Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Nieuwe batterij in je iPhone? EU verplicht dat je hem zelf kunt vervangen

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone nieuwe batterij


Lees verder na de advertentie

De EU komt met nieuwe regelgeving voor accu’s, die verplicht dat je zelf gemakkelijk een nieuwe batterij in je iPhone kan zetten. Dit moet je weten.

iPhone nieuwe batterij

De iPhone is een bijzonder complex apparaat, maar er is één onderdeel dat al jaren voor de meeste problemen zorgt: de batterij. Want ook al gaan alle andere onderdelen nog zo lang mee, de accu heeft een duidelijke houdbaarheidsdatum en verliest na een paar jaar een groot deel van zijn capaciteit.

Nu kun je natuurlijk bij Apple je accu laten vervangen. Op oudere modellen kost dit € 79 en valt het nog te overzien, maar voor de iPhone 14 kost deze procedure maar liefst € 119. Maar gezien het lastig is om zelf te doen, door erg specifieke schroefjes en de vastgeplakte glasplaat van de iPhone, heb je weinig keus en moet je vaak toch maar betalen.

EU komt met regelgeving

Dat moet volgens het Europees Parlement anders. Daar is nu bepaald dat een ‘portable battery’, zoals in je iPhone, door de gebruiker te vervangen moet zijn met normale gereedschappen.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

iPhone batterij besparen

Dit zou wel eens voor een flinke verandering kunnen zorgen voor het design van de iPhone. Momenteel heb je nog een waslijst aan onderdelen en gereedschappen nodig om de accu van een iPhone 14 Pro te vervangen – en 64 stappen om je iPhone in- en uit elkaar te halen. In het beste geval kan dat straks gewoon weer via een klepje.

Kanttekeningen

Toch zijn we niet hoopvol dat het zó ver gaat komen. Het Europees Parlement voegt namelijk toe aan zijn besluit dat als er toch gespecialiseerde tools nodig zijn, deze gratis aangeboden moeten worden door de fabrikant. Dit kan het vervangen van de accu toch nog enigszins complex houden, maar je betaalt dan wel alleen nog voor de nieuwe accu, en niet voor de tools.

Apple Self Service programma

Bovendien is de kans groot dat de wetgeving irritante fenomenen als vastgelijmde batterijen in de ban doet, omdat de benodigdheid van hitte om een accu te verwijderen verboden wordt. Ook wordt het verboden dat een accu alleen te vervangen is met tools die specifiek voor één apparaat zijn ontworpen – Apple’s plakstrips op de iPhone-accu zouden daar onder kunnen vallen.

Nog even geduld

De nieuwe regelgeving van de EU gaat naar verwachting pas rond 2027 gelden, dus de iPhone blijft voorlopig nog zoals hij is. Althans, op het gebied van de accu. Want de iPhone 15, die in september verschijnt, krijgt dankzij andere EU-regels wel voor het eerst een usb-c-poort. Is het nou iPhone, of euPhone?

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5Mac