Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Opnieuw golf van afpersingen via Zoek mijn iPhone en Zoek mijn Mac

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iPhone foto definitief verwijderen


Lees verder na de advertentie

Hackers die de gegevens van iCloud-gebruikers hebben, proberen momenteel weer vaker om losgeld van bange gebruikers te krijgen. Op de Mac kan Apple je helpen, op de iPhone help je jezelf. We noemen alle details.

Afpersingen via Zoek mijn iPhone

Van gebruikers horen we weer verhalen dat hackers iPhones, iPad, Macs en Apple Watches vergrendelen via de ‘Zoek mijn apparaat’-functie van iCloud. Vervolgens vragen ze losgeld. In het verleden waren er al vaker dergelijke dreigingen en afpersingen.

Zoek mijn iPhone wissen

Wachtwoorden via grote hacks en phishing

Om met de aanval te beginnen, hebben de oplichters de gegevens van je Apple ID nodig (e-mailadres en wachtwoord). Deze krijgen ze meestal via hacks van andere grote sites, waar je dezelfde login-gegevens hebt gebruikt als bij Apple. Een alternatief zijn phishing-aanvallen via mail. Er is niets bekend over directe hacks op Apple’s servers.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Daarnaast moet de beveiligingsfeature ‘Zoek mijn iPhone’, ‘Zoek mijn iPad’, ‘Zoek mijn Mac’ of ‘Zoek mijn Apple Watch’ op de apparaten geactiveerd zijn. Hiermee is het mogelijk om gestolen of kwijtgeraakte Apple-producten op afstand te vergrendelen of te wissen. Dat is bedoeld om te voorkomen dat dieven toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens.

Aanvallers willen meerdere honderd euro

Is een apparaat vergrendeld, laten de aanvallers daarop een melding zien. Deze zegt dat het apparaat niet meer toegankelijk is en dat je contact moet opnemen met een bepaald e-mailadres. Dat zijn op dit moment adressen zoals ‘apprestore05@gmx.com’ en ‘help.apple.us@gmail.com’. Voordat dit allemaal gebeurd, is het mogelijk dat de iPhone, iPad en Mac berichtjes tonen dat er login-pogingen op jouw account vanuit Oost-Europa werden gedaan.

De aanvallen tonen weer een onderliggend probleem van ‘Zoek mijn apparaat’. De functie werkt namelijk ook als je alleen maar een gebruikersnaam en wachtwoord van een Apple ID hebt. De twee-factor-authenticatie is niet nodig, omdat mogelijk juist het apparaat waarop de ‘tweede factor’-code wordt getoond, niet meer toegankelijk is.

Ontgrendelen in iOS en macOS

Op iOS-apparaten moet je je weinig zorgen maken als die worden vergrendeld. De vergrendeling wordt namelijk opgeheven zodra je je toegangscode invoert. Daarna moet je gauw het wachtwoord van je Apple ID aanpassen. Een Mac is helaas moeilijker te ontgrendelen. Hier heb je geen toegangscode zoals op iOS – je belandt altijd in een vergrendeld systeem.

In dat geval is je enige optie om een afspraak te maken een Apple Store of een erkende Apple serviceprovider. Houd dan ook een aankoopbewijs gereed om te bewijzen dat jij de echte eigenaar bent.

Ben jij gehackt?

Om te controleren of je e-mailadres in een van de grote wachtwoord-leaks van de laatste jaren zat, ga je naar de site haveibeenpwned.com. Staat je adres in een van de hacks én gebruik je daar hetzelfde wachtwoord als voor je Apple ID, is het zaak om je wachtwoord bij Apple zo snel mogelijk te wijzigen. Tijdelijk kun je dan ook even de ‘Zoek mijn apparaat’-functie uitschakelen in de iCloud-opties van iOS en macOS. Nog meer tips hebben we in dit artikel verzameld.