Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Deze populaire apps komen uit Oekraïne – wat betekent dat voor jou?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Logo MacPaw


Lees verder na de advertentie

Na de Russische aanval proberen de Oekraïense ontwikkelstudio’s MacPaw en Readdle hun resterende lokale personeel in veiligheid te brengen. Beide bedrijven maken apps die wereldwijd populair zijn, zoals CleanMyMac en Spark. Toch gaan consumenten niks merken van de situatie.

MacPaw: gegevens staan bij Amazon

MacPaw ken je misschien van de software-abonnementsdienst Setapp, het schoonmaak-programma CleanMyMac of Gemini Photos. Het hoofdkantoor is gevestigd in de hoofdstad Kiev, maar alle infrastructuur en de gebruikersgegevens bevinden zich op de servers van Amazon – buiten Oekraïne dus. De betalingen verlopen via Paddle, dat bedrijf zit in het Verenigd Koninkrijk.

MacPaw kondigde donderdag aan dat het zich al enige tijd had voorbereid op het geval van oorlog en nu de nodige nood- en bijstandsplannen in gang heeft gezet. De medewerkers werken al ‘op afstand’. Gebruikers van de apps (dat zijn er wereldwijd zo’n 30 miljoen) gaan niks merken van de situatie. De apps blijven gewoon in de lucht en worden ondersteund en verder ontwikkeld.

Ook Readdle werkt door

Ook ontwikkelaar Readdle is gevestigd in Oekraïne. Readdle ken je misschien van productiviteit-apps als PDF Expert, Document en de e-mail-client Spark. Readdle heeft op dit moment 20 medewerkers in Kiev en 200 in Odessa, en er wordt gezocht naar evacuatiemogelijkheden. Ook Readdle benadrukt dat het conflict geen gevolgen heeft voor gebruikers van de apps. Ze zijn erop voorbereid om het bedrijf vanuit welke plek ter wereld voort te zetten.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Bron: Heise online