Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Niemand wil nog een Mac: laagste aantal verkopen sinds 2010

Auteur: Sven Lamers
5 reacties
Mac-accessoires


Lees verder na de advertentie

De kwartaalcijfers mogen dan wel weer alle verwachtingen overtroffen en records verpletterd hebben, maar er kwam ook een beetje slecht nieuws naar boven. Dat nieuws heeft te maken met de Mac – de verkoopcijfers ervan zijn dramatisch slecht. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden kromp de verkoop met 13 procent naar 3,72 miljoen verkochte apparaten. De omzet liep terug met 5 procent. Voor het eerst in vijf jaar daalde het aantal verkochte apparaten onder de magische grens van vier miljoen. En nog een vergelijking: de Mac-verkopen daalden op het niveau van 2010! Wil er dan niemand meer een Mac?

MacBook Pro werd te laat uitgebracht

Volgens Luca Maestri, verantwoordelijk voor de financiën bij Apple, lijken de Mac-cijfers alleen maar zo slecht omdat het kwartaal een jaar geleden zo goed was. Toen werden in juni al nieuwe MacBook Pro’s gelanceerd, nu was dat pas in juli. Dat verschil zou de ‘verkoopprestaties’ hebben beïnvloed, aldus Maestri. Wij hebben echter nog een andere verklaring.

Macs zijn bijna allemaal verouderd

Daarnaast is bijna de gehele Mac-lijn namelijk hartstikke verouderd. Op de nieuwe MacBook Pro’s na, heeft Apple in 2018 geen enkele Mac vernieuwd. En bij de nieuwe MacBook Pro’s heeft Apple alleen de duurdere modellen een update gegeven.


kooptip

Bijzonder dramatisch is de situatie wat de instapmodellen betreft. De populaire MacBook Air – Apple’s goedkoopste laptop – is al sinds 2015 niet meer echt geüpdatet. Afgelopen jaar kreeg die standaard een iets snellere processor, maar het bleef bij de oude processor-architectuur van drie jaar geleden. Ook ontbreekt een Retina-display.

Geen nieuwe instapmodellen

De iMac, MacBook en de goedkopere versie van de MacBook Pro (zonder Touch Bar) werden voor het laatst in de zomer van 2017 vernieuwd, de Mac mini is al sind 2014 onveranderd in Apple’s portfolio. Sindsdien is die door wisselkoersaanpassingen zelfs nog duurder geworden. Een compleet nieuwe Mac-computer voor de pro’s heeft Apple reeds aangekondigd, maar die nieuwe Mac Pro verschijnt pas in 2019.

De verouderde line-up Mac-computers is wel een beetje zorgwekkend, lieten de Mac-ontwikkelaars van Rogue Amoeba onlangs weten. Het is zowel ‘raadselachtig als angstwekkend’ dat een bedrijf ter grootte van Apple het niet voor elkaar krijgt om een belangrijke productlijn up-to-date te houden.