijn updates vaak om veiligheidsredenen nodig. Fabrikanten van Android-toestellen zijn er berucht om dat ze telefoons maar voor een heel korte periode voorzien van updates.

Bij bijvoorbeeld Apple’s iPhone valt het overigens allemaal reuze mee. Apple staat er juist bekend om dat het nieuwste besturingssysteem nog draait op vrij oude toestellen. Zo kan de iPhone 6s (Plus) uit 2015 nog uit de voeten met iOS 13, wat nog zeker tot september volgend jaar actueel zal blijven. Apple heeft in 2019 zelfs ook nog verschillende updates uitgebracht voor nog veel oudere iPhones. Die hebben daarmee geen nieuwe functies gekregen, maar zijn wel weer helemaal up-to-date als het gaat om veiligheidsaspecten. Lees hierover ook ons artikel Hoelang gaat een iPhone mee?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Bron: overheid. nl