Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Toetsenbord-problemen MacBook opgelost? Apple zelf denkt van niet

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
problemen MacBook toetsenbord


Lees verder na de advertentie

Vorige week presenteerde Apple een nieuwe MacBook Pro. Het interessantste van alles is het vernieuwde vlindertoetsenbord. Die is op twee punten gewijzigd, waardoor er hopelijk een oplossing is voor de dubbele toetsaanslagen in de MacBook. Maar Apple lijkt er zelf niet op te rekenen …

Problemen MacBook-toetsenbord

Het gloednieuwe model is namelijk meteen opgenomen in het reparatieprogramma. Dit betekent dat je het toetsenbord van de MacBook Pro 2019 gratis kunt repareren of vervangen wanneer er problemen optreden.

Dat de MacBook Pro er nu al tussen staat is opvallend, want doorgaans is Apple niet zo vrijgevig met het aanbieden van een reparatieprogramma. Bij de MacBook Air en MacBook Pro 2018 was het meteen kommer en kwel met de vlindertoetsen, maar Apple vond het tot deze week niet nodig om een reparatieprogramma op touw te zetten. Nu worden ook deze modellen gratis gerepareerd.

Voor de MacBook Pro 2019 is Apple – nog vóór het model de winkels betreedt – een reparatieprogramma gestart. Natuurlijk kan dit een soort geste zijn van Apple, aangezien het bedrijf inmiddels al wel erg vaak ‘Sorry’ heeft moeten zeggen voor de toetsenbordproblemen. Maar hieruit spreekt alvast weinig vertrouwen.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Vlindermechanisme

De problemen met het MacBook-toetsenbord zijn er al sinds 2015, toen Apple het vlindertoetsenbord introduceerde. In plaats van het traditionele schaarmechanisme ging Apple verder met het nieuwe vlindermechanisme. Hiermee kon het toetsenbord nóg dunner worden, daarnaast zorgt het voor een beter typecomfort en een snellere reactie van de toetsen. Maar tegelijkertijd is het toetsenbord veel gevoeliger voor vuil geworden. Een klein beetje stof kan er al voor zorgen dat het nodig is om het complete toetsenbord te vervangen.

In de MacBook Pro 2019 zijn twee onderdelen van het mechanisme gemaakt van een ander soort materiaal, waardoor de problemen minder snel moeten voorkomen. Het lijkt echter niet logisch dat dit materiaal het onderliggende probleem wegneemt en het is wachten op een grote revisie.

Inmiddels komen alle MacBook-modellen met dit vlindertoetsenbord in aanmerking voor het reparatieprogramma. Op de website van Apple lees je hier meer over.