Terug naar Laat je ov-chipkaart maar thuis: met Apple Pay bij NS inchecken komt eraan
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Laat je ov-chipkaart maar thuis: met Apple Pay bij NS inchecken komt eraan

Door Ward Edema26 januari 2023 10:452 min. leestijd4

Vind je die losse ov-chipkaart ook zo’n gedoe? Binnenkort kun je gewoon met Apple Pay inchecken bij de NS: zo werkt het.

NS Apple Pay

Inchecken bij NS met Apple Pay

Na een korte testperiode in augustus heeft de NS vandaag bekendgemaakt dat je vanaf dinsdag 31 januari met je bankpas of creditcard kunt inchecken – en ook met Apple Pay! Dit werkt precies zoals je zou verwachten: start Apple Pay op (tik tweemaal op de zijknop, óf de thuisknop als je die hebt) en houdt de telefoon bij het incheckpaaltje.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Door aan het einde van de rit op dezelfde manier uit te checken, berekent de NS wat je reiskosten zijn en schrijft die automatisch de dag erna van je rekening. Handig! En als je je afvraagt hoe de kaartjescontrole dan werkt: de conducteur kan gewoon zien of je ingecheckt bent als je je iPhone of Apple Watch met Apple Pay tegen de kaartlezer houdt.

De volgende stap volgt

Er is wel één grote ‘maar’: je krijgt met deze methode van reizen geen korting. Dus heb je een abonnement bij de NS, dan moet je geen gebruikmaken van deze methode van inchecken – anders betaal je toch nog de volle pond. Ook kun je voorlopig alleen met de tweede klas reizen.

Wat dat betreft is het inchecken met Apple Pay een soort tussenstap. Het doel is om uiteindelijk een nieuwe chipkaart in te voeren die als fysieke kaart én als kaartje voor je Apple Wallet te krijgen is. Zo wordt het reizen met je iPhone en Apple Watch voor iedereen mogelijk – ook voor mensen met een abonnement.

Inchecken met Apple Pay: eerst NS, dan de rest

Vanaf dinsdag 31 januari is het inchecken met Apple Pay dus mogelijk bij de NS. Regionale vervoerders volgen pas later, waarvan die in Utrecht, Rotterdam, Limburg en Friesland ‘op korte termijn’. Wanneer je je ov-chipkaart in je Wallet kan zetten, is nog niet bekend.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van je iPhone als ov-chipkaart? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: NRC Handelsblad 

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
Apple Pay
Bekijk dit dossier

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Peter
Lezer
Peter

Let op met een e-ticket van een internationale trein deze moet je niet gebruiken met iPhone daar je anders ook met je bankpas betaalt. Dus een pdf hardcopy gebruiken

Rico
Lezer
Rico

Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst met de trein heb gereisd, ik houd niet zo van het OV, maar dit maakt het wel enorm laagdrempelig voor een incidenteel ritje.

André
Lezer
André

En de kortingen die er zijn hoe zit dat of zijn we die kwijt

Bart
Lezer
Bart

Als je met abo of korting reist is dit geen optie, alleen voor reizigers die met regulier tarief reizen … studenten OV of buiten spits reizen is dus gewoon je card gebruiken