Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Deze 3 nieuwe Macs komen nog in het najaar van 2022

Auteur: Ward Edema
0 reacties
macOS Ventura


Lees verder na de advertentie

Er komen nog 3 nieuwe Macs aan in het najaar van 2022, als we de nieuwste geruchten mogen geloven: deze modellen kun je verwachten.

Nieuwe Macs najaar 2022

In de eerste helft van 2022 zijn er al heel wat nieuwe Macs voorbijgekomen. Zo introduceerde Apple in het voorjaar de gloednieuwe Mac Studio, een compacte desktop voor professionals met de snelste Apple-processor ooit. Ook zijn er in de zomer twee nieuwe MacBook-modellen uitgebracht: de MacBook Air 2022 en de 13-inch MacBook Pro 2022, allebei met de nieuwe M2-chip.

Toch zijn we nog lang niet klaar. In het najaar van 2022 kunnen we namelijk maar liefst drie nieuwe Macs verwachten. Dit blijkt uit een interview met de betrouwbare Apple-analist Mark Gurman. Wij zetten de verwachte modellen voor je op een rij.

1. 14- en 16-inch MacBook Pro

MacBook Pro 2021 reparatie


kooptip

Eind vorig jaar introduceerde Apple de totaal vernieuwde 14- en 16-inch MacBook Pro, met de supersnelle M1 Pro- en M1 Max-chips. Eind dit jaar – of wellicht begin volgend jaar – doet Apple daar nog een schepje bovenop door ze een upgrade te geven naar de nieuwe M2 Pro en M2 Max.

Verwacht hier echter niet te veel van: de vernieuwingen draaien vooral om een paar extra cores (rekenkernen) – het snellere geheugen van de normale M2 zat namelijk al in de M1 Pro en M1 Max. De cpu maakt naar verwachting de sprong van 10 cores naar 12 cores. De gpu krijgt een grotere upgrade: die gaat in de M2 Pro van 16 naar 20 cores, en in de M2 Max van 32 naar 40 cores. Verder krijgt de MacBook Pro geen nieuwe features.

2. Mac mini 2022

De Mac mini behoorde tot één van de eerste Macs met een M1-processor, en heeft sindsdien geen upgrade meer gekregen. Gelukkig komt daar dit jaar verandering in. De Mac mini 2022 krijgt niet alleen de nieuwe M2-chip, maar er komt ook een duurder model met de snellere M2 Pro die ook in de bovenstaande MacBook komt.

Dit duurdere model vervangt overigens het Intel-model uit 2018, dat momenteel nog steeds te koop is. Het design van de Mac mini blijft naar verwachting onveranderd.

3. Mac Pro 2022 (of 2023?)

De allerlaatste Mac die nog steeds alleen te koop is met een Intel-chip, is de Mac Pro. Dit model is nodig aan vervanging toe, gezien z’n veel goedkopere broertje, de Mac Studio, hem inmiddels qua prestaties heeft ingehaald.

De Mac Pro krijgt naar verwachting twee nieuwe chips: de M2 Ultra en de M2 Extreme. De M2 Ultra is de opvolger van de M1 Ultra, en krijgt naar verwachting 24 cpu-cores en 80 gpu-cores. In de M1 Ultra zijn dat er nu nog respectievelijk 20 en 64. De M2 Extreme wordt als het ware een dubbele M2 Ultra, en komt daarmee uit op 48 cpu-cores en 160 gpu-cores voor het allerzwaarste werk.

Verder krijgt de Mac Pro functies die we tot nu toe op geen één Mac met een Apple-chip hebben gezien. Zo kun je naar verwachting extra DDR5-werkgeheugen toevoegen, extra opslag aansluiten via M.2 of SATA, en misschien zelfs uitbreidingskaarten toevoegen zoals geluids- of videokaarten. Doordat de Mac Pro zo modulair wordt, zal hij een stuk geschikter zijn voor veeleisende professionals. Gurman verwacht dat de Mac Pro eind 2022 wordt aangekondigd – de daadwerkelijke release zou later uit kunnen vallen.

Blijf op de hoogte van de nieuwe Macs

Welke nieuwe Macs er ook aangekondigd worden in het najaar van 2022, wij zullen er uitgebreid verslag van doen. Abonneer je daarom vooral op onze nieuwsbrief, zodat je niks mist:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!