Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Apple brengt meer reclame naar je iPhone’

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Meer iPhone reclame


Lees verder na de advertentie

Apple gaat mogelijk meer reclame tonen op je iPhone, dat schrijft Apple-kenner Mark Gurman. Wat voor reclames kun je verwachten? En is dit niet in tegenspraak met Apple’s eigen beleid?

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Meer reclame op je iPhone

Op dit moment zijn er al enkele reclames te vinden op je iPhone: het meest opvallende voorbeeld daarvan is de App Store, waar sinds 2019 reclames worden getoond. Als je op zoek bent naar een app, verschijnen er gesponsorde resultaten die aan je zoekopdracht gerelateerd zijn. Deze resultaten zijn duidelijk herkenbaar als reclame: er staat een labeltje ‘reclame’ bij. Verder plaatst Apple advertenties in de Aandelen-app en Apple News. Apple wil in de toekomst meer reclames gaan verkopen. Je gaat in de App Store op meer plekken advertenties tegenkomen. Dat proces is zelfs al in gang gezet, maar daar blijft het niet bij.

Welke apps?

Apple heeft al intern al tests lopen met de navigatie-app Kaarten. Zoek je naar restaurants, winkels of plaatselijke ondernemers? Dan verschijnen er gesponsorde aanbevelingen bovenaan in de lijst met resultaten. Gurman verwacht dat Kaarten niet de enige app is waar we binnenkort reclames in gaan vinden. Specifiek noemt hij de apps Podcasts en Boeken, apps die nu nog compleet reclamevrij zijn. Uitgevers zouden bij hun programma advertenties kunnen plaatsen. Of ze betalen om hun titel hoger in de zoekresultaten te krijgen.


kooptip

Apple TV+ – Apple’s streamingdienst voor series en films – is ook een plek waar je straks wellicht advertenties treft. Mogelijk komt er straks een goedkoper abonnement waarbij je zo nu en dan wel reclames voorgeschoteld krijgt. Netflix is iets soortgelijks van plan.

Apple is toch zo tegen reclame?

Wat ons betreft doen reclames afbreuk aan het premium imago van het merk Apple. Bovendien staat Apple juist bekend om zijn zeer strikte advertentie-beleid – apps van derde partijen moeten aan allerlei strenge eisen voldoen. Vorig jaar kwam er zelfs een functie uit waarmee je voorkomt dat apps je volgen om gerichte reclames te tonen. Apple zegt dat hun eigen systeem je niet volgt in websites en apps van andere partijen. Bovendien kun je via ‘Instellingen>Privacy>Apple reclame’ aangeven dat je sowieso geen gepersonaliseerde reclames wilt krijgen.

Wat zou jij ervan vinden als er meer reclames op je iPhone te zien zijn?

Bron: Bloomberg