Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Nieuwe macOS Mojave apps: in Nederland krijgen we ze niet allemaal

Auteur: Sven Lamers
2 reacties


Lees verder na de advertentie

Had je al uitgekeken naar de nieuwe apps van macOS Mojave? De nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem krijgt namelijk vier apps die afkomstig zijn van iOS en klaargestoomd werden voor de Mac: Apple News, Aandelen, Woning en Dictafoon. Helaas krijgen wij in Nederland niet al deze apps – alle vier programma’s zijn alleen in een aantal landen toegankelijk. Dat schrijft Apple zelf op zijn website.

macOS Mojave apps

Als je naar de Nederlandse pagina van macOS Mojave gaat, ontbreken onder het kopje ‘Nieuwe apps’ twee programma’s. De apps Woning en Dictafoon zijn van de partij, maar Apple News en Aandelen niet. Wat Apple News betreft, is dat geen grote verrassing, immers hanteert Apple voor iOS dezelfde strategie. De nieuwsdienst is sinds 2015 in de VS beschikbaar en kwam even later naar Groot-Brittannië en Australië. Zelfs drie jaar later heeft Apple zijn News nog niet aangepast voor andere markten – zonder een goede reden. Gek is overigens dat er op iOS wel een News-widget is. Die leidt echter niet naar een app, maar rechtstreeks naar het betreffende artikel op internet.

Aandelen ook met News

Waarom ook de Aandelen-app in Nederland niet beschikbaar is, is nog minder duidelijk. Want die toont in principe toch alleen maar aandelenkoersen. Mogelijk heeft Apple besloten om Aandelen hier niet uit te brengen omdat de app voortaan nieuwsberichten van Apple News bevat. Maar hiervoor is natuurlijk snel een oplossing gevonden: of je toont gewoon geen nieuwsberichten, of je laat gebruikers – net als met de News-widget – direct naar het betreffende artikel gaan. Dat is immers ook de manier waarop Apple het probleem bij het vernieuwde Aandelen op iOS 12 aangaat.

iOS-apps naar de Mac


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De nieuwe apps op de Mac zijn overigens onderdeel van een groter initiatief. Vanaf volgend jaar moet het voor ontwikkelaars mogelijk zijn om iOS-apps eenvoudig klaar te stomen voor de Mac. Apple gebruikt voor zijn eigen apps al iOS-frameworks op de Mac, vanaf volgend jaar moeten deze voor alle ontwikkelaars toegankelijk zijn.

Meer over macOS Mojave lees je in ons dossier.