Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Laat je ov-chipkaart maar thuis: met Apple Pay bij NS inchecken komt eraan

Auteur: Ward Edema
4 reacties
NS Apple Pay


Lees verder na de advertentie

Vind je die losse ov-chipkaart ook zo’n gedoe? Binnenkort kun je gewoon met Apple Pay inchecken bij de NS: zo werkt het.

Inchecken bij NS met Apple Pay

Na een korte testperiode in augustus heeft de NS vandaag bekendgemaakt dat je vanaf dinsdag 31 januari met je bankpas of creditcard kunt inchecken – en ook met Apple Pay! Dit werkt precies zoals je zou verwachten: start Apple Pay op (tik tweemaal op de zijknop, óf de thuisknop als je die hebt) en houdt de telefoon bij het incheckpaaltje.

Door aan het einde van de rit op dezelfde manier uit te checken, berekent de NS wat je reiskosten zijn en schrijft die automatisch de dag erna van je rekening. Handig! En als je je afvraagt hoe de kaartjescontrole dan werkt: de conducteur kan gewoon zien of je ingecheckt bent als je je iPhone of Apple Watch met Apple Pay tegen de kaartlezer houdt.

De volgende stap volgt

Er is wel één grote ‘maar’: je krijgt met deze methode van reizen geen korting. Dus heb je een abonnement bij de NS, dan moet je geen gebruikmaken van deze methode van inchecken – anders betaal je toch nog de volle pond. Ook kun je voorlopig alleen met de tweede klas reizen.


kooptip

Wat dat betreft is het inchecken met Apple Pay een soort tussenstap. Het doel is om uiteindelijk een nieuwe chipkaart in te voeren die als fysieke kaart én als kaartje voor je Apple Wallet te krijgen is. Zo wordt het reizen met je iPhone en Apple Watch voor iedereen mogelijk – ook voor mensen met een abonnement.

Inchecken met Apple Pay: eerst NS, dan de rest

Vanaf dinsdag 31 januari is het inchecken met Apple Pay dus mogelijk bij de NS. Regionale vervoerders volgen pas later, waarvan die in Utrecht, Rotterdam, Limburg en Friesland ‘op korte termijn’. Wanneer je je ov-chipkaart in je Wallet kan zetten, is nog niet bekend.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van je iPhone als ov-chipkaart? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: NRC Handelsblad