Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Oefen je gitaarkunsten met Ultimate Guitar Tabs

Auteur: iCreate
0 reacties


Lees verder na de advertentie

In ‘iLike’ vertellen redacteuren van iCreate Magazine over hun favoriete applicaties. Johan van de Werken speelt basgitaar en schrijft over de app Ultimate Guitar Tabs.

In iCreate 27 tipte ik de app GuitarToolKit, een pakket hulpmiddelen voor (bas)gitaristen. Mijn app van deze maand kun je beschouwen als een vervolg op de vorige tip. Nu je eenmaal de belangrijkste akkoorden en noten kunt spelen, wordt het tijd om je theoriekennis in de praktijk om te zetten.

De app Ultimate Guitar Tabs is erg geschikt om je gitaarkunsten te oefenen aan de hand van bekende nummers van grootheden en mindere goden. In principe is de app weinig meer dan een raamwerk waarin je gemakkelijk toegang hebt tot ‘tabs’. Dit zijn schematische weergaven van instrumentpartijen (gitaar, bas, drum, toetsen, et cetera). Veel tabs bevatten ook de teksten, maar dit is niet altijd het geval. Wil je weten hoe je tabs kunt ‘lezen’? Kijk dan eens op gitaar.net.

In de database van Ultimate Guitar Tabs zijn ontzettend veel nummers te vinden, maar als je even geen inspiratie hebt, raadpleeg je gewoon de ‘Top 100 Tabs’ of kies je ‘Random Tab’ om een willekeurig nummer voorgeschoteld te krijgen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Ben je eenmaal een nummer aan het (na)spelen, dan is het handig om op ‘Autoscroll’ (rechtsboven) te drukken. Je kunt nu instellen hoe langzaam of snel de tabs door het beeld rollen, zodat je niet telkens hoeft te stoppen met spelen om te scrollen. Dit vergt enige oefening, maar als je de juiste snelheid hebt gevonden is het erg handig.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat het voor beginnende gitaristen soms lastig kan zijn om door te zetten. Verlies daarom nooit je doel uit het oog: straks steel je de show bij je vrienden rondom het kampvuur of sta je zelfs met je eigen muziek op het podium!

Prijs: € 2,39. Voor iPhone en iPod touch.