Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple TV+ en Apple Arcade nog steeds niet succesvol

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Nieuwe diensten Apple


Lees verder na de advertentie

Vorig jaar luidde Apple met veel bombarie een nieuw dienstentijdperk in. Vier nieuwe diensten werden geïntroduceerd: Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+ en Apple Card. Maar de hoge verwachtingen en investeringen ten spijt, de nieuwe diensten brengen nog steeds nauwelijks bij aan de omzet van Apple.

Nieuwe diensten Apple

Dit schrijft Mark Gurman van Bloomberg. Hoewel de dienstentak dit kwartaal met zo’n 15 procent toeneemt ten opzichte van een jaar eerder en $ 13,1 miljard dollar in het laatje brengt, is de groei nauwelijks te danken aan de nieuwe diensten. De grootste winst werd gehaald uit bestaande services, zoals de App Store.

Vooral van Apple TV+ – dat moet concurreren met Netflix – werd meer verwacht. Het aanbod is beperkt en hoewel sommige series goed werden ontvangen (vooral The Morning Show), blijven echte knallers uit. Volgens een schatting van Bernstein-analist Toni Sacconaghi hebben minder dan 15% van de in aanmerking komende klanten zich voor de videodienst aangemeld.

Ook de groei van het aantal Apple Arcade-abonnees zou minder sterk zijn dan gedacht. Met Apple Arcade krijg je voor een vast bedrag van € 4,99 per maand onbeperkt toegang tot zo’n honderd games. Onlangs koos Apple al voor een strategiewijziging, door zich te richten op een ander type games waarmee abonnees beter behouden blijven. Hieruit blijkt ook dat Arcade het niet zo goed doet als Apple had gehoopt.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Van alle diensten is Apple News+ – een soort all you can eat voor tijdschriften – volgens Gurman mogelijk nog het minst succesvol tot nu toe. Verschillende uitgevers klaagden al over de lager dan verwachte inkomsten en het hoofd van Apple News is afgetreden. Apple News+ is nog niet beschikbaar in Nederland.

Inkomsten

Oudere diensten zorgen dat Apple toch meer omzet uit zijn services haalt. De App Store leverde ontwikkelaars in de eerste helft van 2020 zo’n 32,8 miljard dollar op, 20% meer dan een jaar eerder. Het aantal betaalde app-abonnementen zou zijn opgelopen tot liefst 515 miljoen. Van die abonnementen gaat 30% rechtstreeks naar Apple, of 15% als na het eerste jaar.

Ook AppleCare, iCloud en Apple Music doen het goed, als we afgaan op de schattingen van beleggingsbank Bernstein. Zij verwachten dat de diensten in 2020 goed zijn voor de volgende bedragen:

  • App Store: $ 15,8 miljard
  • Licentieovereenkomsten: $ 10,9 miljard
  • AppleCare: $ 8,8 miljard
  • Overig: $ 6,4 miljard
  • iCloud: $ 5,7 miljard
  • Apple Music: $ 5,2 miljard
  • Apple TV+: $ 2,5 miljard
  • iTunes downloads: $1,1 miljard

Bron: Bloomberg