Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

13(+) random toffe, kleine, nieuwe functies in iOS 13

Auteur: Daan Jeuken
14 reacties


Lees verder na de advertentie

Donkere modus, vernieuwde Foto’s, handigere Herinneringen … De grote vernieuwingen van iOS 13 heb je vast al ontdekt. Maar het zijn wat ons betreft de kleine pareltjes die een update altijd zo leuk maken. We sommen onze 13 favoriete tips op. Spoiler: het zijn er stiekem meer.

1. Memoji’s in WhatsApp

Memoji’s en animoji’s zijn voor iedereen met een iPhone X-achtige een klein feestje. Kinderen zijn er uren zoet mee. Maar het was zo jammer dat je ze alleen in Berichten kunt gebruiken, terwijl iedereen hier WhatsAppt. Hoera, vanaf nu is de cartooneske jij ook in WhatsApp te versturen! Ze heten Memoji-stickers en wij vinden ze geweldig.

Open in WhatsApp (of andere chat-app) het emoji-toetsenbord. Veeg de gele smiley’s naar rechts en je vindt de Memoji-stickers. Ze reageren weliswaar niet op elk spiertje in je gezicht (dat blijft voorbehouden aan iMessage), maar het maakt ze niet minder leuk. 

2. Memoji’s op oude iPhones!

nieuwe functies iOS 13 memoji oude iPhones


kooptip


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Baal je na de voorgaande tip dat je nog geen iPhone X (of S of R of 11) hebt? Houd je hand nog even op de knip, want je kunt nu ook memoji’s maken op oudere iPhones! Echt? Ja! 

Ga op dezelfde manier als in tip 1 naar de Memoji-stickers. Tik op de drie puntjes linksboven, kies ‘Nieuwe memoji’ en maak jezelf zo goed mogelijk na. 

Pro-tip: heb je highlights in je haar (lees: word je een beetje grijs)? Houd bij kapsel je vinger even op je haarkleur en je kunt een tweede kleur kiezen. Via het menu rechts kun je zelfs kiezen of je ‘modern’, met een ‘verlooptint’ of ‘klassiek’ grijs wordt.

3. Wifi-netwerk wisselen

nieuwe functies iOS 13 wifi-netwerk wisselen

Eentje in de categorie ‘niet per se leuk, wel heel handig’: veeg van rechtsboven aan het scherm het bedieningspaneel omlaag. Druk langer op het wifi-icoon en dat menu klapt uit. Druk nogmaals langer op het wifi-icoon en je wisselt van wifi-netwerk. 

4. Hoofdfoto per jaar aanpassen

nieuwe functies iOS 13 Foto's hoofdfoto

De nieuwe weergave in Foto’s heeft al alle headlines gehaald. Helaas is de app nog niet zo stabiel als je van Apple mag verwachten – hij crashte vaker dan het aantal tips dat ik hier heb geschreven – maar het zijn de kleine dingen die de app leuk maken. In de jaren-weergave bijvoorbeeld, word er één hoofdfoto gekozen. Vind je die niet zo leuk? Druk hard op de foto en veeg naar links of rechts voor een andere hoofdfoto.

5. Het Deel-menu profileert AirDrop

nieuwe functies iOS 13 AirDrop

AirDrop is al jaren een verborgen pareltje van iOS. Het delen werkt geweldig en razendsnel, maar toch zijn er veel mensen die de functie nog nooit gebruikt hebben (en aangenaam verrast zijn als ze hem in werking zien). In iOS 13 is het Deel-menu rigoureus aangepakt. Het geheel is veel overzichtelijker geworden – er is nog maar één rij met apps, daaronder staan allerlei taken. Maar het grootste gewin is de promotie van AirDrop. Bovenin staan de recente deelopties, inclusief AirDrop-kandidaten, daaronder staat AirDrop als eerste knop, inclusief het niet te negeren rode bolletje dat er mensen zijn gevonden om te airdroppen. Tik, accepteer en je hebt geairdropt.

6. Foto’s delen met metadata

nieuwe functies iOS 13 Foto's delen metadata

We blijven nog even bij het Deel-menu. De weergave in Foto’s is al jaren leuk door de sorteringen op basis van tijd en plaats. Maar als je foto’s van anderen krijgt doorgestuurd, ontbreken deze gegevens doorgaans. Maar dat hoeft niet meer. Druk je een foto op de Deel-knop, dan kun je helemaal bovenin op ‘Opties’ tikken. In het menu dat verschijnt kun je onderin de locatie of in één klap alle gegevens meesturen.

In feite heb je zelf niets aan deze tip, dus de ware tip is: geef deze tip door aan iemand die foto’s naar jou wil sturen.

7. Video’s kantelen in iOS

nieuwe functies iOS 13 video's kantelen

Alleen al over alle vernieuwingen die Foto’s voor je video’s in petto heeft, kun je met gemak 13 tips schrijven. Ze spelen automatisch af, je kunt ze met één tik muten, je kunt ze bewerken alsof het foto’s zijn … We lichten onze drie topfavorieten uit. 

De eerste is de belangrijkste: heeft je iPhone zich weer eens vergist in de rotatie van je video, dan heb je ein-de-lijk geen extra app meer nodig om hem recht te zetten. Tik op ‘Wijzig’ en kies rechtsonder de crop-en-kantel-functie. Met de twee knopjes linksboven kun je de video spiegelen en 90 graden kantelen. Met maximaal drie tikken staat je video weer recht. Nog meer vrijheid nodig? Probeer de drie knoppen onder de video eens uit.

8. Video’s met de toverstaf

nieuwe functies iOS 13 video's toverstaf

Ook qua kleurbewerking in video’s heeft Foto’s een ware revolutie ondergaan. Waar in iOS 12 … eigenlijk niets mogelijk was, zijn de mogelijkheden in iOS 13 eindeloos. Tik in de bewerkmodus op de knop met de regelaar en ga los. Onze favoriete knop hier: de toverstaf. Doorgaans maakt die van een 6’je al een 8.

9. Video’s inkorten in Foto’s

nieuwe functies iOS 13 video inkorten

De derde topfavoriet voor video’s is het inkorten. Dit was een van de weinige dingen die je wel al met video’s kon in iOS 12, maar dan werd behalve de ingekorte video ook het origineel bewaard, en had je dus twee video’s. Dat is nu verledentijd. Tik in de bewerkmodus op de camera linksonder, versleep de gele handvatten. 

10. Tekstopmaak in Mail

Mail opmaak iOS 13

Genoeg over foto’s, we gaan even een gortdroge mail typen. Daar kan vanaf nu veel meer sjeu in, want je hebt allerlei bewerkingsopties om je Mail op te maken. Tik rechts boven het toetsenbord op de pijl naar rechts en gebruik de vele lettertypes, opmaak- en inspringopties of geef je tekst wat kleur.

11. Zing uit volle borst mee

nieuwe functies iOS 13 songteksten

De integratie van songteksten in Apple Music is veel mooier en handiger geworden. Tik in de afspeelweergave linksonder op het spreekballonnetje. De tekst verschijnt groot en in de kleuren van de albumcover. Begint de muziek te spelen, dan loopt de tekst vanzelf mee; de zin die wordt gezongen wordt uitgelicht. Net als bij de app Musixmatch, maar dan nog net iets beter getimed en mooier uitgewerkt. Zo kun je teksten oefenen en meezingen zonder handen – handig met koken!

12. iPhone als scanner gebruiken

nieuwe functies iOS 13 scanner

Wie heeft er nog een scanner in huis? De app Notities had al een ingebouwde scanner, maar het was niet zo handig dat je dan vanuit Notities moest werken. Bewaar jij je bestanden in Bestanden? Open die app en veeg de mappen omlaag. Linksboven verschijnt de ronde knop met drie puntjes. Tik hierop en kies ‘Scan documenten’. 

De scan verschijnt onder de naam ‘Documentscan’ in de map waar je was. Het is dus handig om eerst naar de goede map te gaan, dan staat je scan meteen op de goede plek. De naam ‘Documentscan’ verander je door je vinger op het document te houden en ‘Wijzig’ naam te kiezen.

13. Snelle weergave in Bestanden

Vraagt iemand je wat het voordeel van een Mac ten opzichte van een Windows-pc is, dan hoef je maar één antwoord te geven: snelle weergave (spatiebalk). Deze topfunctie zit nu ook in Bestanden. Druk langer op een bestand en kies ‘Snelle weergave’ – je hebt geen app meer nodig. 

nieuwe functies iOS 13 snelle weergave

13+ (14 dus). In en uitzoomen in Foto’s

Eigenlijk hebben we al 13 tips, maar we zijn zo enthousiast, dat we een veertiende doen. Nog één keer terug naar Foto’s. De nieuwe weergave is even wennen. De oude weergave ‘Alle foto’s’ is er ook, en die is stiekem best leuk geworden. Rechtsboven vind je een knop ‘+/-‘. Hiermee zoom je in en uit op het hele overzicht. Die knop is eigenlijk overbodig, want met knijpen en spreiden met twee vingers doe je hetzelfde. Misschien is dit wel de snelste manier om foto’s terug te vinden.

iOS 13 Alle foto's weergave