Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Opinie: always-on op iPhone 14 Pro blijft bij mij altijd uit

Auteur: Ward Edema
4 reacties
Opinie always-on iPhone 14 Pro


Lees verder na de advertentie

Het always-on scherm is een van de belangrijkste functies van de iPhone 14 Pro – maar ik laat de functie uit. Dit is waarom.

iPhone 14 Pro: always-on

Het idee van een always-on scherm, waarop je altijd de tijd, notificaties en widgets kunt zien, is niks nieuws. Samsung heeft de functie inmiddels al zes jaar in zijn S-serie, en ook andere merken bieden het al jaren aan. Sterker nog, Nokia bracht in 2008 al telefoons op de markt met een always-on display – slechts een jaar na de release van de allereerste iPhone.

Toch is het altijd een speciaal moment als Apple een functie voor het eerst toevoegt. Ze lopen regelmatig achter, maar weten iets dan wel weer zo te perfectioneren dat het achterlopen ze snel weer vergeven wordt. Dit leek ook voor het always-on scherm in de iPhone 14 Pro te gelden, maar toch valt dat na een maand gebruik toch tegen.

Staat hij nou uit?

iphone 14 pro max slimme feature


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Het meest opvallende minpunt van Apple’s versie van always-on is de helderheid. Waar andere fabrikanten vaak kiezen voor een volledig zwart scherm met de tijd, notificaties en widgets in heel gedimd wit, blijft bij Apple het volledige scherm aan. Je achtergrond blijft dus ook gewoon zichtbaar, en dat schept toch wat verwarring. Want staat mijn iPhone nou uit, of …

Ik kan al lang niet meer op één hand tellen hoe vaak ik dacht dat de iPhone nog aan stond, terwijl hij in werkelijkheid in de slaapstand stond. Het scherm blijft in de praktijk simpelweg te fel. En, typisch Apple: dit gedrag kun je niet zelf instellen. Een regelaartje voor de helderheid, of de optie om je achtergrond bij always-on zwart te maken? Vergeet het maar.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

100% … 99 % … 98% …

Een direct gevolg van Apple’s designkeuzes is een flinke impact op de batterij. In de Instellingen-app is duidelijk te zien dat het toegangsscherm op de iPhone 14 Pro een veel groter percentage van de accuduur opslurpt dan bij andere iPhones: 10% vs. 4%. Was Apple voor een iets subtielere uitvoering van always-on gegaan, dan was dit ongetwijfeld een stuk minder geweest.

In mijn iPhone 14 Pro review gaf ik aan nog even te schakelen tussen always-on aan en always-on uit. Inmiddels is de keuze gemaakt: always-on blijft bij mij altijd uit. Totdat Apple wat opties geeft om always-on zelf in te stellen, is de functie te verwarrend en te energieslurpend, en wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Komen die opties in een toekomstige update alsnog, dan ben ik overigens weer van de partij. Want die permanente klok, widgets en notificaties zijn wel een fijne luxe.