Terug naar Mobiel zelfscannen: zo doe je boodschappen met je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Mobiel zelfscannen: zo doe je boodschappen met je iPhone

Door Redactie iCreate11 maart 2015 18:164 min. leestijd0

Sinds vandaag is het in 200 Albert Heijn-supermarkten mogelijk om met je mobiele telefoon zelf je boodschappen te scannen. Dat was al enkele jaren mogelijk met een aparte handscanner, maar de functionaliteit is nu ook ingebouwd in de Appie-app. Bij iCreate hebben we mobiel zelfscannen meteen getest in onze lokale Albert Heijn en zijn we aangenaam verrast over hoe goed dit werkt.

Mobiel zelfscannen Albert Heijn

Mobiel zelfscannen bij Albert Heijn

Om gebruik te maken van mobiel zelfscannen heb je de gratis Appie-app en een Bonuskaart nodig. Tevens moet je met je iPhone aangemeld zijn op het openbare wifi-netwerk van de betreffende Albert Heijn. Na het scannen van je Bonuskaart kun je direct beginnen aan je boodschappenrondje, waarbij je de artikelen met de camera van je iPhone scant. Dit werkt bijzonder goed. Meestal wordt de barcode al gelezen als je je iPhone ongeveer op het artikel richt, ongeacht hoe je het vasthoudt. Ook staande barcodes (of ondersteboven) worden zonder problemen gelezen, evenals barcodes van gewogen groente en fruit, 35%-korting producten en emballage.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Mobiel zelfscannen Albert Heijn

Appie-app

Zelfscannen met de Appie-app werkt vele malen fijner dan de reguliere handscanners. Er zit geen vertraging in en omdat het een touchscreen is, is het bewerken van boodschappen veel eenvoudiger. Tik een keer op een artikel en je kunt de aantallen direct aanpassen. Ook kun je snel schakelen naar je boodschappenlijstje inclusief looproute, indien je hiervan gebruikmaakt. Omdat je op dit lijstje ook precieze producten kunt invullen, zou het mooi zijn als deze automatisch worden doorgestreept wanneer je ze gescand hebt. Dat moet je nu namelijk nog zelf doen.

Betalen

Na het zelfscannen kun je uitsluitend met pin betalen bij een betaalpaal. Dat is natuurlijk lang niet zo gezellig als bij een caissière, maar wel heel erg efficiënt. Zeker in het spitsuur kun je daardoor lange rijen bij de kassa vermijden, want in de meeste Albert Heijns is er altijd wel een betaalpaal vrij.

Mobiel zelfscannen Albert HeijnAan de serie handelingen bij het reguliere zelfscannen (waaronder de handscanner terughangen) is met mobiel zelfscannen ook meteen een einde gekomen. Het enige wat je hoeft te doen is op de knop ‘Betaal’ te tikken. De app genereert dan een barcode op je scherm die je bij de betaalpaal scant, waardoor de computer weet welke boodschappen je hebt gedaan.

Mobiel zelfscannen Albert Heijn

De betaling wordt vervolgens afgehandeld op dezelfde manier als bij het reguliere zelfscannen. Zo wordt korting automatisch verrekend, krijg je een rood lampje bij de aankoop van alcohol en worden boodschappen steekproefsgewijs gecontroleerd door medewerkers. Na de betaling geeft de Appie-app een QR-code waarmee je het poortje kunt openen, al kan dat ook nog steeds via de barcode op de kassabon.

Mobiel zelfscannen Albert Heijn

Conclusie

Mobiel zelfscannen wordt al sinds 2012 getest en het is te merken dat het gaat om een goed uitgedachte en doorontwikkelde dienst. De stappen zijn eenvoudig en de app werkt erg intuïtief; belangrijk voor een dagelijkse routine als boodschappen doen. Albert Heijn is goed op weg en tevens de eerste supermarktketen in Europa die zelfscannen op zo’n grote schaal implementeert. Hulde dus, maar het kan nog altijd beter. Zo is Appie helaas niet de meest stabiele app op iOS. Sommige gebruikers hebben regelmatig last van crashes en ook bij ons lukte het op een gegeven moment niet om de aantallen van een artikel aan te passen. Hiervoor moesten we de app handmatig afsluiten en opnieuw opstarten.

Wat wij, als luie smartphone-adepten, daarnaast graag in de toekomst zouden willen zien, is dat producten automatisch worden doorgestreept op de boodschappenlijst zodra je ze hebt gescand. Ook de betaalmethode zou nóg gemakkelijker kunnen door iDEAL te gaan ondersteunen in de app. In dat geval hoef je ook niet meer langs een betaalpaal. En om het dan helemaal af te maken: ondersteuning voor Apple Pay, wanneer dat beschikbaar komt in Nederland.

Heb jij mobiel zelfscannen al geprobeerd?

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar