Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBooks met M1-chip blijken opmerkelijk snel in benchmarks

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
MacBook Pro M1


Lees verder na de advertentie

De nieuwste MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini hebben een door Apple ontworpen processor: de M1-chip. Apple beloofde ongekende prestaties; de processor zou de snelste CPU-kern hebben die ooit in een Mac heeft gezeten. Opgedoken benchmark-testen laten nu zien dat de Macs er inderdaad verbluffend sneller op zijn geworden.

Benchmarks M1-chip

Vandaag worden de eerste Macs met M1-chip bij klanten geleverd, dus de chip wordt flink aan de tand gevoeld. Sommige mensen doen dat met Geekbench-testen. Deze benchmarks geven een goede indicatie van de prestaties van een chipset.

Uit de nieuwste Geekbench-scores blijkt dat de Mac mini met M1-chip in de single core-tests sneller zijn dan álle voorgaande Macs. De nieuwe MacBook Pro en Mac mini delen de eerste plaats met 1689 punten. De MacBook Air neemt de derde plaats in en doet het met 1678 punten nauwelijks slechter.

Benchmarks M1-chip

Sneller dan Intel


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Opvallend is het enorme verschil met de snelste op Intel gebaseerde Mac. Dat is de veel duurdere 27-inch iMac uit 2020, met een Intel Core i9. Die blijft met 1251 punten ver achter.

Bij de multi-core berekeningen zijn alleen de (i)Mac Pro’s en de nieuwste iMacs sneller. Dat was ook te verwachten, gezien die Macs processors hebben met (veel) meer kernen. Hierdoor zijn sommige Intel-Macs sneller als het aankomt op het uitvoeren van meerdere taken tegelijk.

Interessant is dat de test voor een groot deel is uitgevoerd met Rosetta 2. Deze software zet apps die gebruikmaken van Intel-code om naar een taal die de nieuwe M1-processor begrijpt. Dit zorgt voor ongeveer twintig procent langzamere prestaties, wat het extra bijzonder maakt dat de resultaten al zo goed zijn.

MacBook Air

Opvallend is het op papier kleine verschil tussen de MacBook Pro en de veel goedkopere MacBook Air, die allebei een M1 hebben. Hierbij moeten we wel een kanttekening plaatsen: in de praktijk zal het verschil groter zijn. De Air heeft namelijk een ontwerp zonder ventilator. Bij een langdurig zware belasting bereikt hij daardoor eerder zijn limiet en zal hij trager zijn.

Meer verschillen lees je in het artikel MacBook Pro en MacBook Air met M1-chip: opmerkelijk klein verschil.

Bron: Geekbench.com