Terug naar Opnieuw golf van afpersingen via Zoek mijn iPhone en Zoek mijn Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Opnieuw golf van afpersingen via Zoek mijn iPhone en Zoek mijn Mac

Door Sven Lamers26 juli 2017 09:383 min. leestijd0

Hackers die de gegevens van iCloud-gebruikers hebben, proberen momenteel weer vaker om losgeld van bange gebruikers te krijgen. Op de Mac kan Apple je helpen, op de iPhone help je jezelf. We noemen alle details.

Afpersingen via Zoek mijn iPhone

Van gebruikers horen we weer verhalen dat hackers iPhones, iPad, Macs en Apple Watches vergrendelen via de ‘Zoek mijn apparaat’-functie van iCloud. Vervolgens vragen ze losgeld. In het verleden waren er al vaker dergelijke dreigingen en afpersingen.

Zoek mijn iPhone wissen

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wachtwoorden via grote hacks en phishing

Om met de aanval te beginnen, hebben de oplichters de gegevens van je Apple ID nodig (e-mailadres en wachtwoord). Deze krijgen ze meestal via hacks van andere grote sites, waar je dezelfde login-gegevens hebt gebruikt als bij Apple. Een alternatief zijn phishing-aanvallen via mail. Er is niets bekend over directe hacks op Apple’s servers.

Daarnaast moet de beveiligingsfeature ‘Zoek mijn iPhone’, ‘Zoek mijn iPad’, ‘Zoek mijn Mac’ of ‘Zoek mijn Apple Watch’ op de apparaten geactiveerd zijn. Hiermee is het mogelijk om gestolen of kwijtgeraakte Apple-producten op afstand te vergrendelen of te wissen. Dat is bedoeld om te voorkomen dat dieven toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens.

Aanvallers willen meerdere honderd euro

Is een apparaat vergrendeld, laten de aanvallers daarop een melding zien. Deze zegt dat het apparaat niet meer toegankelijk is en dat je contact moet opnemen met een bepaald e-mailadres. Dat zijn op dit moment adressen zoals ‘apprestore05@gmx.com’ en ‘help.apple.us@gmail.com’. Voordat dit allemaal gebeurd, is het mogelijk dat de iPhone, iPad en Mac berichtjes tonen dat er login-pogingen op jouw account vanuit Oost-Europa werden gedaan.

De aanvallen tonen weer een onderliggend probleem van ‘Zoek mijn apparaat’. De functie werkt namelijk ook als je alleen maar een gebruikersnaam en wachtwoord van een Apple ID hebt. De twee-factor-authenticatie is niet nodig, omdat mogelijk juist het apparaat waarop de ‘tweede factor’-code wordt getoond, niet meer toegankelijk is.

Ontgrendelen in iOS en macOS

Op iOS-apparaten moet je je weinig zorgen maken als die worden vergrendeld. De vergrendeling wordt namelijk opgeheven zodra je je toegangscode invoert. Daarna moet je gauw het wachtwoord van je Apple ID aanpassen. Een Mac is helaas moeilijker te ontgrendelen. Hier heb je geen toegangscode zoals op iOS – je belandt altijd in een vergrendeld systeem.

In dat geval is je enige optie om een afspraak te maken een Apple Store of een erkende Apple serviceprovider. Houd dan ook een aankoopbewijs gereed om te bewijzen dat jij de echte eigenaar bent.

Ben jij gehackt?

Om te controleren of je e-mailadres in een van de grote wachtwoord-leaks van de laatste jaren zat, ga je naar de site haveibeenpwned.com. Staat je adres in een van de hacks én gebruik je daar hetzelfde wachtwoord als voor je Apple ID, is het zaak om je wachtwoord bij Apple zo snel mogelijk te wijzigen. Tijdelijk kun je dan ook even de ‘Zoek mijn apparaat’-functie uitschakelen in de iCloud-opties van iOS en macOS. Nog meer tips hebben we in dit artikel verzameld.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar