Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBook Pro en MacBook Air met M1-chip: opmerkelijk klein verschil

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
MacBook Air en Pro met M1 vergelijking


Lees verder na de advertentie

Apple presenteerde afgelopen dinsdag de eerste generatie Macs met een M1-chip, waaronder een nieuwe MacBook Air en MacBook Pro. Deze twee nieuwe MacBooks lijken bijzonder veel op elkaar. Een redacteur van The Verge grapte: “Het grootste verschil is de ventilator”. En daar zit absoluut een kern van waarheid in. De hoogste tijd om de twee nieuwe MacBooks eens langs de meetlat te leggen.

M1-chip

We beginnen met wat het grootste nieuws van de avond was: de M1-chip, Apple’s eerste eigen chip speciaal ontwikkeld voor de Mac. Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro heeft diezelfde M1-chip.

Nou bíjna dan.

Beide uitvoeringen van de nieuwe MacBook Pro plus de duurste MacBook Air hebben een Apple M1‑chip met 8‑core CPU, 8‑core GPU en 16‑core Neural Engine. De goedkopere MacBook Air heeft dezelfde chip, maar dan met een 7-core GPU (grafische processor).


kooptip

Het klinkt misschien een beetje gek en het is wat kort door de bocht, maar in feite is de M1-chip met de 7-core GPU een misbaksel. Apple maakt helemaal geen M1-chips met een 7-core GPU; ze maken uitsluitend 8-core GPU’s. Maar het proces komt zó nauw, dat er soms kleine foutjes in sluipen. Dan doet één core het niet. Natuurlijk kan Apple die chips weggooien. Zonde! In plaats daarvan gebruiken ze deze in het goedkoopste model MacBook Air. Dit sorteerproces wordt binning genoemd.

Wat dat voor jou betekent? In de praktijk merk je het nauwelijks. Maar het levert wel een enorme kostenbesparing op. En dat zie je terug in de prijs van de MacBook Air.

Ventilator

Dan nu nog even over de ventilator. De MacBook Air heeft voor het eerst geen ventilator meer. Die is niet meer nodig, omdat de M1-chip minder hitte genereert. Het grote voordeel daarvan is dat je altijd werkt met een geruisloze Mac. De ventilator is nu exclusief voor de MacBook Pro. Want de ventilator heeft dan wel weer een groot voordeel: een chip die goed gekoeld is, kan harder werken. Dat betekent dat de Pro beter in staat is om het uiterste uit de M1-chip te halen – ook al is die verder identiek aan de chip in de Air. Als je MacBook Pro hard aan het werk is, klinkt het soms alsof hij opstijgt.

Batterij

De nieuwe M1-chip gaat veel zuiniger met energie om dan voorheen de Intel-chip. Dat betekent een grote winst qua batterijduur. Met de Air kun je bijvoorbeeld tot 15 uur surfen op internet en tot 18 uur films kijken in de Apple TV-app. De MacBook Pro heeft een grotere batterij, en daarbij is de vooruitgang nog extremer: tot 17 uur surfen en 20 uur films kijken. De Pro wordt geleverd met een usb-c-lichtnetadapter van 61 W, de Air met 30 W.

Toetsenbord

MacBook air M1

Een opvallend verschil tussen de Air en de Pro is het toetsenbord. De Pro is net zoals zijn voorgangers uitgerust met een Touch Bar, op de plek waar je gewoonlijk de functietoetsen treft. De Touch Bar is een aanraakgevoelige strip met toetsen die veranderen als je switcht tussen apps.

De MacBook Air heeft iets nieuws: bij de functietoetsen vind je voortaan knoppen voor Spotlight, Niet Storen en Dicteren. Deze vind je niet terug op de MacBook Pro, omdat die dus op die plek de Touch Bar heeft. Nieuw voor zowel de MacBook Air als de MacBook Pro is een toets linksonder om snel toegang te krijgen tot alle emoji’s.

MacBook Pro M1

Beeld en audio

De displays van beide MacBooks lijken enorm op elkaar. In beide gevallen gaat het om een 13,3-inch Retina-display met dezelfde resolutie en True Tone (voor de juiste kleurtemperatuur). Er is één verschil en dat betreft de helderheid: 400 nits voor de Air, 500 nits voor de Pro. Ook qua geluid doet de Pro het iets beter dan de Air: de Pro heeft iets betere stereospeakers en microfoons van studiokwaliteit.

Design

De Air en de Pro hebben beide hun eigen design dat niet veranderd is ten opzichte van eerdere Mac-modellen. De MacBook Pro is hoekig en overal even dik. De MacBook Air loopt taps af – dichtgeklapt is de achterkant wat dikker dan de voorkant. Op het dikste punt is de Air wat dikker dan de Pro. Qua breedte en diepte ontlopen ze elkaar niets. De Pro is een onsje zwaarder dan de Air. De Pro is er in zilver en spacegrijs, de Air in zilver, spacegrijs en goud.

Prijs

  • MacBook Air: De startprijs bedraagt € 1129. De versie met exact dezelfde M1-processor als de MacBook Pro begint bij € 1399. Je krijgt dan ook 512 GB SSD-opslag in plaats van 256.
    Je koopt de Air bij Apple of winkels als Coolblue en Amac.
  • MacBook Pro: De startprijs bedraagt € 1449.
    Je koopt de Pro bij Apple of winkels als Coolblue en Amac.

Conclusie

De MacBook Air en Pro zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Qua prestaties doen ze weinig voor elkaar onder. De chip is zo goed als identiek, misschien dat je bij heel zware (grafische) bewerkingen iets profijt hebt van de 8-core GPU en ventilatie van de Pro. De Touch Bar blijft natuurlijk een opmerkelijk verschil, maar niet iedereen is daar fan van. De Pro gaat twee uur langer mee op één lading batterij, maar de Air heeft eigenlijk ook al een meer dan prima batterijduur. Kortom: denk even goed na of deze punten voor jou het verschil in prijs rechtvaardigen.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!