Terug naar Niemand wil nog een Mac: laagste aantal verkopen sinds 2010
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Niemand wil nog een Mac: laagste aantal verkopen sinds 2010

Door Sven Lamers2 augustus 2018 09:522 min. leestijd5

De kwartaalcijfers mogen dan wel weer alle verwachtingen overtroffen en records verpletterd hebben, maar er kwam ook een beetje slecht nieuws naar boven. Dat nieuws heeft te maken met de Mac – de verkoopcijfers ervan zijn dramatisch slecht. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden kromp de verkoop met 13 procent naar 3,72 miljoen verkochte apparaten. De omzet liep terug met 5 procent. Voor het eerst in vijf jaar daalde het aantal verkochte apparaten onder de magische grens van vier miljoen. En nog een vergelijking: de Mac-verkopen daalden op het niveau van 2010! Wil er dan niemand meer een Mac?

MacBook Pro werd te laat uitgebracht

Volgens Luca Maestri, verantwoordelijk voor de financiën bij Apple, lijken de Mac-cijfers alleen maar zo slecht omdat het kwartaal een jaar geleden zo goed was. Toen werden in juni al nieuwe MacBook Pro’s gelanceerd, nu was dat pas in juli. Dat verschil zou de ‘verkoopprestaties’ hebben beïnvloed, aldus Maestri. Wij hebben echter nog een andere verklaring.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Macs zijn bijna allemaal verouderd

Daarnaast is bijna de gehele Mac-lijn namelijk hartstikke verouderd. Op de nieuwe MacBook Pro’s na, heeft Apple in 2018 geen enkele Mac vernieuwd. En bij de nieuwe MacBook Pro’s heeft Apple alleen de duurdere modellen een update gegeven.

Bijzonder dramatisch is de situatie wat de instapmodellen betreft. De populaire MacBook Air – Apple’s goedkoopste laptop – is al sinds 2015 niet meer echt geüpdatet. Afgelopen jaar kreeg die standaard een iets snellere processor, maar het bleef bij de oude processor-architectuur van drie jaar geleden. Ook ontbreekt een Retina-display.

Geen nieuwe instapmodellen

De iMac, MacBook en de goedkopere versie van de MacBook Pro (zonder Touch Bar) werden voor het laatst in de zomer van 2017 vernieuwd, de Mac mini is al sind 2014 onveranderd in Apple’s portfolio. Sindsdien is die door wisselkoersaanpassingen zelfs nog duurder geworden. Een compleet nieuwe Mac-computer voor de pro’s heeft Apple reeds aangekondigd, maar die nieuwe Mac Pro verschijnt pas in 2019.

De verouderde line-up Mac-computers is wel een beetje zorgwekkend, lieten de Mac-ontwikkelaars van Rogue Amoeba onlangs weten. Het is zowel ‘raadselachtig als angstwekkend’ dat een bedrijf ter grootte van Apple het niet voor elkaar krijgt om een belangrijke productlijn up-to-date te houden.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Ron
Lezer
Ron

Wat een uiterst negatief artikel van een bedrijf wat duidelijk een ‘i’ voor zijn naam heeft staan… Wat is er veroudert aan het Mac systeem?? Nog steeds is het veel stabieler, prettiger en beter om mee te werken dan Windows. Zeer tevreden over mijn Mac systeem (iMac 2015). Dit soort berichten stimuleert niet de verkoop wat je wel zou verwachten van een bdrijf wat pro Mac hoort te zijn. De gebruikers zijn in ieder geval wel Pro Mac! Tijd voor een nieuw blad misschien wat wel Pro Mac is?? En dan die zin: ‘niemand wil nog een Mac’. Zou fijn… Lees meer »

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Beste Ron, wij zijn ook nog steeds hartstikke ‘Pro Mac’ hoor. Ook zouden we op geen moment onze Mac willen inruilen voor een Windows-bak. Desalniettemin vinden wij het jammer dat Apple, nota bene een bedrijf met 1 biljoen dollar in zijn laatje, het niet voor elkaar krijgt om zijn Macs up-to-date te houden. Natuurlijk, Macs gaan langer mee dan de meeste Windows-computers en een iMac van afgelopen jaar is nog steeds sneller dan 80% van de Windows-machines van tegenwoordig. Maar dat de Mac mini sinds 2014 onveranderd in de Store staat en zelfs duurder is geworden, vinden wij geen goede… Lees meer »

Ray
Lezer
Ray

Alle artikelen moet je tegenwoordig met een korreltje zout nemen vind ik, er worden vaak meningen en weinig feiten gegeven. Wat mij wel opvalt is dat Apple teveel leunt op het succes van Jobs en dat aandeelhouders en top meer en meer aan het cashen zijn dan. Als ik terug ga in de tijd dan zag je bij Jobs dat producten werden verbeterd en de verkoopprijs gelijk bleef. Nu wordt alles zoveel mogelijk uitgemolken. Als er dan vernieuwde hardware komt is dat een reden om de prijs weer te verhogen. Die gedachte en werkwijze heeft er in de jaren 90… Lees meer »

Milo
Lezer
Milo

“Apple is toch altijd geweest van de grote volumes tegen concurerende agressieve prijzen”

Apple is letterlijk NOOIT dat geweest. Serieus, kerel, waar krijg jij je informatie? Apple is al ruim een decennium een premium hard- en softwareprovider met hoge prijzen, hoge marges en relatief laag volume. Waar HEB je het over?

WilcoVx
Lezer
WilcoVx

Heeft niets met negatieve berichtgeving te maken hoor (@Ron), maar gewoon het constateren van een ‘trend’. Ja de ‘megahertz-mythe’ zou inmiddels niet meer bestaan/er toe doen zeiden ze al ruim 10 jaar geleden. Ondanks dat zie je de laatste jaren toch nog weer heel veel gezanik om de nog snellere allersnelste Intel processor-types die wel/niet in een bepaalde volgende Mac model zouden moeten zitten… want anders is er niks meer aan en/of lopen ‘we’ achter of zo iets qua non-argument. Probleem is… ondanks dat ze best snel genoeg zijn voor semi-pro en echte proffesional gebruikers, maar dat Apple steeds weer… Lees meer »