Terug naar Opinie: always-on op iPhone 14 Pro blijft bij mij altijd uit
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Opinie: always-on op iPhone 14 Pro blijft bij mij altijd uit

Door Ward Edema12 oktober 2022 09:533 min. leestijd4

Het always-on scherm is een van de belangrijkste functies van de iPhone 14 Pro – maar ik laat de functie uit. Dit is waarom.

Opinie always-on iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro: always-on

Het idee van een always-on scherm, waarop je altijd de tijd, notificaties en widgets kunt zien, is niks nieuws. Samsung heeft de functie inmiddels al zes jaar in zijn S-serie, en ook andere merken bieden het al jaren aan. Sterker nog, Nokia bracht in 2008 al telefoons op de markt met een always-on display – slechts een jaar na de release van de allereerste iPhone.

Toch is het altijd een speciaal moment als Apple een functie voor het eerst toevoegt. Ze lopen regelmatig achter, maar weten iets dan wel weer zo te perfectioneren dat het achterlopen ze snel weer vergeven wordt. Dit leek ook voor het always-on scherm in de iPhone 14 Pro te gelden, maar toch valt dat na een maand gebruik toch tegen.

Staat hij nou uit?

iphone 14 pro max slimme feature

Het meest opvallende minpunt van Apple’s versie van always-on is de helderheid. Waar andere fabrikanten vaak kiezen voor een volledig zwart scherm met de tijd, notificaties en widgets in heel gedimd wit, blijft bij Apple het volledige scherm aan. Je achtergrond blijft dus ook gewoon zichtbaar, en dat schept toch wat verwarring. Want staat mijn iPhone nou uit, of …

Ik kan al lang niet meer op één hand tellen hoe vaak ik dacht dat de iPhone nog aan stond, terwijl hij in werkelijkheid in de slaapstand stond. Het scherm blijft in de praktijk simpelweg te fel. En, typisch Apple: dit gedrag kun je niet zelf instellen. Een regelaartje voor de helderheid, of de optie om je achtergrond bij always-on zwart te maken? Vergeet het maar.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

100% … 99 % … 98% …

Een direct gevolg van Apple’s designkeuzes is een flinke impact op de batterij. In de Instellingen-app is duidelijk te zien dat het toegangsscherm op de iPhone 14 Pro een veel groter percentage van de accuduur opslurpt dan bij andere iPhones: 10% vs. 4%. Was Apple voor een iets subtielere uitvoering van always-on gegaan, dan was dit ongetwijfeld een stuk minder geweest.

In mijn iPhone 14 Pro review gaf ik aan nog even te schakelen tussen always-on aan en always-on uit. Inmiddels is de keuze gemaakt: always-on blijft bij mij altijd uit. Totdat Apple wat opties geeft om always-on zelf in te stellen, is de functie te verwarrend en te energieslurpend, en wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Komen die opties in een toekomstige update alsnog, dan ben ik overigens weer van de partij. Want die permanente klok, widgets en notificaties zijn wel een fijne luxe.

 

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
RicK
Lezer
RicK

Ik heb geen iPhone 14 Pro, ik blijf nog wel evenbij mijn 13 Pro Max, maar op basis van het AO-display van mijn AW7, waarbij ik ook een grote impact op de accu merkte, waarna ik AO dan ook heb uitgezet, zal ik hetzelfde ook hebben gedaan bij een 14 Pro.

Waarom zou een scherm ook continue ‘aan’ moeten staan? Je geeft een tikje op het scherm van je iPhone en daar verschijnt je scherm.

Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Ook ik zie niets in een “altijd aan” scherm. Vanwege de energie-verspilling (accu-duur), maar zeker ook de privacy. Buitenshuis heb ik trouwens mijn telefoon in een riemtasje, dus ook voor mijzelf onzichtbaar tenzij ik erop wil kijken. En dat is vrij weinig.

Robin
Lezer
Robin

Vind dit persoonlijk zo’n zinloze toevoeging.
Maar er zijn personen waarbij de vlag uit ging tot dit bekend werd.
Waarschijnlijk ook nog tot tranen geroerd.