Terug naar iPadOS is uit: 8 functies om meteen te proberen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPadOS is uit: 8 functies om meteen te proberen

Door Laura Grootaarts25 september 2019 08:444 min. leestijd0

Sinds dinsdag 24 september kun je je iPad updaten naar iPadOS. Heb je dat al gedaan? Dan zijn er allerlei nieuwe en leuke dingen te ontdekken. Wij hebben de leukste nieuwe iPadOS functies voor je verzameld. Die kun je allemaal meteen uitproberen!

Nieuwe iPadOS functies? Eerst updaten!

Vanaf nu kun je je iPad updaten en krijg je de beschikking over allerlei nieuwe mogelijkheden. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, tik dan op je iPad meteen door naar ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Daar verschijnt de update naar iPadOS – iOS is er voortaan exclusief voor iPhone. Check ook even of je iPad het nog aan kan via ons artikel Deze iPads ondersteunen iPadOS. Heb je de update geïnstalleerd? Tijd om de volgende functies te testen.

1. Donkere modus

iPadOS

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Hij was er al op je iPhone sinds vorige week en nu volgt zijn debuut op de iPad: de super stijlvolle donkere modus. Je schakelt hem in via ‘Instellingen>Beeldscherm en helderheid’ – kies hier voor ‘Donker’. Via de schakelaar achter ‘Automatisch’ zorg je ervoor dat er automatisch tussen ligt en en donker geswitcht wordt op een bepaald tijdstip. De nieuwe achtergronden van iPadOS veranderen mee van kleur!

2. Grootte & hoeveelheid apps

grootte appsymbool

Tot nu toe was er altijd heel veel loze ruimte rondom de apps op je iPhone, maar nu kun je de app-iconen kleiner maken. Zodoende kun je meer apps plaatsen op het scherm van je iPad. Tot wel dertig apps en mappen kun je op één scherm kwijt. Dit stel je in via ‘Instellingen>Beeldscherm en helderheid>Grootte appsymbool’. En dat maakt nogal een verschil, zoals je hierboven ziet.

3. Widgets permanent op het thuisscherm

ipados thuisscherm

Voor de widgets hoef je geen hele einden meer te vegen, ze maken gewoon deel uit van je thuisscherm. Je opent de bovenstaande weergave door van links naar rechts over het eerste scherm te vegen, maar daarna kun je de balk ook permanent in beeld krijgen:

  • Open de balk met widgets.
  • Veeg helemaal naar beneden en tik daar op ‘Wijzig’.
  • Zet de schakelaar achter ‘Toon altijd de Vandaag-weergave’ op groen.
  • Sleep de widgets die je altijd meteen wilt zijn naar boven onder ‘Vastgemaakte favorieten’.
  • Tik rechtsboven op ‘Gereed’.

4. Apple Pencil verbeteringen

iPadOS Apple Pencil

Apple zorgt er met iPadOS voor dat de Apple Pencil nóg minder vertraging heeft zodat je het gevoel hebt dat je op echt paper schrijft, schetst of tekent. Het setje met gereedschappen ziet er een stuk realistischer uit dan voorheen en bevat ook wat nieuwe dingen, zoals een liniaal (die zat voorheen alleen in Notities en is er nu overal).

Voortaan kun je ook een schermafbeelding maken met de Apple Pencil, door hem vanuit de benedenhoeken van het scherm naar boven te trekken. Is een webpagina, mail of document langer dan in het scherm kan worden weergegeven? Het wordt in zijn geheel vastgelegd: een groot voordeel als je annotaties maakt.

5. Nieuwe veeggebaren

Van deze vernieuwing word je misschien niet meteen laaiend enthousiast. Want hoewel de nieuwe gebaren logisch zijn en je op den duur waarschijnlijk veel tijd gaan besparen, moet je ze wel even in de vingers krijgen. Dat betekent oefenen, oefenen, oefenen. Wij hebben een overzicht van alle nieuwe gebaren gemaakt om je hierbij te helpen. Ze werken overigens ook op de iPhone.

6. Surf op je iPad zoals op de Mac

Safari iPadOS

Voorheen kon je op je iPad altijd al kiezen voor websites in desktop-weergave, maar daarmee kreeg je vaak toch net niet alle functionaliteiten. Maar in iPadOS is Safari gelijk aan Safari op de Mac – en tegelijkertijd is de browser perfect afgestemd op het scherm van je iPad. Allerlei web-apps verwachten nu precies zoals ze bedoeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan WordPress of Google Docs.

7. Game onbeperkt met Apple Arcade

Apple Arcade lego

Apple heeft sinds de komst van iOS 13 een nieuwe game-dienst: Apple Arcade. Die is er vanaf nu ook voor de iPad. Je vindt het tabblad met alle games voortaan in de App Store. De eerste maand kun je gratis onbeperkt gamen, daarna betaal je vijf euro per maand. Meer weten over Apple Arcade? Lees dan ook ons dossier en maak kennis met een aantal van de beschikbare spelletjes.

8. Doe bijna alles wat je ook met iOS 13 kunt

iPadOS is eigenlijk iOS 13 maar dan met een paar extraatjes speciaal voor het grote scherm van je iPad. Bijna alle nieuwigheden van iOS 13, maken dus ook deel uit van iPadOS. Bekijk ook onze lijst met 13(+) random toffe, kleine, nieuwe functies in iOS 13.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

• Actie loopt t/m 2 april
• Zowel online als in de Amac winkels

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar