Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

'Nieuwe MacBook Air en Mac mini in aantocht'

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
nieuwe goedkopere macbook air 2018


Lees verder na de advertentie

We kijken massaal uit naar de nieuwe iPhone 2018 die waarschijnlijk gepresenteerd wordt op 12 september. Maar ook voor Mac-liefhebbers is er dit najaar het een en ander om je op te verheugen. Volgens Mark Gurman van Bloomberg, komt Apple met een nieuwe goedkope MacBook en een nieuwe Mac mini.

Goedkope MacBook Air

Insiders beweren dat Apple bezig is met een laptop die sprekend op de MacBook Air lijkt, maar dan met dunnere randen rondom het 13-inch scherm. Voor het eerst krijgt de Air dan ook een Retina-scherm met een hoge resolutie. Het huidige model is nu nog de enige MacBook in het assortiment zonder zo’n superscherp scherm. In 2015 verscheen de eerste 12-inch MacBook en al sinds die tijd wordt gedacht dat dat het einde van de MacBook Air betekent. Maar het prijskaartje van € 1497,91 is voor velen toch buiten het budget. De MacBook Air is met € 1097,91 stukken betaalbaarder. Het nieuwe budget-model krijgt misschien een nog interessantere prijs.

Eindelijk een nieuwe Mac mini

nieuwe mac mini 2018

Daarnaast zou Apple bezig zijn met een nieuwe Mac mini. De huidige is al vier jaar genegeerd door Apple, maar dat gaat eindelijk veranderen. De Mac mini is een desktop-Mac zonder monitor, toetsenbord en muis. Het is de kleinste en goedkoopste Mac die verkrijgbaar is: het instapmodel kost € 567,91.


kooptip

Apple zou dit jaar vooral aandacht hebben voor de professionele gebruiker. Bloomberg noemt in het bijzonder app-ontwikkelaars, serverbeheerders, of mensen die er een mediacenter-van maken. De nieuwe opslag- en processor-opties zorgen wellicht voor een prijsstijging. Voor de pro’s is het overigens ook om af te wachten tot 2019: dan verschijnt er een nieuwe Mac Pro – iets wat Apple zelfs al bevestigd heeft.

Minder Macs

Dat Apple nu met nieuwe Macs komt, wordt de hoogste tijd. Het huidige assortiment begint langzaam maar zeker te verouderen. De consequenties daarvan werden pijnlijk duidelijk, onlangs bij de bekendmaking van de jaarcijfers. De verkopen waren weer teruggezakt naar het niveau van dat van 2018. Tijd voor actie dus!

Wanneer verschijnen de nieuwe Macs?

We verwachten op woensdag 12 september een keynote. Die staat hoofdzakelijk in het teken van de iPhone 2018 en de iPad Pro met Face ID, maar mogelijk zien we dan ook de nieuwe Macs. Maar er is een ander scenario mogelijk: misschien organiseert Apple nog een extra event rondom de nieuwe Macs in oktober. In 2016 was dat bijvoorbeeld het geval bij de introductie van de MacBook Pro met Touch Bar.

Ook nieuw: macOS Mojave

MacOS Mojave

Dit najaar verschijnt er ook een nieuw besturingssysteem voor de Mac: macOS Mojave 10.14. De Mac krijgt hiermee diverse nieuwe functies. Bijvoorbeeld een donkere modus, een Finder die nog handiger en gebruik is en een vernieuwde Mac App Store. Op behoorlijk veel oudere Macs werkt Mojave niet: check je Mac om te kijken of jouw Mac nog uit de voeten kan met Mojave.