Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

NL-Alert instellen: zo doe je dat op de iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
NL-Alert

Vanmiddag rond 12.00 uur verzendt de overheid het halfjaarlijkse NL-Alert testbericht. Met dit testbericht kun je controleren of de berichten ook goed doorkomen op jouw telefoon. In dit artikel leggen we uit hoe NL-Alert instellen werkt, zodat jij de berichten ook ontvangt.

Lees verder na de advertentie

Wat is een NL-Alert eigenlijk?

Als er een noodsituatie is, kan de overheid een bericht sturen naar je iPhone: een NL-Alert. Dit alarmsysteem bestaat inmiddels ruim tien jaar. Twee keer per jaar – op de eerste maandag van juni en de eerste maandag van december (vandaag dus) – verzendt de overheid een controlebericht: zo weet je of je iPhone goed is ingesteld.

NL-Alert is het alarmmiddel voor op je telefoon waarmee de overheid je kan waarschuwen als er een noodsituatie of een ramp is. Bijvoorbeeld bij een grote brand, een terroristische aanslag of zeer slechte weersomstandigheden. Bevind je je in de directe omgeving? Dan ontvang je een tekstbericht waarin staat wat er aan de hand is en wat je moet doen (of laten). Sinds 2012 is NL-Alert al meer dan 100 keer ingezet. Het controlebericht wordt twee keer per jaar verzonden, in juni en december. Wil je weten hoe je een NL-Alert kunt instellen? Wij laten het je hieronder zien!

NL-Alert instellen op je iPhone

kooptip

NL-alert instellen op je iPhone

Veel telefoons zijn automatisch al ingesteld om NL-Alert te kunnen ontvangen. Bij oudere iPhones moet je soms zelf het NL-Alert aanzetten. Bij nieuwe iPhones zou het al goed moeten staan, maar het is geen overbodige luxe om te controleren of dat ook echt zo is.

In beide gevallen werkt het zo:

  1. Open de Instellingen.
  2. Tik op ‘Meldingen’.
  3. Zet het schuifje helemaal onderaan achter ‘Noodmeldingen’ op groen.

Staat het op groen? Dan is je iPhone klaar voor het ontvangen van een NL-Alert. iPhone 4 of ouder in je bezit? Die is helaas niet geschikt voor NL-Alert. iPhone 6 (of iPhone 5, of iPhone 4s) wel, maar dan kan het dus zijn dat je het schuifje zelf nog om moet zetten.

Meer handige tips?

Wil je meer tips voor je iPhone? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Kun je een NL-Alert ook uitzetten?

Je kunt NL-Alert uitzetten. Dat doe je op dezelfde manier als aanmelden. NL-alert zet je uit op de volgende manier:

  1. Open de Instellingen.
  2. Tik op Meldingen
  3. Zet het schuifje helemaal onderaan achter ‘Noodmeldingen’ op grijs.

Geen NL-Alert ontvangen?

Heeft iedereen om je heen een echt NL-Alert gekregen, maar jij niet? En staat je iPhone toch echt goed ingesteld? Dat kan dan de volgende redenen hebben:

  • Je mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond. (Bijvoorbeeld als je op de rand van het gebied zit waar het NL-alert wordt uitgezonden.)

Overige noodmeldingen instellen op iPhone

Amber Alert iPhone

Naast het NL-Alert verstuurt de overheid ook overige noodmeldingen. iPhone-eigenaren kunnen in het geval van een vermist kind een AMBER Alert ontvangen. Veel mensen denken dat je AMBER Alerts ontvangt als je je hebt aangemeld voor NL-Alert, maar dat is toch echt iets anders, en je activeert het op een andere manier. Zo kun je een Amber-Alert instellen.