’Sideloading komt eraan: apps downloaden buiten de App Store om’
Binnenkort wordt het mogelijk om op je iPhone en iPad apps te sideloaden. Dit betekent dat je apps buiten de App Store om downloadt. Apple is zelf geen voorstander: hoe zit dit precies?
Lees verder na de advertentie
Sideloaden vanaf 2024
Volgens Apple-kenner Mark Gurman van Bloomberg krijgen iPhone-gebruikers in de EU vanaf de eerste helft van 2024 de mogelijkheid hebben om apps te downloaden van buiten de officiële App Store van Apple. Met sideloading wordt het mogelijk om apps aan te bieden in alternatieve App Stores en gewoon via websites. Die zijn dus niet gebonden zijn aan Apple’s strenge appregels – en ook niet aan de verplichting om 30% van de inkomsten van de app af te staan aan Apple.
Bovendien is er de Digital Markets Act (DMA) van de EU die het Apple verplicht om ook andere app-winkels toegankelijk te maken, zodat consumenten meer keuze hebben. Anders kan dit tot hoge boetes leiden. Wil je weten wanneer sideloading beschikbaar is? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Gesloten systeem
De iPhone met zijn App Store is een behoorlijk gesloten systeem. Apple controleert alle apps, dus je kunt er zeker van zijn dat je geen frauduleuze apps op je telefoon krijgt. Met sideloading valt die controle weg. Apple is bezorgd over de mogelijke risico’s die met sideloading gepaard gaan.
Volgens Gurman voert Apple een ‘zeer gecontroleerd systeem’ in voor het installeren van apps van externe bronnen. Hoewel de precieze details nog onbekend zijn, wordt verwacht dat Apple mogelijk waarschuwingen toont wanneer gebruikers een app van buiten de App Store willen installeren.
Willen we dit wel?
Als je liever alleen veilige apps uit de App Store wilt halen, dan kan dat gewoon. Bovendien zal je iPhone hoogstwaarschijnlijk waarschuwingen geven als je een app buiten de App Store wilt downloaden, en het is zeer waarschijnlijk dat je iPhone controleert of de app minstens een geldig certificaat heeft.
En dan zijn er nog de ontwikkelaars zelf – willen die wel? De App Store heeft zo zijn voordelen: apps zijn gemakkelijk vindbaar, het updaten van apps gaat zo goed als automatisch en er is een veilig betaalsysteem. De inkomsten uit de App Store zijn zo aanzienlijk dat de meeste ontwikkelaars waarschijnlijk niet bereid zijn die stap te zetten. Grote (streaming)diensten zouden misschien een uitzondering kunnen vormen.Spotify bijvoorbeeld, was enkele jaren geleden al aan het muiten omdat ze zich benadeeld voelden ten opzichte van Apple Music.
Invloed van de EU
Een ding is zeker: als de EU dit niet als eis had gesteld, was van sideloading geen sprake geweest. Het is niet de eerste verplichting vanuit de EU. Apple is beetje bij beetje aan het overstappen van Lightning naar het meer universele usb-c, ook onder druk van de EU.
Praat mee
0