Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Datalek: overheid adviseert om NL-Alert-app te verwijderen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
NL ALert app


Lees verder na de advertentie

Er is een datalek ontdekt in de aanvullende NL-Alert app. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid adviseert gebruikers daarom om de app voorlopig te verwijderen van hun telefoon.

De app is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en staat sinds begin maart in de App Store. Hij is bedoeld als aanvulling op de reguliere NL-Alerts die de overheid verstuurt in het geval van een noodsituatie: je krijgt achtergrondinformatie en – indien gewenst – ook meldingen van regio’s waar je op dat moment niet verblijft.

NL-Alert-app datalek

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat medewerkers van zijn ministerie eind maart ontdekten dat de app gebruikmaakt van een externe dienst die mogelijk niet voldoet aan de privacywet AVG. Na onderzoek bleek dat via de NL-Alert-app locatie- en andere persoonsgegevens bij die dienst beland zijn: denk aan info over het besturingssysteem en andere apps die je gebruikt. De precieze omvang van het lek is nog niet duidelijk, maar 58 duizend mensen hebben de app gedownload. De externe dienst moet de verzamelde data vernietigen en wordt uit de app verwijderd.

Binnenkort komt er een update waarmee het lek gedicht wordt. Totdat die update verschenen is, kun je de app eerst beter van je iPhone verwijderen, aldus de minister. Het verwijderen van de app  heeft overigens geen gevolgen voor de gewone NL-Alerts: die blijf je gewoon ontvangen.


kooptip